Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie,

Mam problem, dzisiaj rano było -12 st. C i samochód nie chciał mi się nagrzać do końca. Włączyłem sobie elektroniczne wyświetlanie temperatury i max temperatura podeszła do 60 st. C, w korku nawet trochę spadała o 2 st. Dopiero jak na prostej depnąłem mocno to podskoczyło do 70 st. C, a później znów spadła. O co chodzi, wydaje mi się, że termostat mam zwalony. Moja 320d rozgrzewa się w takiej temperaturze po 1 minucie i już po tym czasie leci ciepło z nawiewów.

Proszę o porady doświadczonych :)

Dzięki.

Opublikowano

Dokładnie, najprostrza ptrzyczyną może być termostat,

w sumie póki go nie wymienisz to nie będziesz wiedział czy to to.

Koszt wielki nie jest a jedna opcję wyeliminujesz.

http://img860.imageshack.us/img860/2813/podpise90v02.jpg
Opublikowano
Dokładnie, najprostrza ptrzyczyną może być termostat,

w sumie póki go nie wymienisz to nie będziesz wiedział czy to to.

Koszt wielki nie jest a jedna opcję wyeliminujesz.

Są dwa EGR i główny, zamawiać dwa ?

Opublikowano
Witam Panowie,

Mam problem, dzisiaj rano było -12 st. C i samochód nie chciał mi się nagrzać do końca. Włączyłem sobie elektroniczne wyświetlanie temperatury i max temperatura podeszła do 60 st. C, w korku nawet trochę spadała o 2 st. Dopiero jak na prostej depnąłem mocno to podskoczyło do 70 st. C, a później znów spadła. O co chodzi, wydaje mi się, że termostat mam zwalony. Moja 320d rozgrzewa się w takiej temperaturze po 1 minucie i już po tym czasie leci ciepło z nawiewów.

Dzięki.

Witaj!

Ja u siebie sprawdzałem elektronicznie temp chyba we wrześniu i na postoju spokojnie osiągnąłem 98'C, ale w czasie jazdy to ok 75'C przy ostrzejszym wciskaniu, jak zwolniłem to jeszcze spadła temp.

Nie przejmował bym się za bardzo wskazaniem elektronicznym, bo może być to mylne.

Jak z ogrzewaniem we wnętrzu? Jeśli jest dobrze, to się za dużo nie przejmuj.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Witam Panowie,

Dzięki.

Witaj!

Ja u siebie sprawdzałem elektronicznie temp chyba we wrześniu i na postoju spokojnie osiągnąłem 98'C, ale w czasie jazdy to ok 75'C przy ostrzejszym wciskaniu, jak zwolniłem to jeszcze spadła temp.

Nie przejmował bym się za bardzo wskazaniem elektronicznym, bo może być to mylne.

Jak z ogrzewaniem we wnętrzu? Jeśli jest dobrze, to się za dużo nie przejmuj.

No właśnie w środku grzeje słabo. Zamówiłem już głowny termostat, ale nie wiem czy nie zamówić jeszcze EGR. Jak myślicie ?

Opublikowano

Może się mylę, ale chyba za nagrzewanie wnętrza odpowiedzialny jest termostat EGR.

Poszukaj na forum, kiedyś na pewno już o tym było.

Jak już zamówiłeś główny, to przy okazji wymiany wykręć termostat EGR i sprawdź dmuchając w niego czy nie przepuszcza, jeśli tak - to jest do wymiany.

Jeśli wymienisz jeden lub dwa termostaty, to napisz jaka będzie temperatura na kompie w ukrytym menu (i przy jakiej temp zewnętrznej).

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Może się mylę, ale chyba za nagrzewanie wnętrza odpowiedzialny jest termostat EGR.

Poszukaj na forum, kiedyś na pewno już o tym było.

Jak już zamówiłeś główny, to przy okazji wymiany wykręć termostat EGR i sprawdź dmuchając w niego czy nie przepuszcza, jeśli tak - to jest do wymiany.

Jeśli wymienisz jeden lub dwa termostaty, to napisz jaka będzie temperatura na kompie w ukrytym menu (i przy jakiej temp zewnętrznej).

Kupiłem dwa termostaty, w piątek umówiłem się na wymianę. Dzisiaj jeżdżąc po miejście przy - 10 st.C temepratura osiągneła max 83, wyjechałem po za miasto i od razu spadła do 55. Masakra.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Ja również kupię jednak oba. Mlodzik18, ile Cię kosztowały termostaty i gdzie kupiłeś?

U Smorawińskiego, 165 główny, 131 EGR.

Opublikowano

Witam

Dzisiaj przy -10 stopniach gdy wracałem z pracy temp w mojej 320d oscylowała

w okolicach 50 stopni (wewnątrz 20stopni )

czy sądzicie że też mam problem z termostatem ??

Muszę to sprawdzić czy węże chłodnicy są gorące bo jak termostat działa

to raczej nie powinny być ciepłe

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

Opublikowano

Jak można sprawdzić który termostat jest zepsuty ??

Wiem że najłatwiej wymienić obydwa lecz może jest jakiś sposób

Pozdrawiam

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przez xelion » 30 Lis 2010 11:07

Witam Panowie,

Dzięki.

Jak się włącza elektroniczne wyświetlanie temperatury?

