Skocz do zawartości

[E60] 19" 8,5JJ jakie ET zeby wygladalo 'mesko' ? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupilem felgi 19" DOTZ mugello ktore wczesniej jezdzily na E46 coupe wszystkie 19x8,5 ET35.

Pasowac pasuja na auto... ale wiadomo, z ET35 wygladaja conajmniej zenujaco :)

Z tego co wyczytalem w necie fabryczne felgi maja inne ET z tylu ale inna tez szerokosc...

W moim przypadku (niestety) wszystkie kola maja 8,5" szerokosci.

Musze kupic dystanse - to pewne - chcialbym sie tylko poradzic jakiej wielkosci zeby je ladnie odsadzic na zewnatrz,

nie robiac sobie jednoczsnie problemow z obcieraniem o nadkola przy pelnym skrecie ?

Mam tez nizsze sprezyny ale jeszcze nie zdarzylem ich zalozyc na auto.

Opublikowano

20mm, zawieszenie strasznie dostanie, bo takie dystanse beda bardzo ciezkie.

Z 8.5" na tylnej osi E60 nie bedzie wygladalo mesko, mesko wyglada z felga 10"-10.5".

Najlepiej byloby gdybys sprzedal te felgi komus z 3er i poszukal czegos dedykowanego do E60.

Opublikowano

zdaje sobie sprawe z tego, ze meskie rozmiary zaczynaja sie powyzej 10" :wink:

(swoja droga mam 12,5 w drugim aucie ale to overkill do diesla :lol: )

sama masa dystansu z alu nie bedzie wielka, bardziej bym sie martwil tym, ze przesunie sie na zewnatrz 'srodek kola'

20mm tam wejdzie bez problemu, myslalem o 25 co by dalo 'ET10' ma ktos fote jak by wygladalo E60 z takim offsetem ?

PS. kola pewnie za jakis czas zmienie na E46 19" CSL ew. 19" M6 ale na razie zostaja te.

Opublikowano

sama masa dystansu z alu nie bedzie wielka, bardziej bym sie martwil tym, ze przesunie sie na zewnatrz 'srodek kola'

Calosc bedzie wazyla sporo, felgi, ktore wybrales nie naleza do lekkich, a dystans to bedzie jakies dodatkowe 3-4 kg. Na pewno bedzie wazylo znacznie wiecej niz felga z prawidlowym ET i waga jest tym co odczuje diesel, a nie szerokosc felgi.

20mm tam wejdzie bez problemu, myslalem o 25 co by dalo 'ET10' ma ktos fote jak by wygladalo E60 z takim offsetem ?

25mm tez nie bedzie robilo problemu, musisz tylko poszukac sensownych dystansow, najwiekszy wybor jest w grubosci 20mm, dlatego, to wlasnie takie Ci polecilem.

PS. kola pewnie za jakis czas zmienie na E46 19" CSL ew. 19" M6 ale na razie zostaja te.

19" z CSL beda wymagaly jeszcze grubszych dystansow na przedniej osi ;)

Opublikowano

3/4kg dystans z alu ? bez przesady...

ok, w takim razie spytajmy inaczej jakie mozna zastosac max niskie ET w regularnym (nie M5) E60 przy feldze 8,5"

sowja droga przydal by sie na a forum taki temat zeby kazdy wklejal fote i patrametry kol.

Opublikowano

Tak, zobacz tutaj http://www.amazon.com/Eibach-90-4-25-025-2-Pro-Spacer-Wheel-Spacer/dp/B000TYR8M0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=automotive&qid=1290512833&sr=1-1 , jest podana waga kompletu 20mm, 6.4 lbs czyli dosyc podobnie do tego co napisalem.

Wynika to z budowy tego typu dystansow

http://gwerks.files.wordpress.com/2009/08/eibach-pro-spacers3.jpg

ciensze, przelotowe sa oczywiscie sporo lzejsze.

ok, w takim razie spytajmy inaczej jakie mozna zastosac max niskie ET w regularnym (nie M5) E60 przy feldze 8,5"

Spokojnie moze zejsc do ET10, jezeli nie masz planow co do obnizania E60.

Opublikowano (edytowane)
mam, mam... -30mm sprezyny, tylko jeszcze nie zalozone na auto. Edytowane przez brtl
Opublikowano

Ok, dzieki wielkie za odpowiedz, jak tylko poskaldam to do kupy, zaloze wczesniej wspomniany temat ze zdjeciami,

mam nadzieje ze sie rozwinie, bardzo przydatna rzecz przy wymianie felg w aucie !

Opublikowano

Tak, zobacz tutaj http://www.amazon.com/Eibach-90-4-25-025-2-Pro-Spacer-Wheel-Spacer/dp/B000TYR8M0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=automotive&qid=1290512833&sr=1-1 , jest podana waga kompletu 20mm, 6.4 lbs czyli dosyc podobnie do tego co napisalem.

Nie ściemniaj, proszę Cię bardzo! Te 6,4 funta to waga kompletu, czyli 1 dystans będzie ważył w okolicach kilograma. W zeszłym roku jeździłem na dystansach 50mm i nie ważyły 4kg na pewno. W okolicach 3kg to być może.
Opublikowano
]Nie ściemniaj, proszę Cię bardzo! Te 6,4 funta to waga kompletu, czyli 1 dystans będzie ważył w okolicach kilograma. W zeszłym roku jeździłem na dystansach 50mm i nie ważyły 4kg na pewno. W okolicach 3kg to być może.

Przeciez napisalem, ze chodzi mi o komplet (zobacz co zacytowales), czyli 2 szt., wiec nie rozumiem uwagi?

Opublikowano

Moje beda przelotowe, bez nagwinowanych tulejek i drugiego kompletu srub,

fabryczne wymieniam na dluzsze. Wiec procentowo, w stosunku felga + opona,

waga dystansu to nie bedzie nawet 10%.

Wiadomo najlepiej jest kupic nowe kola z dobrym ET...

Ale nie zawsze sa na to fundusze ;)

Opublikowano
Przeciez napisalem, ze chodzi mi o komplet (zobacz co zacytowales), czyli 2 szt., wiec nie rozumiem uwagi?

Nie. Napisałeś wyraźnie:

dystans to bedzie jakies dodatkowe 3-4 kg

A to jednoznacznie sugeruje wagę 1 sztuki. I wydaje mi się, że większość zainteresowanych tak to właśnie zrozumiała.

Opublikowano

Nie. Napisałeś wyraźnie:

dystans to bedzie jakies dodatkowe 3-4 kg

A to jednoznacznie sugeruje wagę 1 sztuki. I wydaje mi się, że większość zainteresowanych tak to właśnie zrozumiała.

Dobrze Yatzku, pomylilem sie w pisowni, jestem jednak daleki od sciemniania. Zreszta po co w takim razie wrzucalbym link do wagi kompletu? :roll:

Opublikowano
mam dystans 25mm przelotowy z innego auta, zwaze go dzisiaj i na tym chyba zakonczymy ta dyskusje :lol:
Opublikowano

http://bartek.evan.pl/dystans_waga.jpg

wiec przy wadze felgi z opona, jest to jakis niewielki procent calosci.

jak komus sie chce niech policzy dokladnie :)

Opublikowano
jestem jednak daleki od sciemniania
To akurat wiem :) Ale sam wiesz, jak łatwo internetowi "mędrcy" podłapują nieścisłości i robią z nich potem jedynie słuszne wytyczne dla wszystkich...