Skocz do zawartości

320d -Elektrozawór czy adaptacja ?? Wiadomo było :) Pomóźcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie czy elektrozawór ma bardzo duże znaczenie co do turbo dziury czy bardziej adaptacja przepływomierza stary miałem niby 527 ale chyba ktoś tak jeździł bez adaptacji ponieważ miałem drugą obudowę przepływki i wyjąłem z niej tą siatkę z tunelu auto lepiej chodziło znacznie lepiej ale tylko trochę i znowu to samo (eksperyment z nowiutkim bosch 527) elektrozaworki czyste, jak najlepiej sprawdzić czy elektrozaworek działa prawidłowo, niby jak ściągam ten wężyk od podciśnienia to ścięgno od gruszki wraca. Co do przepływomierza jestem umówiony na adaptacje ok 100 zł (BMW BYDGOSZCZ 320 zł) ale jeżeli to nie to a ja zrobię adaptacje i będzie tak jak było ile można kasy wydawać na kompa (Nie mam nikogo z kablem niestety :P )

Ekonomizer 1,2,3 do 20 l , na 4 zatrzymuje się na 14 przez chwile a później idzie do 20 l i się wraca .

Brak dymienia, Ciężko ma z ruszeniem z 1 biegu na sprzęgle potrafi zgasnąć np do tyłu na sprzęgle oki. :D

Jak czegoś nie wymieniłem to piszcie to dopisze do postu

Jeszcze jedno czy jazda z przepływką 527 bez adaptacji może ją uszkodzić (2 miesiące) ??

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem obydwie usterki i kiedy elektozaworek sie zacina auto nagle traci ok 40 % mocy i moze to trwac kilka minut i pozniej wraca moc a kiedy jest brak adaptacji auto dostaje turbo dziury na ok 1 sek. w zakresie 2500 3000 obr. i ciągnie dalej.
Opublikowano

Ja ma tak że od dołu słabo ciągnie, tak jak pisałem wyżej czasem na samym sprzęgle potrafi zgasnąć, odczuwalna moc jest dopiero od 2 tys obr do 2.5 tys obr później słabo aż do jakiś 3,5 obr ale i tak nie wciska w fotel :D

Czyli to raczej nie zaworek tylko trzeba zrobić adaptacje ??

Opublikowano

Adaptacja. Jak ekonomizer tak świruje to trzeba programować.

ps.Zmien tutul watku na "320d............."

Opublikowano

Nie gaśnie na jałowym tylko przy ruszaniu na sprzęgle bez dodania gazu, diesel powinien ruszyć bez gazu ,

Więc elektrozaworek od turbiny jest oki ??

Opublikowano
Więc dziś "wtrzyknołem" WD40 do Gruszki odz Turbiny (Gdzieś opisane na forum) i jest troche lepiej z dołu ale zauważyłem jednak że na 4 biegu ekonomizer idzie tylko do 16 l i się wraca i tak co chwile poprostu wariuje pewnie pomoże tylko adaptacja, mam nadzieje że przepływka jest dobra i nic z nią sie nie stało bo ma tylko 2 miechy a 420 zł trzeba było po znajomości dać za boscha.
Opublikowano
mam nadzieje że przepływka jest dobra i nic z nią sie nie stało bo ma tylko 2 miechy a 420 zł trzeba było po znajomości dać za boscha.

a próbowałeś "rozdziewiczyć" tą starą/uszkodzoną??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli reprogramacja nie była robiona to nie masz wyjscia i musisz to zrobic.
Opublikowano
Mam to samo, z dolu ciagnie ladnie, ale czasami dostanie 'zajoba' i miedzy wlasnie (dokladnie) 2500-3000rpm dostaje dola i lipa na chwile, nie zawsze, nie ma na to reguly, czasami tak jest czasami nie. Na dniach postaram sie podpiac pod kompa i zobaczymy co wykaze. Czy to moze byc wina turbiny czy cos mniej powaznego? I co to jest ta cala adaptacja?
Opublikowano
I co to jest ta cala adaptacja?

najprościej tłumacząc... w starych komputerach żeby wstawić jakiś nowy sprzęt wymagane było aby wgrać także sterowniki nowego urządzenia żeby działało poprawnie... to samo dotyczy przepływki. Adaptacja=zaprogramowanie :cool2: