Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Od jakiegoś czasu jeżdżę BMW E39 520 D .Zastanawia mnie dlaczego tak wolno sie wkręca na obroty,tzn moc dostaje przy ok 2500 obrotów.Jest to trochę dziwne bo wczesniej jeździłem passatem 1.9TDI 110KM i auto rozpędzało się szybciej i nie potrzebowało takich obrotów silnika.Może któryś z kolegów wie co jest u mnie nie tak w aucie .Pozdrawiam Edytowane przez arturme
Opublikowano

nie spodziewaj się szału po tym silniku o ile to silnik na pompie (136KM) bo ma dosyć niski moment w porównaniu do silników TDI

ale coś napewno jest u ciebie do zrobienia bo u mnie zaczyna "ciągnąć" ok 1800-1900 obrotów

możesz zacząć od czyszczenia elektrozaworków, wymiany przewodów podciśnieniowych, wymiany filtra powietrza - wszystkie info jak do tego podejść znajdziesz na forum

diagnostyka też by się przydała żeby wyeliminować jakąś inną usterkę

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano
Witam .Moje auto wyglada tak samo ,tylko czarne.Na poczatek wymieniłem filtr paliwa ,nie wiem czy poprzedni użytkownik kiedykolwiek go wymieniał.Zastanawia mnie ta różnica między moim 2500 a Twoim 1900, to jednak dużo.Jutro jade na komputer zobaczymy co powie.Pozdrawiam
Opublikowano

Witam .I po diagnozie."Przepływomierz powietrza masowy -zwarcie do masy" ilość usterek 1

Myślę ,że komputer się nie pomylił ,na dniach będę wiedział czy jest wreszcie ok .Pozdrawiam

Opublikowano
Witam .I po diagnozie."Przepływomierz powietrza masowy -zwarcie do masy" ilość usterek 1

Myślę ,że komputer się nie pomylił ,na dniach będę wiedział czy jest wreszcie ok .Pozdrawiam

Czyli jednak to co najczęściej mąci w dynamice auta - przepływka...

Pzdr.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

U mnie w 3.0d (choć z pozoru inny silnik) nie ciągnął aż do ok 3tyś, powyżej ruszał jak dziki. Okazało się, że wężyk od podciśnienia sterujący pracą turbiny był przetarty, drugą przyczyną z tej serii mogą być dwa dosyć małe elektrozaworki na tymże układzie podciśnieniowym(jeden od powietrza atmosferycznego, drugi właśnie od podciśnienienia). A raczej ich wewnętrzne filterki, które się zapychają i nie ma odpowiedniego przepływu powietrza. Jeśli usterka po wymienie przepływki nie ustąpi, to warto sprawdzić moją wersję, nie dużo roboty, koszty praktycznie zerowe.

Pozdro.

Opublikowano

Adaptowałeś przepływkę??