Skocz do zawartości

E39 jakie polecacie wycieraczki

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 282
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam takie pytanie czy do e39 można zamontować wycieraczki bezprzegubowe ?

Przecież good rainy są bezprzegubowe więc można montować.

Tyle, że goodrainy jakościowo chyba spadły. U mnie skrzypią i lewa nie zbiera środkiem.

Opublikowano
U mnie GoodRainy jeżdżą od sierpnia 2013. Nowych jescze nie kupowałem więc nie wiem jak z jakością. Pewnie na wiosnę trzeba będzie zmienić na nowe to się przekonam.
Opublikowano
U mnie GoodRainy jeżdżą od sierpnia 2013. Nowych jescze nie kupowałem więc nie wiem jak z jakością. Pewnie na wiosnę trzeba będzie zmienić na nowe to się przekonam.

Moje od września 2012 i wciąż mają się dobrze.

Jedyne co, to ramiona tych wycieraczek wyblakły mi na szaro.

Ale sorry, taki mamy klimat :norty: .

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Ja zastosowałem u siebie ponownie wycieraczki Bosch Twin z allegro za 65zł komplet (nie płaskie - te standardowe) póki co jestem z nich zadowolony, elegancko zbierają wodę, przylegają całą płaszczyzną gumy do szyby.
Opublikowano
Wymieniam gumki z szyną (która jest wraz z gumami) pierw rozchyliłem zaczepy w wycieraczce i wsuwam jak oryginalne ( w oryginale są dwie blaszki, płaskowniki nie wiem jak to nazwać) chwila roboty. Ale ja mam zwykłe wycieraczki z płaskimi zawsze miałem problem
Opublikowano

Ja miałem Good Rainy (poniższy sposób jest skierowany głównie do posiadaczy Good Rainów, bądź tych, którym takie Good Rainy się jeszcze walają gdzieś po kątach).

O ile pierwszy wypust GR był ok to już następne jakie kupiłem były porażką - nie zbierały idealnie na całej długości nawet przy małych prędkościach a przy większym speedzie było jeszcze gorzej. Ostatnio kupiłem wycieraczki Alca ale płaskie. Takie jak te:

images?q=tbn:ANd9GcS6-Pc1DpySNamvdA-K2N7XicPKpfNYjYN5wnLy7EjLv3-L_RinTQ

i postanowiłem je przezbroić w mocowania z adapterami od Good Rainów (pasujące w ramiona od e39) oraz te osłonki od Good Rainów, które są w nich uformowane w taki mini spoiler. Płaska osłonka Alca powoduje, że czasem tą wycieraczkę podwiewa (od około 120-130 km/h wzwyż). Założenie osłonek od Good Rainów powoduje, że są one znacznie bardziej stabilne i póki co - odpukać - spisują się poprawnie (zbierają na całej długości piór i nie podwiewa ich przy wyższych prędkościach (jak do ej pory sprawdzone przy prędkości około 160km/h i jest ok).

Zaletą tych metalowych stelaży w wycieraczkach Alca jest to, że nie są one przecięte na końcach (w Good Rainach są to 2 osobne blaszki/łyżwy, pomiędzy które włożona jest gumka pióra i to wszystko złapane uchwytem plastikowym z adapterem do ramion e39), przez co wydaje się stabilniejsze.

Póki co dalej testuje i zobaczę z upływem czasu jak się to spisuje.

Oczywiście można to też zrobić trochę mniejszym nakładem pracy - wystarczy kupić same pióra lub jakieś wycieraczki i z nich pióra przełożyć do Good Rainów. Ja jednak chciałem przezbroić to w inne metalowe stelaże bo wydawało mi się, że te z Good Rainów są nie do końca solidnie wykonane i stąd kiepskie ich zbieranie / przyleganie do szyby na całej długości.

Pzdr.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nie chciałem kombinować, a stare spojlerki do oryginalnych mocowań wyrzuciłem :duh: i co? Kupiłem dwa dni temu good rainy ponownie... NIE POLECAM.. dziś przy 120 lekko padało włączam wycieraczki a tu plama na wysokości oczu :mad2:

Przy 0-100km/h zbiera cichutko za pierwszym razem pięknie bez smugi... mniej więcej powyżej 100km/h jest piękny placek rozmazanego deszczu na wysokości oczu. Najśmieszniejsze jest to że tylko lewa strona. Ramię nawet kupiłem inne bo myślałem że spreżyna jest wyrobiona/ zużyta ale jest to samo.

