Skocz do zawartości

[E60] usługi bmw online

Wika

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do osób , które korzystają z tych usług w praktyce . Chodzi mi np.o możliwość odczytwania emaili i wiadomości a także ogólnie o opinie czy jest to funkcjonalne .

Ostatnio bawiłem się np.ustawieniami i telefon po odpaleniu auta zaczął przesyłać dane na numer +498007836...

Teraz nie wiem czy dlatego,że zbliża się termin wymiany oleju czy też coś namieszałem w tych ustawieniach .

Czytałem trochę instrukcję ale jest w niej napisane ,że trzeba zawrzeć umowę z bmw na te usługi .

Ja takiej umowy nie zawierałem .

Mam też pytanie czy informacje o hotelach , stacjach benzynowych itd. , które są wyświetlane na mapie , pochodzą bezpośrednio z płytki navi czy są one właśnie z asystenta bmw online ?

nie wiem jak z mapami ale sadze, ze leci z plytki... mi laczy sie z tym lub podobnym numerem jak np wcisne SOS (wiesz... ciekawosc do czego jest ten przycisk :-) czasem mi wyskakuje blad SOS jak sie bawie BT w telefonie choc gdy nie jestem zapiety do BT po wejsciu do auta blad nigdy nie wyskoczyl, moze dlatego, ze go na zywca laczylem i rozlaczalem, mialem taki przypadek ze dwa razy

Dużo jeżdżę po Niemczech , tam też mam zarejestrowane auto , tak samo jak kartę sim .

Do tej pory nie korzystałem z usług bmw online ale możliwość np. sprawdzania maili jest dla mnie interesująca.

Zbliża się termin inspekcji ,więc przy tej okazji , zapytam w aso o usługi bmw online i także o to czy funkcjonuje to w Polsce .

Rozmawiałem już na ten temat w Niemczech , więc koszt w przyadku E60 to faktycznie 250 EUR

Aby otrzymać dostęp do usług bmw online trzeba mieć adres zameldowania w Niemczech lub firmę tam zarejestrowaną .

Dostęp uzyskuje się poprzez złożenie wniosku na stronie http://www.bmw.de .

Jest także serwis telefoniczny , który może pomóc w aktywacji.

Bmw online działa także w Polsce , tak poinformowali mnie w aso .

Nie ma znaczenia jaką posiada się kartę sim w telefonie komórkowym ,gdyż komunikacja odbywa się przez kartę sim , która jest wbudowana w auto ( to ta karta , w którą auto zostało wyposażone ,wyjeżdżając z fabryki ).Dzięki tej karcie podawana jest np.pozycja auta służbom ratowniczym .

Jeśli ta karta ma służyć przydatnym usługom i pomagać kierowcy np. sprawdzać maile , informować aso o zbliżającej się inspekcji itd ., to super.Z drugiej strony jeśli mamy w swoich autach wbudowane karty sim , których aktywacja zależy od bmw , to teoretycznie możemy być inwigilowani i w każdym momencie zainteresowane osoby mogą wiedzieć gdzie jesteśmy , co mówimy , ile paliwa mamy w baku , z jaką prędkością jedziemy i wiele,wiele innych informacji z kompa i navi , bo przecież to wszystko jest powiązane .

I w sumie to najbardziej mnie zaskoczyło,że jest w aucie jakaś karta , o której nie wiedziałem .

ja byłbym tym zainteresowany jeśli to funkcjonować będzie również w Polsce. Rozumiem też, że ta opłata jest ryczałtowa i transmisja danych gprs wykorzystywana w usłudze nie jest dodatkowo płatna?

Niestety nie mam firmy w Niemczech i też nie przewiduje mieć.

e61 530D 2007 Touring

Powiedzieli mi ,że kosz roczny to 250 EUR i raczej nie ma dodatkowych kosztów , chociaż dopytam jeszcze .

Przypuszczam ,że jest to na takiej samej zasadzie jak np. monitorowanie pojazdów gps- płaci się stałą opłatę i nie ważne czy pojazd jest w Polsce czy Anglii można śledzić jego pozycję na ekranie monitora w biurze plus otrzymywać dane o prędkości , temperaturze w chłodni , czy podłączona jest naczepa i wiele innych informacji.

Jeśli chodzi o usługi bmw online , to jest w nich też usługa bmw tracking i jeśli pojazd zostanie skradziony , to właściciel może otrzymać dane o jego pozycji , które na pewno pomogą policji odzyskać auto .

Cena 250 EUR , bez względu czy jest się w Niemczech czy w Polsce i w tym zawierają się wszystkie usługi , tak zrozumiałem ale po dokładniejsze informacje odsyłają do teleserwisu bmw .Ja narazie nie skorzystam jednak z tego pakietu , wole te 250 euro przeznaczyć na coś innego .

Mając ten gps tracking można wiele oszczędzić na ubezpieczeniu. Niestety z moich rozmów z bmw w Polsce wynika, że tu tych usług nie ma i nie ma znaczenia gdzie chcem je wykupić. Samochód będzie wyposażony w opcję, która u nas nie będzie działać. W końcu nie wiadomo jak to jest.
e61 530D 2007 Touring

To nie jest usługa , dzięki której możesz ciągle monitorować auto jak np. w ofercie Finder'a ale jest to usługa , która polega na tym ,że w razie kradzieży dzwonisz i poprzez gps serwis bmw namierza twoje auto .

Nie wiem czy w Polsce możesz to wykupić ale w Niemczech tak .

A działa to wszędzie , bo opiera się to na systemie gps .