Skocz do zawartości

[E36] 323i wciąga olej? - CO i HC normy? padnięta głowica?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam 2,5 Vanos 97r. Wciąga mi mocno olej (około litr na 1500...2000km). Nie wiem czy to norma, czy za dużo...

Mam lpg BRC sekwencja od 3 miesięcy. Przy montażu sprawdzono CO/HC/obr i wyszło

LPG 0,005/33/850 i LPG 0,005/30/2000.

Przejechałem około 4000tkm i teraz zmierzyłem (co prawda na innej stacji) i jest LPG 0,005/177/850 i LPG 0,005/51/2000.

Na benzynie jest PB 0,016/19/850 i PB 0,003/22/2000.

Pytanie - pali olej, czy nie?

Zajrzałem pod spód i poci się lekko na misce i pod pokrywą zaworów...ale żadnych wycieków poważnych...

Olej to 10W40, taki Niemiec lał.

Sprawdzałem ciśnienie na cylindrach (głowy nie dam, czy dobry wskaźnik) i wyszło 12-12-12-10-10-9....Przy mocno zimnym postuka chyba lekko coś w silniku na początku...

Zastanawiam się, czy zwalać głowicę, grzebać coś, zmieniać olej na pełny syntetyk?

Tu też coś niecoś pisałem...

viewtopic.php?f=88&t=119089&start=15

i mattiss zaleca wymianę uszczelniaczy zaworowych...

Edytowane przez surec
mam tyle koni, że mnie nikt nie dogoni...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Litr na 1000km to zbyt dużo jak na uszczelniacze.Odma drożna?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
trochę przesadziłem z nerwów...raczej litr na 1500...2000, ale to i tak dużo...
Opublikowano

Witam

Mam taki sam silniczek i tez mialem ostatnio taki sam problem.

Zaraz po zakupie zalalem 10W-40.Najpierw Castrol a potem zalalem olejem firmy MOTUL

Bunia wciagala mi takie same ilosci i juz mialem tego dosc.Dodam iz moje spaliny zarowno CO jak HC byly w normie.

W jednym z lodzkich warsztatow zajmujacych sie jedynie Bawarkami zaleconi mi zmiane oleju na 5W-40.

Po 2 latach jazdy na 10W-40 zrobilem plukanie silnika preparatem LIQQUI MOLLY i zalalem autko olejem 5W-40

Zrobilem juz jakies 2 tys. km od wymiany i na bagnecie ciagle jest poziom oleju w tym samym miejscu

Wielu znajomkow mowilo mi o wyplukaniu silnika...ze teraz bedzie wciagal jeszcze wiecej itp.

Jak widac mylili sie a tzw. "nagar" to uszczelnia silniki Polenezów itp ( takie powiedzial mi mechanik z tego warsztatu :) )

U mnie pomoglo tak wiec moze cos Ci pomoge kolego....aha...bawarka ma juz 240 tysi najechane a pewnie jakies 100 tysi ma wiecej poniewaz byla sprowadzana :D

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mam Cię !! :D hehe

Siema, a tak na poważnie, to nie uważasz że kompresja trochę tu tłumaczy zużycie oleju? max 0,5 bara odchylenia na cylindrach jest w normie ale 2 lub 3 to już nie, popytaj innych bo ja osobiście się nie znam, ale tak mi mówiono o kompresji. pozdro ;)

Opublikowano

Jak masz najechane ponad 200tyś. to będzie tak wsysał olej.

Mam taki sam motor,przebieg 260 tyś. i gaz.

Pali mi średnio jakiś litr na 1500 km.Silnik ogólnie jest w dobrej kondycji.Miesiąc temu byłem na rolkach i wyszło 185KM.

Albo idzie pierścieniami albo uszczelniaczami na zaworach.Z tego co wyczytałem to w tych silnikach szybko kończą się uszczelniacze.

Na wiosnę zamierzam zmienić bez ściągania głowicy.

Te silniki palą olej i jeśli ktoś mówi że mu nie bierze to poprostu kłamie.Chociaż wyjątki mogą się zdarzyć jak zawsze.

Płukania jakimiś olejami itd. to pomogą jak umarłemu kadzidło.

Opublikowano
mam 323i coupe m52 z brc sequent 56 i tez wciaga o;ej okolo 1l na 1500km jak narazie zalany mam 10w60 castrola pelen syntetyk ale za pare tygodni wymiana i zaleje tym razem valvoline 10w60 polsyntetyk a na wiosne wymiana uszczelniaczy

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano
Mam Cię !! :D hehe

Siema, a tak na poważnie, to nie uważasz że kompresja trochę tu tłumaczy zużycie oleju? max 0,5 bara odchylenia na cylindrach jest w normie ale 2 lub 3 to już nie, popytaj innych bo ja osobiście się nie znam, ale tak mi mówiono o kompresji. pozdro ;)

Jaki ten świat mały... :oops:

Oczywiście kompresja może tłumaczyć wiele, ale:

1. Była mierzona trochę niepewnym zegarem

2. Nie daje pewności, czy to głowica, czy pierścienie.

Żadnej chmury dymu, więc stawiam na głowicę (uszczelniacze, może gniazda-zawory).

Dlatego umówiłem się już na ponowny pomiar, może zrobię próbę olejową...

Opublikowano
właśnie nie kopci i olejem nie pluje. Dlatego stawiam na głowicę i może olej.
Opublikowano
Mechanik poradził mi jeszcze zalać olejem Castrol TWS 10W60...ale mam wątpliwości, czy to wystarczy...
Opublikowano

Raczej wątpię.Miałem zalany silnik latem tym olejem.Wciągał go więcej niż 5w30 Elf-a który mam teraz :D .

Chociaż jeśli pierścienie olejowe są zużyte to może brać mniej.Musisz sam sprawdzić.

• 1 rok później...
Opublikowano
jak narazie zalany mam 10w60 castrola pelen syntetyk ale za pare tygodni wymiana i zaleje tym razem valvoline 10w60 polsyntetyk a na wiosne wymiana uszczelniaczy

Zrobiłes kolego tę wymianę uszczelniaczy?

wymiana uszczelniaczy załatwiła problem spalania oleju?

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Mam 2,5 Vanos 97r. Wciąga mi mocno olej (około litr na 1500...2000km). Nie wiem czy to norma, czy za dużo...

Mam lpg BRC sekwencja od 3 miesięcy. Przy montażu sprawdzono CO/HC/obr i wyszło

LPG 0,005/33/850 i LPG 0,005/30/2000.

Przejechałem około 4000tkm i teraz zmierzyłem (co prawda na innej stacji) i jest LPG 0,005/177/850 i LPG 0,005/51/2000.

Na benzynie jest PB 0,016/19/850 i PB 0,003/22/2000.

Pytanie - pali olej, czy nie?

Analiza wyszła za dobra żeby był tam spalony olej. Jednak spalanie oleju może występować w wiekszym zakresie obrotów, a tak zazwyczaj jest w silnikach R6.

Opublikowano

sprawdź jeszcze raz kompresję, jeśli wyjdzie znowu taka różnica to głowica do regeneracji, też mam 240tyś na zegarach (pewnie + 100 gratis) i spala mi 1l oleju 5w40 castrol gtx na 10tyś km przebiegu w silniku m44b19, którym kręcę jak chce na obrotach, myślę że u Ciebie zdecydowanie za dużo bierze oleju, miałem kilka r6 różnych modeli i nie dolewałem oleju (zawsze lałem gtx)

pozdr :D