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano
No właśnie podłączam sie pod pytanie, jak włącza sie elektroniczne wyświetlanie temperatury w 325d z idrivem??
Opublikowano
Przytrzymaj reset dzienny kilometrów tak długo, aż pojawi się test 01, później wciskaj tak długo aż dojdziesz do testu 19, pojawi się tam Lock on, poczekaj chwilę i będziesz mógł wklepać sumę ostatnich pięciu cyfr swojego nr VIN, po tym powtórz czynność, ale zatrzymaj się na teście 7, tam jest temperatura.

Opublikowano
Przytrzymaj reset dzienny kilometrów tak długo, aż pojawi się test 01, później wciskaj tak długo aż dojdziesz do testu 19, pojawi się tam Lock on, poczekaj chwilę i będziesz mógł wklepać sumę ostatnich pięciu cyfr swojego nr VIN, po tym powtórz czynność, ale zatrzymaj się na teście 7, tam jest temperatura.

dzięki, jak wyjdę z pracy to sprawdzę jak u mnie z termostatem

Opublikowano
Panowie, u mnie wymiana pomogła. Zepsuty był EGR, ale wymieniłem oba i wszystko śmiga pięknie. Dziś -15 st. C i temperatura 86-91 :)

Opublikowano

No a u mnie lipa ponieważ nawet przy 40 stopniach nagrzania silnika ciepła była

dolna rura dochodząca do chłodnicy dzisiaj wymieniłem główny termostat

niestety nic to nie dało - czas i kasa poszła na marne :cry:

Niemirad

Opublikowano
No a u mnie lipa ponieważ nawet przy 40 stopniach nagrzania silnika ciepła była

dolna rura dochodząca do chłodnicy dzisiaj wymieniłem główny termostat

niestety nic to nie dało - czas i kasa poszła na marne :cry:

Niemirad

No to EGR.

Opublikowano

Witam

Może ktoś doświadczony napisze który termostat za co jest odpowiedzialny, oraz jakie są objawy uszkodzenia każdego z nich.

Na pewno pomoże to wielu forumowiczom i pozwoli zaoszczędzić trochę kasy i problemów z wymianą.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Witam

Może ktoś doświadczony napisze który termostat za co jest odpowiedzialny, oraz jakie są objawy uszkodzenia każdego z nich.

Na pewno pomoże to wielu forumowiczom i pozwoli zaoszczędzić trochę kasy i problemów z wymianą.

Moim zdaniem nikt z forum nie powie Nam co dokładnie się dzieje gdy dany termostat jest walnięty. Wiemy tylko, że oba mają wpływ na temperaturę silnika samochodu.

Jeśli nie chcesz kupować dwóch to po prostu jedź do mechanika i niech sprawdzi, który nie działa.

Ja kupiłem 2 od razu, mimo, że zdawałem sobie sprawę, że zepsuty jest tylko jeden. Nie chciało mi się tracić czasu na sprawdzanie u mechanika, a później zamawianie części. Okazało się, że walnięty tylko EGR, a główny całkowicie ok. Mimo tego zmieniłem oba, bo wiem, że na kilka lat będzie spokój. Lepiej od razu zmienić dwa za jednym razem. Za jakiś czas okaże się, że masz uszkodzony główny i podwójna robota i kasa.

Ceny tych termostatów nie powalają w ASO.

Opublikowano
Ja swego czasu 2 lata temu wymieniłem główny. Jak się okazało walnięty był termostat EGR. Jak go wyciągnąłem i dmuchnąłem to przepuszczał. Po tej wymianie było jak w nowym aucie. Nagrzewał się błyskawicznie i przy ubiegłorocznych mrozach -25 st. C było idealnie i cieplutko.
Opublikowano

Ja dziś testowałem wskazania temperatury na kompie (w ukrytym menu).

Przejechałem z 5 km po mieście, później ze 40 minut auto stało. Później z 2 km po mieście i około 20 km trasą do domu raczej z normalną prędkością (90-120 km/h). Nadmuch wnętrza ustawiony na 23'C, na zewnątrz temp. około 0'C do -1'C. Max temperaturę jaką uzyskałem to około 70'C. Obawiam się że np. przy minus 20'C jest jeszcze mniej.

Czytając wasze posty wychodzi na to, że częściej pada termostat EGR.

Co proponujecie w moim przypadku: wymiana EGR, a może ta temp jest w normie, bo nie wiem czy do końca ufać tym wskazaniom komputera?

We wnętrzu z nawiewu leci ciepłe powietrze, ale nie nazwał by go gorącym.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Ja dziś testowałem wskazania temperatury na kompie (w ukrytym menu).

Przejechałem z 5 km po mieście, później ze 40 minut auto stało. Później z 2 km po mieście i około 20 km trasą do domu raczej z normalną prędkością (90-120 km/h). Nadmuch wnętrza ustawiony na 23'C, na zewnątrz temp. około 0'C do -1'C. Max temperaturę jaką uzyskałem to około 70'C. Obawiam się że np. przy minus 20'C jest jeszcze mniej.

Czytając wasze posty wychodzi na to, że częściej pada termostat EGR.

Co proponujecie w moim przypadku: wymiana EGR, a może ta temp jest w normie, bo nie wiem czy do końca ufać tym wskazaniom komputera?

We wnętrzu z nawiewu leci ciepłe powietrze, ale nie nazwał by go gorącym.

Na 100% masz coś nie tak. Ja stawiam na EGR, temperatura musi być w okolicach 85-92.