Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Zakupiłem BMW E39 2.8 z 98 roku i mam taki problemik bo ma przyciemniane wszystkie szyby tylko jedna przednia boczna od strony kierowcy jest nieorginalna i jest biała.Mam takie pytanie po czym poznać na allegro że szyba jest w takim odcieniu jak mi potrzeba,czy numery opisane na szybach mogą mi coś podpowiedzieć.Może ktoś posiada taką szybe do sprzedania?Troche sie to różni i drażni mnie, a kupować tak na oślep szyby z allegro to troche strach. To przyciemnienie jest niewielkie i tak po zdjęciach cięzko wyczuć, tym bardziej że trafiały sie też chyba szyby lekko zielonawe.Moze ktoś coś podpowie w tyn temacie?Myślałem też o przyciemnieniu tej jednej folią, ale znowu może być różnie podczas kontroli drogowej ;/
Opublikowano

A ja mam taką radę: zerwij wszystkie folie i ciesz się normalną widocznością w BMW. :norty:

U mnie folie były na wszystkich szybach poza przodem i nie dość, że cofanie nawet przy lekkim mroku było ruletką "coś jest z tyłu, czy nie???" :mad2: to po zdjęciu folii w samochodzie jest o wiele jaśniej i przyjemniej :cool2: .

Dla mnie folie to kicz w E39. To luksusowa limuzyna jest, a nie Golf jakiś, albo inne sport-jeździdło...

PS. Właściciele folijek - wybaczcie. Stary juz jestem po prostu... :D

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
A ja mam taką radę: zerwij wszystkie folie i ciesz się normalną widocznością w BMW. :norty:

U mnie folie były na wszystkich szybach poza przodem i nie dość, że cofanie nawet przy lekkim mroku było ruletką "coś jest z tyłu, czy nie???" :mad2: to po zdjęciu folii w samochodzie jest o wiele jaśniej i przyjemniej :cool2: .

Dla mnie folie to kicz w E39. To luksusowa limuzyna jest, a nie Golf jakiś, albo inne sport-jeździdło...

PS. Właściciele folijek - wybaczcie. Stary juz jestem po prostu... :D

A gdzie przeczytałeś że on ma folię na szybie?

Opublikowano

Znaczy kolega ma firmowe przyciemnienie, tak? A to sorki!

:lol:

Udałbym się zatem do GlassJan'a jakiegoś, tam Ci ładnie dobiorą szybkę i masz po klopocie. Oczywiście będzie drożej, niż dajmy na to na siakims szrocie, ale przynajmniej będzie równo wyglądało... :cool2:

No chyba, że Jerry masz lepszą radę... :norty:

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
A ja mam pytanko jak wyglada sprawa przyciemnienia szyb w e39 kombi?bo mam lusterka fotochromatyczne.Czy wplywa to w jakis sposob na ich dzialanie?.jesli ktos wie to prosze o podpowiedz bo moj owczarek troche szaleje w buni i chce mu zrobic przyciemnione miejsce w autku
Opublikowano
A ja mam pytanko jak wyglada sprawa przyciemnienia szyb w e39 kombi?bo mam lusterka fotochromatyczne.Czy wplywa to w jakis sposob na ich dzialanie?.jesli ktos wie to prosze o podpowiedz bo moj owczarek troche szaleje w buni i chce mu zrobic przyciemnione miejsce w autku

Proste - będą się mniej przyciemniały. Żel ściemniający reaguje na natężenie światła. Im większe natężenie, tym bardziej ściemnia lusterko. Jak założysz folie na szyby to mniejsze będzie natężenie światła więc trochę mniej się będzie ściemniac lustro.

Pzdr.

Opublikowano
Zwiezle szybko i na temat!Wielkie dzieki za pomoc! :cool2:

Jeszcze małe doprecyzowanie - nie wiem jak jest z fotochromami zewnętrznymi bo piszą, że niby one są podłączone pod czujnik do lusterka wewnątrz kabiny. Jeśli tak jest to wtedy przy mocno czarnej folii wewnętrzne lusterko nie będzie się zbyt chętnie przyciemniało więc i zewnętrzne lustra będą blade - ma to znaczenie, kiedy w nocy jedzie za tobą jakiś bus, mający dosyc wysoko światła (królują w tym nowe Fiaty i Peugeoty dostawcze których światła umiejscowieone na wysokości dolnej krawędzi szyby bezlitośnie wypalają oczy przez lusterka wsteczne :evil: ) Wtedy możesz miec lipę w nocy. Ale trzeba się zorientowac czy faktycznie wszystkie te lusterka są spięte pod czujnik lusterka środkowego i odpowiedziec sobie na pytanie jak często w nocy jeździ za tobą dostawczak z wysokimi światłami.

Jeśli nie masz fotochromów na zewnątrz to problem nie istnieje w takim wypadku. :8)

Pzdr.

Opublikowano
Zewnetrne tez sa fotochromy i takie busiki tez czesto mi swieca po oczach :twisted: Dlatego popytam dokladniej tak jak mowisz bo ich dzialanie jest naprawde pomocne i nie chce potem zrywac tej folii na wku.... Dzieki :cool2:
Opublikowano

jest dokładnie tak jak napisał kolega wyżej - przynajmniej u mnie

ale dla pewności zapal po prosty lampkę nad lusterkiem wewnętrznym i zobacz czy zewnętrzne się wtedy ściemniają - będziesz miał pewność

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
Opublikowano

U mnie folie były na wszystkich szybach poza przodem i nie dość, że cofanie nawet przy lekkim mroku było ruletką "coś jest z tyłu, czy nie???" :mad2:

Mam lepszą radę: zacznijcie ludzie korzystać z markowych produktów, a nie badziew byle taniej, a później wszyscy psioczą, że to źle, tamto do kitu. Widoczność zależna jest od przepuszczalności światła. Folia atestowana wysokiej jakości działa na zasadzie lustra weneckiego (światło z zewnątrz do wewnątrz przepuszczane jest dobrze, a z wewnątrz do zewnątrz bardzo słabo lub wcale) dzięki temu my widzimy wszystkich, a wszyscy nie widzą nas :) Pozdrawiam

Opublikowano
A kto kolego napisal ze chce zalozyc badziewną folie? Pytam o skutki jej zalozenia to wszystko. Ale jak piszesz ze nie badziewna bedzie to juz cos :mrgreen:
Opublikowano
Pomyl kolego, że skutki będą bardzo zależne i odmienne w zależności od jakości zamontowanej folii lub też zastosowanej innej technologii przyciemniania szyb. Filozofie działania z grubsza wyłożyłem, teraz zostaje tylko trochę pomyśleć, w końcu jak światło bez większych ograniczeń wpada do samochodu to działanie czujnika będzie nie zakłócone.