Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po uprzednim czytaniu wielu postów nic z nich nie wiem za bardzo jestem od 2 tygodni wlascicelem e46 320d kombi z 2001 r

odnosze wrazenie ze autko nie jest tak zwawe jak byc powinno poniewaz

Na 1 biegu rwie gdy zapinam 2 jest dziura i dopiero od 2300 cignie

gdy dam pełny gaz na 4 biegu wskazówka od paliwa nie dochodzi do 20 zatrzymuje sie gdzies tak na 17l nie wiem czy tak ma byc ??

autko oleju nie bierze ani grama tymu nie puszcza

Filttry wszystkie wymienione

Turbo troche swiszczy tez nie wiem czy tak ma byc szczególnie na zimnym

Prosze o jakies podpowiedzi co mogłym sprawdzic i jakies foto ewenualnie

Opublikowano

na forum jest tego sporo :search:

1.zawory sterujące turbina, egr-em (czyszczenie a najlepiej wymiana jak uszkodzony)

2.węże podciśnienia

3.czyszczenie egr-a i kolektora

4.sprawdzić nr przepływki i wersje softu

5.sprawdzić czy cięgno sterujące turbiną nie jest zapieczone

BMW E46 320D 2000r.
Opublikowano
egr wiem gdzie jest lecz weze podcisnienia co z nimi zrobic i gdzie one sa i te zawory sterujace turbina i to ciegno gdzie to wszystko sie znajduje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wpisz w wyszukiwarce forum po kolei i bedziesz miał o tym pełno postów.
Opublikowano
Witam mam to samo ..jak ty auto jedzie 0d 2 tys obrotów do 2.5 potem dziura ;/ i od 3 tys ciagnie dalej.. czyscilem egr i pomoglo plynnie przyspieszał ale przez miesiac i znowu to samo.. tak wiec mozesz sprobować to wyczyscic i zobaczyc czy pomoze.
Opublikowano
Jakby zasysało lewe powietrze to by obrotomierz bardzo drgał i było by to widoczne i na pewno byś słyszał nierównomierną pracę silnika, a po drugie przydymiałby na czarno.
Opublikowano
Przepraszam, że się tak ordynarnie podpinam, ale moglibyście rozwinąć określenie "lewe powietrze"??? U mnie na niskich biegach gdy przyspieszam wskazówka obrotomierza tak właśnie drga :) Zestresowałem się :duh:
Opublikowano

Balugas, nie skacze, nie faluje, tylko przy przyspieszaniu nie idzie płynnie tylko tak lekutko drga :) to moje pierwsze bmw, pomyślałem, że "tak ma" ;)

Głowy nie dam, czy tylko na zimno, rano sprawdzę :)

Opublikowano
"lewe powietrze" to określenie odnoszące się do powietrza dostającego się do NIESZCZELNEGO obiegu najczęściej z przedziału/komory silnika. Jeśli obieg powietrza lub podciśnienia jest szczelny nie ma mowy o "lewym powietrzu".
Opublikowano

U mnie po zakupie e46 2000r. taka sama sytuacja po osiagnieciu 2000 obrotow nastepowała turbo dziura :evil: . Pierwsze za co sie zabralem czyszczenie egr i kolektoru nastapila poprawa lecz to dalej nie bylo to czego sie spodziewalem. Przyczyna okazala sie przeplywka była zainstalowana nieorginalna , po wymianie na orginalna BOSH auto zmienilo sie nie dopoznania :P :lol: . Cena jaka uslyszalem w servisie 870zl przepływka +100zl wymiana z adaptacja :/ na własną reke ze zniżkami wychaczylem za 410zl + 100zl za instalacje przeplywki. :D :) jak by nie patrzec troche zostalo w kieszeni :)

A propo ekonomizera przy przeplywce podczas wciskania pedału gazu w podłoge dochodzilo do 20l i wracało do ok 16-17l.