Skocz do zawartości

drgania na kierownicy i stuki w zawiasie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem po wymianie zawieszenia przód , Wahacze , sworznie , stabilizatory, końcówki drążka, nowe opony , felgi wyprostowane , zbieżność zrobiona . Ale nadal jak jade to wydaje mi się ze coś puka i czasami telepie kierownicą . wydaje mi się ze jeszcze tarcze na przodzie są do wymiany bo przy lekkim naciskaniu hamulca przy wiekszych prędkościach też telepie kierownicą . czy cos jeszcze jest w przednim zawieszeniu czego nie wymieniłem a może być odpowiedzialne za stukanie i telepanie kierownicą?? Chyba ze ten typ tak ma dodam ze jest to bmw 530 XD. czy układ kierowniczy jest az tak czuły ze wszystko przenosi na kierownice??

Opublikowano
wyważanie mogę sprawdzić ale dlaczego jest słychać takie nie wiem jak to nazwać głuche pukanie ja sie wolno jedzie po nierównościach wczesniej jeździłem audi to moje pierwsze BMW w auditach zawieszenie jest jakies bardziej sztywne niż w bmw . żeby nie było ze wsadziłem jakąś Lipe to wszystko jest lenfordera czy jak tam to się pisze ;o) . czy jak bedzie uwalony amor to moze coś pukac??? nie sprawdzałem amorów na maszynie ale jak naciskam to odskakuje odrazu do poprzedniej pozycji.
Opublikowano
Głuche stukanie to raczej jakiś wahacz albo łącznik , skocz na stacje diagnostyczna albo do jakiegos dobrego mechanika niech zlukają ci zawias :)
Opublikowano
byłam własnie na stacji diagnostycznej i zawias jest ok amory po 75 % i nigdzie nie ma grama luzu wszystko sztywne nie dziwie sie w końcu dopiero wymieniane ;o) jeszcze pojade oponki przewazyc i tarcze dam do przetoczenia . a na dodatkowe oględziny zawiasu mam jechac do mechanika jak mu sie troche wyluzuje . jak ktos ma jeszcze jakies pomysły albo miał podobne objawy to bede wdzieczny za wszelkie podpowiedzi
Opublikowano

taką mam specyfikację

> Type code NP71

>

> Type 530XD (EUR)

>

> Dev. series E61 ()

>

> Line 5

>

> Body type TOUR

>

> Steering LL

>

> Door count 5

>

> Engine M57/T2

>

> Cubical capacity 3.00

>

> Power 170

>

> Transmision ALLR

>

> Gearbox AUT

>

> Colour BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)

>

> Upholstery LEDER DAKOTA/ROTORANGE (LCRK)

>

> Prod. date 2006-04-12

>

>

> Order options

> No. Description

> 1CA SELECTION COP RELEVANT VEHICLES

>

> 203 ALL-WHEEL-DRIVE SYSTEM

>

> 205 AUTOMATIC TRANSMISSION

>

> 261 SIDE AIRBAG FOR REAR PASSENGERS

>

> 302 ALARM SYSTEM

>

> 320 MODEL DESIGNATION, DELETION

>

> 339 SATIN CHROME

>

> 402 PANORAMA GLASS ROOF

>

> 423 FLOOR MATS, VELOUR

>

> 428 WARNING TRIANGLE

>

> 430 INT/EXT RR VW MIRROR W AUT ANTI-DAZZLE

>

> 431 INTERIOR RR VW MIRROR W AUT ANTI-D

>

> 441 SMOKERS PACKAGE

>

> 442 CUPHOLDER

>

> 456 COMFORT SEATS, ELECTRIC. ADJUSTABLE

>

> 470 CHILD SEAT ISOFIX ATTACHMENT

>

> 494 SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER

>

> 496 SEAT HEATING FOR REAR SEATS

>

> 502 HEADLIGHT WASHER SYSTEM

>

> 508 PARK DISTANCE CONTROL (PDC)

>

> 522 XENON LIGHT

>

> 524 ADAPTIVE HEADLIGHTS

>

> 534 AUTOMATIC AIR CONDITIONING

>

> 540 CRUISE CONTROL

>

> 6AA BMW TELESERVICES

>

> 609 NAVIGATION SYSTEM PROFESSIONAL

>

> 612 BMW ASSIST

>

> 616 BMW ONLINE

>

> 620 VOICE INPUT SYSTEM

>

> 633 PREP.MOB. PH. BUSINESS BLUET.INTERF.

