Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie i Panie :)

Potrzebuję pomocy - otóż czy ktoś z Was jest w posiadaniu zdjęć oraz numerów felg, które były wypuszczane w latach 2004-2009 w BMW oryginalne do M-Pakietu w modelach E60/61 oraz E90/91 ? Chodzi oczywiście o felgi 18" jak w temacie. Chcę zidentyfikować model felg które mam możliwość zorganizować sobie- nie mam zdjęcia felgi do sprzedaży - mam ją przed oczyma ;) i coś mi się mętlik pojawił

Drugie pytanie czy do takich felg pasują tylko opony ROF czy niski profil przy standardowej gumie do tego podejdzie ??

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Drugie pytanie czy do takich felg pasują tylko opony ROF czy niski profil przy standardowej gumie do tego podejdzie ??

kazdy rodzaj opony wchodzi i ROF i zwykła

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Potrzebuję pomocy - otóż czy ktoś z Was jest w posiadaniu zdjęć oraz numerów felg, które były wypuszczane w latach 2004-2009 w BMW oryginalne do M-Pakietu w modelach E60/61 oraz E90/91 ? Chodzi oczywiście o felgi 18" jak w temacie. Chcę zidentyfikować model felg które mam możliwość zorganizować sobie- nie mam zdjęcia felgi do sprzedaży - mam ją przed oczyma ;) i coś mi się mętlik pojawił

Wejdź sobie na realoem.com w dział koła i tam masz wypisane wszystkie felgi do konkretnego modelu auta. Te od M pakietu mają to zaznaczone w opisie.

Co do opon RunOnFlat to są to zwykłe opony jak każde inne i nie ma dla nich specjalnych felg i odwrotnie.

Opublikowano

Tak myślałem że będę w du.....ie nadal :)

Wydaje mi się że to był model 193 :) z E90 - bo te felgi pochodzą z E90 z M-Pakietem oryginalnym i miały nabite 18 na feldze jakby ET ??

Ale może to też być 172.

Obstawiam jednak 193 ... i teraz pytanie jeśli były przewidziane do E90 i do tego auta BYŁY kupione i założone, to czy będą pasować do E60 z 2004 roku ?

Generalnie czy są jakieś wyjątki gdzie felga z E90 nie pasuje do E60 i odwrotnie i co wtedy trzeba zrobić aby "siadła" - chyba że są modele które nie podejdą

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Fela od E90 nie pasuje do E60. Chyba że założysz dystanse, ale nie wiem czy warto tak kombinować.
Opublikowano

Dystanse można założyć ale nie chcę się zabić ... ;) tu się rozbija kwestia o bezpieczeństwo - a design później

EDIT:

Już w jednym aucie raz miałem dystanse i o mały włos .... stąd moja przezorność

Opublikowano
Dystanse można założyć ale nie chcę się zabić ... ;) tu się rozbija kwestia o bezpieczeństwo - a design później

EDIT:

Już w jednym aucie raz miałem dystanse i o mały włos .... stąd moja przezorność

na tej stronie masz wszystko ze szczególami http://felgenkatalog.auto-treff.com/

Opublikowano
Niestety ;) z ten język znam ale nie jestem AŻ tak bardzo z nim zaprzyjaźniony - stad też nie bardzo wiem jak się obracać po tej stronie. ..... może jakieś sensowne podpowiedzi jak zamontować, co trzeba i czy się da ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale na czym polega problem? Już Ci pisałem, felgi od E90 nie pasują do E60. Będą zbyt głęboko siedziały na piaście. Cały spis z opisami, rysunkami i numerami felg do E60 masz na realoem.com.
Opublikowano

Pytanie przy okazji .Czy z oryginalnych felg bmw alu 17" można zdjąć opony letnie RF i założyć na te felgi zwykłe zimówki czy lepiej tego nie robić ?

Jak ma się sprawa z czujnikami RDC ?

Chciałem dziś założyć drugi komplet kół tzn.zimówki ale te nie są oryginalne od E60 , potrzebne są do nich jakieś pierścienie centrujące 76.0-72,6 i jeszcze na dodatek te felgi nie mają czujników ciśnienia .

Zrezygnowałem więc i dalej jeżdżę na letnich a śnieg ma spaść już jutro :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już pisałem. Opony ROF to normalne opony jak każde inne tylko ze wzmocnionymi brzegami żeby można było dojechać powoli bez powietrza. Możesz na te felgi założyć normalne zimówki i lepiej zrób to szybko. :) Czujniki ciśnienia powietrza w kołach nie mają związku z oponami. Zresztą w niektórych E60 w ogóle w felgach nie ma czujników tylko stan powietrza w oponach mierzony jest na podstawie obrotu kół.
Opublikowano
Tak myślałem że będę w du.....ie nadal :)

Wydaje mi się że to był model 193 :) z E90 - bo te felgi pochodzą z E90 z M-Pakietem oryginalnym i miały nabite 18 na feldze jakby ET ??

