Skocz do zawartości

320d - od czego jest ten korek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj dolewałem olej do mojej bejcy i moją uwagę przykuł korek na którym jest napisane "ATF OIL ONLY" chciałbym wiedzieć od czego to jest i jaki olej mam tam wlewać . poniżej podaje zdjęcie o co dokładnie chodzi żeby wszyscy wiedzieli. Pewnie to głupie ale na prawe nie wiem co to jest pierwszy raz z czymś takim sie spotkałem. olej silnikowy to nie jest ani do hamulców ani do spryskiwaczy ani do chłodnicy więc do czego do wspomagania ?

http://www12.speedyshare.com/files/25391264/download/bmw%20320d%20sedan02.jpg

Opublikowano
i jak dużo ma byc tego oleju bo tam jest jakaś sitka z materiału czy coś takiego że jakbym dolewał to on nie ubywa
Opublikowano

ten czerwony, rzadki ? ? ?

weź kolego nie słuchaj takich bzdur...

ATF, to jest od automatic trasmition zbiorniczek, ale nie baw sie raczej samemu w dolewanie etc. szczególnie jakiegos rzadkiego czerwonego syfu...

Opublikowano

Tak jak pisał H_A_R_T leje się olej z rodziny ATF lub czasami CHF ale masz to napisane na korku od zbiorniczka wspomagania.

Jednym z rodziny ATF jest Dexron II jak pisał jceel.

Kolego dukegs rozumiem że według Ciebie wszystkie bmki są w automacie bo prawie wszystkie mają zbiorniczek z napisem ATF :)

Radze trochę się podszkolić zanim będziesz udzielał rad ;)

Opublikowano
Nie wchodząc w niepotrzebne kłótnie sugeruję zajrzeć na stronę 160 "Sam naprawiam E46" tam jest to wszystko o czym poprawnie napisali H_A_R_T i jceel.
Opublikowano
ten czerwony, rzadki ? ? ?

weź kolego nie słuchaj takich bzdur...

ATF, to jest od automatic trasmition zbiorniczek, ale nie baw sie raczej samemu w dolewanie etc. szczególnie jakiegos rzadkiego czerwonego syfu...

I tak na gwożdzika; oleju do skrzyni nigdy nie dolewa się do automata poprzez jakiś zewnętrzny zbiorniczek, a rzadko które bmw ma w ogóle miarkę - olej wlewa się od dołu. objaśniłem jak laikowi "ten czerwony rzadki" ponieważ jak z takim opisem udasz się czy to na stację benzynową czy też do sklepu motoryzacyjnego, precyzując jeszcze, gdzie chcesz go nalac, bez wątpienia otrzymasz właściwy olej z rodziny atf - chcesz się założyc? I gdzie była mowa o syfie? masz na myśli, że rzadki? olej mineralny - ten zielony, bardzo rzadki - jest jeszcze rzadszy a mimo to w nowszych modelach od ładnych paru lat używa się wyłącznie tego, także do sterowania agregatów SMG