>

> 698 AREA-CODE 2

>

> 710 M LEATHER STEERING WHEEL

>

> 8SA COUNTRY SPEC. RELEASE OF NAVIGATION

>

> 8SP COP CONTROL

>

> 801 GERMANY VERSION

>

> 863 EUROPE/DEALER DIRECTORY

>

> 879 GERMAN/OWNERS HANDBOOK/SERVICE BOOKLET

>

>

> Series options

> No. Description

> 2R1 LT/ALY WHEELS STAR SPOKE 138

>

> 216 SERVOTRONIC

>

> 4AL INTERIOR TRIM FINISH. TITANIUM DARK

>

> 548 SPEEDOMETER WITH KILOMETER READING

>

> 851 LANGUAGE VERSION GERMAN

>

>

Opublikowano
sory ze zadaje takie proste pytania ale jak do tej pory siedziałem tylko w Audi a BMW jest z przypadku i dopiero je poznaje a tych systemów jest tyle i maja takie nazwy ze nie wiem o co biega . fajnie by było jak by mi ktos przetłumaczył ta specyfikacje bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam
Opublikowano

wydaje mi sie ze DD nie wystepwalo jako opcja w xd aczkolwiek pewien nie jestem...stuki ktore cie mecza to najprawdopodobniej przekladnia kierownicza a wg znawcow z tego forum TTTM (Ten Typ Tak Ma). Dla pocieszenia dodam ze u mnie w 2 xd slychac stuki z zawieszenia pomimo tego ze jeden ma 20 a drugi 140 kkm chociaz stuki slyszalne sa podczas jazdy po drobnych nierownosciach, najczesciej przy skreconych kolach. przeglad zawieszenia wykazuje 0 luzow.

pozdrawiam,

//M

Opublikowano
u mnie jest podobnie stuki słychac tylko przy małej prędkości a czy po wymianie przekładni stuki ucichną czy tak jak napisałes ten typ tak ma?? A jak cos to cała przekładnia kierownicza do wymiany czy tylko jakas jej część??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przekladnia wystepuje tylko w całoscihttp://bmwfans.info/parts/catalog/E61/Touring/Europe/530d-M57N2/LHD/N/2006/august/browse/steering/hydro_steering_box/
Opublikowano
a jest ktoś kto moze potwierdzić ze po wymianie przekładni juz jest ok??? ja mam jeszcze regulowaną elektrycznie kierownice wiec jest troche inna niz regulowana manualnie. sprawdzałem na RealOEM.com
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

podepnę się pod temat bo mam podobny problem :) odstawiłem do jednego mechanika wymienił końcówki drążka i łącznik stabilizatora... pukało dalej :)

odstawiłem do drugiego, wymienił sworznie, wahacz - puka dalej :)

zasugerował mi jeszcze wymianę lewego amortyzatora, ale podziękowałem bo według mnie nie tu tkwi przyczyna.

Jakieś pół roku temu regenerowałem maglownicę i po pewnym czasie zaczęło się to stukanie :)

Doprecyzowując jest to bardzo delikatne pukanie na nierównościach oraz przy skręcaniu kierownicą... chociaż jest dyskretne, to odczuwalne na kierownicy.

Po nowym roku mam zamiar się zebrać i podjechać do firmy, która zajmuje się regenerowaniem maglownic :) mam nadzieje że moje przypuszczenie się potwierdzi i problem zniknie.

Po usunięciu usterki poinformuję :D

Pozdrawiam