Skocz do zawartości

325ci - dziwne chrobotanie ze środkowego nawiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz: otóż po zawsze po wyłączeniu samochodu ze środkowego nawiewu przez długi czas słychać chrobotanie, coś jakby obracał się wiatrak i o coś ocierał. Problem jest taki, że na sto procent to nie jest wiatrak. Ten dziwny dźwięk słychać niezależnie czy włączałem nawiewy czy nie. Wystarczy dosłownie na pół sekundy załączyć prąd w samochodzie zapłonem i już zaczyna się orkiestra. Nie wiem po jakim czasie to coś się wyłącza, bo nigdy nie miałem cierpliwości czekać aż zakończy swój koncert (minimum 10 minut - tyle wysiedziałem).

Po nocy jak podejdę do samochodu już jest cisza :)

W każdym razie podejrzewam, że jak nie zrobię z tym porządku to któregoś dnia nie odjadę bo tajemniczy chomik w nawiewie rozładuje mi akumulator.

PS> próbowałem przeczyścić nawiewy domowymi metodami, czyli wiatr na full i wszystkie kanały po kolei na klimie i bez. Niestety nie pomogło.

Czy ktoś ma jakieś sugiestie?

Opublikowano
Mi to wygląda na wentylatorek, który masz wbudowany w panel klimatyzacji. On działa jeszcze jaki czas po wyłączeniu zapłonu. A zabrudzony lub zacierający się lubi wydawać odgłosy błagalne.
Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz!

Na forum anglojęzycznym znalazłem temat, który ze zdjęciami opisuje krok po kroku naprawę tego zgrzytu.

Trzeba wyjąć panel klimy i naoliwić czymś ten wiatrak. Podobno WD-40 się nie sprawdza. Lepiej użyć syntetycznego oleju silnikowego.

Link:

http://www.bimmerfest.com/forums/showthread.php?t=473012

Opublikowano
A Koledzy co to jest taki piskliwy dźwięk ze środkowego nawiewu przy minimalnych obrotach nawiewu?? W czasie wzrostu obrotów pisk ustaje... miał ktoś z tym problem??
Opublikowano
Łożyska dmuchawy najpewniej...mam to samo, ale na przedostatnim stopniu nawiewu i tylko zimą. Dlatego słychać ten dźwięk po środku bo dmuchawa jest najbliżej tego właśnie miejsca.