Skocz do zawartości

Trzeszczenie - nie wiem o co chodzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiatm wszystkich,mam taki dość dziwny problemik. Posiadam BMW E34 525i Touring i co jakiś czas słychac w nim jakies dziwne trzeszczenie z lewej strony kierownicy tak poniżej niej. Trudno mi opisac ten odgłos, mozna to porównac (przynajmniej mi to bardzo przypomina) do trzeszczenia głośników gdy maja delikatne zwarcie( wiecie takie delikatne harczenie,trzeszczenie,zgrzytanie czy jak to inaczej nazwac ? ) Dzieje sie to podczas jazdy , ale równiez potczas gdy samochód juz zgasze i wyjme kluczyk ze stacyjki. Co to moze być ? Czy ktos ma jakies pomysły ? moim zdaniem to może byc jakis przekaznik albo cos innego co ma jakies zwarcie ? Gdyby tam znajdował sie jakis głośniczek to bym postawił ze to on ma zwarcie i to tak jego membrany harczą i trzeszczą, ale chyba tam nic takiego sie nie znajduje, aczkolwiek ten odgłos dochodzi z tego samego miejsca( a przynajmniej podobne okolice) co sygnal dzwiekowy informujący takim piknięciem o błędzie przez komputer. Mam nadzieje ze jakos w zrozumiały sposób Wam to opisałem.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za ewentualne porady, nie wiem czy to cos powazniejszego, czy poprostu jakas drobnostka. ten odgłos jest cichy, ale kazdy kierowca wie jak potrafi takie cos denerwować zwłaszcza gdy sie nie wie o co chodzi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nio a może to głośniczek informujący o włączonych światłach?? - gdzieś ma delikatne zwarcie albo cóś??

Tak tyko strzelam:)

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano

Hej!

Może coś od autoalarmu szwankuje?Przekaźniki w sumie to pod machą są,może właśnie od dodatkowego odbiornika,jakiś alarm czy coś?Jak miałem Opla to tak się działo na ściemniaczu oświetlenia deski rozdzielczej na stykach regulowane potencjometrem.Pozdro.

Opublikowano
W mojej e34 mialem dokladnie to samo. Macie regulacje kolumny kierowniczej. Jesli tak to podczas jazdy ten cyngiel od ustawiania otworzcie. Przestanie wam trzeszczec. Tylko porblem w tym, ze jak znowu go zamkniecie to bedzie trzeszczal. Ja sie tez troche wkurzalem. Tam po porstu trzeba przesmarowac delikatnie cos, bo chyba plastki trze o plastik. ;)

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Jeśli chodzi o regulację kolumny kierowniczej to napewno odpada, gdyż jak juz wcześniej pisałem to dzieje sie zarówno podczas jazdy jak i podczas postoju ze zgaszonym silnikiem. Wiec nie ma fizycznej możliwości żeby wtedy też trzeszczała ta wajcha. A jesli chodzi o zwarcie na głośniczku informującym o włączonych światłach to ja też juz wcześniej o tym wspominałem. To może być to. Aczkolwiek jeśli chodzi o coś od alarmu to tez jest możliwe, ponieważ pamietam jak w zakładzie gdzie mi go montowali właśnie w tych okolicach coś majstrowali, wiec kto wie moze coś w tym jest. Bede w tym zakładzie prawdopodobnie w sobotę to może mi cos wiecej na ten temat podpowiedzą. Jak sie dowiem czegos wiecej to napewno Wam napisze. Pozdrawiam wszystkich i dziekuje za porady, no i oczywiscie czekam na jakies ewentualne nowe propozycje .
Opublikowano

Witam

Nie wiem dokładnie o jakie trzeszczenie Ci chodzi ale w mojej jest coś takiego że po wyłączeniu zapłonu przestawiają się przysłony nawiewu powietrza(zamykają się). Są one ponoć sterowane silnikami elektrycznymi

Pozdro

Pozdrawiam
Opublikowano

Po lewej stronie konsoli srodkowej sa 2 servomotory sterujace obiegiem powietrza wew/zew.Po wylaczeniu zaplonu one sie zamykaja i przez pewien czas slychac prace silnikow, moze tam sie cos zaciera i trzeba by przesmarowac ??

Poloz sie pod kierownica razem z jakas lamka i wlacz zaplon i pobaw sie obiegiem powietrza wew/zew. i zobaczysz co sie dzieje.

Fiu , fiu - zaszczekał kot Filemon :-))
Opublikowano

Ja by stawial na gong informacyjny , jest z lewej strony pod kierownica, cztery srubki i sprawdz bo to moze sie zle skonczyc.

Pozdro

Pozdrawiam wszystkich chorych na tzw chorobe BMW :)

http://img500.imageshack.us/img500/4504/06102004bmwe34series5m5resize3.jpg