Muszę dokupić drugię ramię i kupować oem... Bo to jest okropne jak woda zostaje na wysokości oczu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokłądnie GoodRain się posypał totalnie. Na początku nawet na postoju mi zostawiało placa na wysokości oczy, teraz juz jest trochę lepiej, może blaszki już się odkształciły i do 100km/h w miarę zbiera, później znowu się plac pojawia. Chyba wracam do stelarza ORI. Na szczęście gdzie się walają jeszcze, nie zdążyłem wyrzucić :)
Opublikowano

Ja niestety zdążyłem. Jest jeszcze jedna firma w żaganiu z tego co widzę na allegro. Napisałem im o problemi good rain i czy mi zagwarantują idealną pracę. Nawet jak wytrzymają pół roku będę zadowolony, ale muszą działać przy pełnym zakresie prędkości... ale pewnie będe się wachlować z wysyłkami na swój koszt więc wole już oem kupować i mieć spokój chociaż nie byłem zadowolony z ich pracy po kilku miesiącach.

E39 przez te nietypowe ramiona staje się strasznie wkurzające przy zmianie wycieraczek.

Opublikowano
Moje GRy zmieniłem chyba po wakacjach, na dzień dzisiejszy również są zauważalne "braki" w ich pracy. Strona kierowcy słabiej zbiera środkiem i druga sprawa,że w trybie powrotu zostawiają smugi, jak by nie dokładnie ściągały wodę. W pierwszej fazie pracy brak tego zjawiska
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Jakie mają mocowanie? I jak się sprawowały na pocczątku?

Jak wytrzymają pół roku i są w cenie good rain to dla mnie super. Tylko niech zbierają jak należy...

Opublikowano
Zapomniałem dodać,że mocowanie standardowe - wycieraczka szkieletowa nie banany. Pierwszy miesiąc idealnie,a potem im później tym gorzej :duh: Pisząc wcześniej GR chodziło właśnie o good rainy tylko w skrócie,kosztowały mnie coś około 70 zł.Wcześniej przelatałem ponad półtora roku na Valeo Silencio i było naprawdę OK,ale chciałem wypróbować te good rainy, które wcześniej były hitem i robiły furorę. Jak widać i słychać coraz częściej to już historia :lol: następne chyba będą OE BMWii
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Ja napiszę, że jak dotąd przezbrojone w mocowania z Good Rainów wycieraczki płaskie ALCA i spoilerkami z jakichś najtańszych płaskich wycieraczek (spoilerki takie jak w Good Rainach) spisują się o wiele lepiej niż Good Rainy. Zbierają lepiej, nie podwiewa ich tak bardzo i dopiero przy prędkościach 150+ czasem pojawi się jakiś kawałek niezebranej wody w okolicy oczu kierowcy. Jak się to po jakims czasie nie będzie sprawowało to przezbroję ramiona z e39 w ramiona od e60 lub e34 aby mieć bardziej "normalne" mocowania wycieraczek.

Pzdr.

Opublikowano
Daniel pewnie miałeś na myśli wycieraczki zanpod? Kupiłem je na jesieni i o dziwo do tej pory jest ok. Nie drapią po szybie ani nie ma tego placka na wysokości oczu jak w GR'ach. Więc póki co jestem zadowolony. Jedyny minus jest taki, że czasami w momencie startu klepią jak zwykłe pióra ale idzie z tym żyć. Następna wymiana na jesieni pewnie więc jeśli wytrwają rok to za tą cenę naprawdę będę zadowolony.
Opublikowano

Z ciekawości sprawdziłem te zanpod ale nie maja ich na stanie.

Pzdr.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Problem z podwiewaniem wycieraczek w E39 nie jest możliwy do wyeliminowania przez producenta samej wycieraczki, ponieważ spoiler na wycieraczce kieruje powietrze pod ramię i to ramię jest unoszone. W E60 zastosowano ażurowe ramię aby wyeliminować ten problem. Widziałem kiedyś jak ktoś przekładał ramiona z E60, lewe pasowało, prawe spawane. Sprawdzałem, ale lewe u mnie w E39 wadzi o maskę, dopiero po podniesieniu na regulacji do samej góry jest ok, ale kąt padania na szybę jest niewłaściwy i delikatnie plastikiem po szybie jeździ.