Ale może to też być 172.

Obstawiam jednak 193 ... i teraz pytanie jeśli były przewidziane do E90 i do tego auta BYŁY kupione i założone, to czy będą pasować do E60 z 2004 roku ?

Generalnie czy są jakieś wyjątki gdzie felga z E90 nie pasuje do E60 i odwrotnie i co wtedy trzeba zrobić aby "siadła" - chyba że są modele które nie podejdą

Witam kolego tak się składa że ja takie mam na swojej tzn style 193.Jeździłem cały sezon od marca do listopada.I mogę z całą pewnością polecić te felgi.Bo to są pierwsze alusy których nie musiałem prostować po sezonie ogólnie b.wytrzymałe.I nie zamienił bym na inne bardziej designerskie czy pseudo oryginalne.Po prostu kup markowe dystanse po 20 mm na stronę i będziesz zadowolony.http://sluby-limuzyna.fotosik.pl/albumy/744656.html to zdjęcie było robione przed montażem dystansów.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy masz załozone dystanse?Nie masz z tym żadnych problemów? Ja własnie kupiłem felgi 17" ET35, z dystansami 17mm, a Presiozo cos tu straszy przed zakładaniem dystansów?
Opublikowano
Według mnie to dobrze dobrane masz te dystanse. :cool2: Tak więc nie bój się ich montować bo jest nie prawdą że jest niebezpiecznie jeździć na dystansach.(trasa około 30 tyś km na nich przez 5 m-cy)Na pewno jest setki użytkowników którzy to potwierdzą.Tak jak sugerowałem wcześniej jeśli trafiają się ci ori fele to zdecydowanie lepiej mieć założone na nie właśnie dobre dystanse,niż dobrze dobrane felgi "podróby" które zaraz się pokrzywią czy wręcz się rozpadną.Wież mi mam doświadczenie na własnej skórze. :8)
Opublikowano

Oj tam od razu straszy ;) jest zwyczajnie wyczulony. Nie znam się na mechanice ani na elektronice ;)

Problem miałem w swoim VW Touran - kupiłem ORI felgi w ASO 17" + opony - rzekomo miały być do Pastucha ale będą pasować i u Pana tylko trzeba dorzucić dystanse - mówię dobra skoro poleca fachowiec... założyli dystanse i do prędkości 60 km/h nie było problemu - trochę większy huk - myślę sobie większy rozmiar OK. Ale jak tylko prędkość doszła do 80-100km/h zaczęło auto pływać a hałas był taki że myślałem że koła odpadną. Podjechałem do ASO - i Panowie rozłożyli ręce ... ale na szczęscie kasę wrócili :D

Reasumując model felgi 193 z zastosowaniem dystansów pasuje do E60 (dobrych dystansów).

PS

Strasznie mi się podoba ten model zwłaszcza przy srebrnym E60 - super foty.

Opublikowano
dobre dystanse są z pierścieniem centrującym, słabe są przelotowe. Problem w tym, że z pierścieniem muszą mieć minimum 10-15mm bo inaczej nie ma jak pierścienia zrobić... stąd się biorą problemy z biciem felg. pamiętajcie, że felga nie opiera się na śrubach, tylko na piaście. śruby jedynie ją przytwierdzają do piasty, jeżeli jest tani dystans, wówczas felgi wiszą na śrubach i nie bardzo można je wycentrować na piaście... stąd bicie nawet wyważonych kół.

felgi, opony, prestige tuning, elementy carbon, znaczki carbon, grile

hurtowe ceny na zimowe opony renomowanych marek

http://img169.imageshack.us/img169/4364/gpowerwheel.jpg

Felgi oraz akcesoria legendarnego G-Power!

http://www.inovit.pl http://www.kahndesign.pl http://www.wolfrace-wheels.pl

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie ponowię pytanie:

Czy felgi (oryginał BMW) 18 x 8 +20 (ET) z kapciami 245/40/18 bezproblemowo założę na swój pojazd ?

Czy potrzebuję jakieś dodatkowe dystanse etc ?

Opublikowano
Panowie ponowię pytanie:

Czy felgi (oryginał BMW) 18 x 8 +20 (ET) z kapciami 245/40/18 bezproblemowo założę na swój pojazd ?

Czy potrzebuję jakieś dodatkowe dystanse etc ?

bez problemowo założysz i będzie śmigać...

ja mam dokładnie w takim setupie o którym piszesz i jest OK..

jedyne co mnie czasem denerwuje to to ze kola sa troche za bardzo schowane.. z tyłu to już w ogóle :duh: :duh:

i mam zamiar w niedługim czasie sprawić może jakieś dystanse..(żeby to lepiej wyglądało) tylko nie mam pojęcia jeszcze jakie i gdzie kupić.