Skocz do zawartości

Szarpie silnikiem na zimnym po odpaleniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj w warsztacie wymienili mi wszystkie świece żarowe, ponieważ według INPA 4 był walnięte. Wymieniono też sterownik świec. Błędy skasowałem i już nie wracają.

Niestety gdy odpalę samochód po dłuższym postoju to szarpie silnikiem. Gdy delikatnie przygazuję to szarpanie ustaję. Po przejechaniu się i delikatnym nagrzaniu się silnika szarpanie ustaje. Jaka może być przyczyna szarpania na zimnym?

Opublikowano

Błędy wykasowałem około godziny 15. Później się jeszcze przejechałem. Około 19 odpaliłem silnik, szarpał na zimnym, po przejechaniu się, wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu już nie szarpał (był trochę rozgrzany). Po chwili sprawdziłem błędy i nie pojawiły się żadne :)

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale przed wykasowaniem błędów około 15 sprawdziłem jakie są i były błędy położenia położenia wałka rozrządu, jednak później już nie wróciły.

Czy ten błąd może mieć jakieś znacznie?

Czy padający przepływomierz może również powodować szarpanie na zimnym silniku?

Opublikowano
Kolego według mnie zależy jakie paliwo lejesz do buni,ja też tak miałem że szarpało mi autem po odpaleniu(np.rano)wymieniłem wszystkie świece żarowe i dalej bez zmian,zmieniłem stacje i po kilku tankowaniach,szarpanie całkowicie ustało,choć nadal pod podłączeniu pod kompa pokazuje mi błąd na sterowniku świec żarowych,który zakupiłem lecz jeszcze nie wymieniłem gdyż brakuje mi czasu,a do wymiany tego sterownika ponoć konieczne jest wyciągnięcie kolektora ssącego?
Opublikowano

Wiem, że mój mechanik zdejmował kolektor :)

Jakie mogą być objawy padającego czujnika położenia wałka rozrządu?

Obecnie tankuje ropę na ORLENIE.