Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, wczoraj zapalila sie u mnie kontrolka od chlodnicy ( zolta ). zapala sie przy kazdy uruchomieniu auta ale po 5 min jazdy sie wylacza. ogolnie moj licznik ma jazdy ( nie pala sie np kierunkowskazy ). nie wiem czy to jest spowodowane wariujacym licznikiem, czy cos z plynem chlodniczym? jak myslicie? kontorlka powinna tak gasnac po chwili? czy jesli byloby cos nie tak to powinna sie palic caly czas?? auto sie nie grzeje, temp silnika jest caly czas w porzadku.
Opublikowano
generalnie to nie wiem o co chodzi z tym restartowaniem/kalibrowaniem wskaznikow, dzialaja tylko liczniki natomiast kontrolki robia co chca, plynu chlodniczego nie sprawdzalem, poniewaz trzeba to z tego co mi wiadomo robic na zimnym silniku a rano niestety zapomnialem... czy mozna ten korek odkrecic na cieplym??
Opublikowano

hmmm widac tylko czerwona koncowke jakiegos drazka... takze chyba brakuje plynu... rozumiem ze mam nalac plynu az do tego koncowki tego bolca? :) przepraszam ze pytam o takie blachostki ale nie chcialbym nic namieszac... btw na stacji statoil kupie jakis dobry plyn?

dzieki za link odnosnie tych zegarow, jutro sie pobawie, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Opublikowano

Jak będziesz dolewał płyn (na zimnym silniku), to ten "bolec" jak go nazwałeś, uniesie się do góry, bo jest na pływaku. Na nim jest podziałka min/max i wg niej nalewasz.

Ja sam ostatnio uzupełniałem płyn (poszedł mi oring pod zbiorniczkiem) i lałem Prestone - dość czesto polecany, również tu na forum. No i jest uniwersalny - można go mieszać z każdym kolorem płynu :mrgreen:

Corolla e11 FL --> BMW e46 FL (M47/TU) --> R18A2
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Mi też się ostatnio zapalała żółta kontrolka i po 5 minutach gasła. Płynu ubywało dużo. Jak sie okazało pękł mi zbiorniczek na płyn. Wymieniłem u pana Adama w Raszynie i już :).