Skocz do zawartości

328i - tarcze, klocki hamulcowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam. Przyszła pora na wymianę tarcz i klocków :lol: . Moje typy AET POWER DISC, BREMBO, ZIMMERMANN. Liczę na wasze doświadczenia. Co polecacie do 328 Ci? Edytowane przez 4devil
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja zalozylem textar i jest git. Na realoem po wpisaniu VINu wlasnie tej firmy pokazalo mi klocki i tarcze. (zatytułuj prawidlowo temat bo moderator sie zdenerwuje :norty: )

🙃🙃

Opublikowano

witam

wczesniej było mikoda polskie tarcze i klocki textar 60 tkm tarcze i było ok

teraz jest brembo tarcze i klocki textar i też jest ok

klocki textar starczają na ok 20tkm sa miekkie i nie "wgryzają "się w felgi

Opublikowano
ja mam tarcze brembo i klocki valeo. całkiem dobrze to działa. przy okazji połechtałem swoje sumienie wspierając lokalny biznes (brembo ma swoją fabrykę w częstochowie :mrgreen:)
Opublikowano

Ate power disc + klocek Ferrodo DS Performance. Hamuja duzo lepiej niz oryginaly i znacznie wolniej sie nagrzewaja.

Zimmermany pekaja, a zwykle tarcze Brembo sa marnej jakosci IMO. Chyba, ze ktos ci zalatwi Brembo ORO - mi sie nie udalo ich zdobyc :)

Ewentualnie jak chcesz naprawde topowe hamulce to kup Tarox G88 + jakis klocek taroxa.

Opublikowano
Nie chodzi o to, że nie chce mi się poszukać bo ile tematów tyle opinii. Nie mogę zaadoptować hamulców z 330d bo mam zimówki na 16 :cry: Chcę aby auto dobrze hamowało, a że wymiana tych elementów jest już wskazana to chcę coś ciut lepszego niż seria. Małe pytanko, przeglądając oferty sprzedaży klocków i tarcz spotkałem aukcje w ,których oferowane są razem czujniki. Czy je tez trzeba wymienić?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A zle masz hamowanie?? Tak czujniki powinienes wymienic na nowe. Tym bardziej jezeli zapalila sie kontrolka na desce. 2 czujniki to raptem ok. 60 zl. Kup oryginal i bedzie dobrze, w koncu bmw wie co daje na montaz. Kupisz jakies cuda i po miesiacu zalozysz nowy temat "cos bije podczas hamowania"...

🙃🙃

Opublikowano
A stwierdziłem gdzieś ,że nie kupie? :duh: Nie wiedziałem że je się wymienia i dlatego zapytałem. Dla mnie nie ma rewelacji w hamulcach :mad2: , dlatego szukam czegoś mocniejszego. I nie założę kolejnego tematu, o tym że coś jest nie tak z hamulcami. Po to jest ten temat, żeby potem człowiek się nie rozczarował po zakupie danych części. :duh:
Opublikowano
Ate power disc + klocek Ferrodo DS Performance. Hamuja duzo lepiej niz oryginaly i znacznie wolniej sie nagrzewaja.

jaki mniej wiecej koszt takiego zestawu?

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

jaki mniej wiecej koszt takiego zestawu?

Klocki 400zl

Tarcze 600zl sztuka

Do 3 litrowego silnika

Opublikowano
A po co ci sportowe tarcze i klocki? Nacinane tarcze wręcz zjadają klocki, a w normalnym użytkowaniu seria jest jak najbardziej ok.
Opublikowano

Od dawna jezdze na nacinanych tarczach i nie zauwazylem, zeby sie szybciej klocki konczyly a dobry twardy klocek jak DS Performance starcza na dluzej niz normalne klocki.

Jak mialem komplet mocno nacinanego Taroxa G88 + klocki to klocek wytrzymal 30. tys km, w tym 3 wizyty na torze. Gdyby nie tor spokojnie 50 tys bym na nich zrobil. Az sie dziwilem, ze ten klocek tak powoli znikal.

Nie wiem ile na DS robie, chyba bedzie kolo 30 tys, generalnie na dlugo starczaja.