Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Większość pewnie już czytała o moim "wypadku" - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=99935 Zobaczyłem dzisiaj flaka w tylnym kole, pojechałem do oponiarza bo podejrzewałem rozszczelnienie krawędziowe [słusznie z resztą], podnieśliśmy auto, uszeczlniliśmy opone, auto w dół. Po wyjechaniu, jadę sobie i coś mi tyka z przodu. Dzwięk jest jakiś taki dziwny jakby tykanie zegarka, słychać go jakby dochodził z kokpitu, w każdym razie z przodu samochodu. Im szybciej jadę tym szybciej tyka. Tykało wcześniej [ale chyba nie przed uderzeniem w krawężnik], ale przestawało po kilku sekundach. Częstotliwość "tykania" nie zależy od obrotów, tylko od prędkości samochodu. Cóż to może być?

Chyba jestem przewrażliwiony? :]

Opublikowano
Czy jestem normalny? :]

Też nie lubię jak mi coś tyka. :norty:

Jakiś czas temu mi coś lekko tykało przy tylnym kole i nie wiedziałem co to i to olałem. Okazało się że nakrętka trzymająca koło się odkręciła. Jak już zaczęło wozić to pojechałem "zmienić klocki" bo myślałem że to to i zobaczyłem że mam tylne koło "skrętne". Na szczęście skończyło się na wymianie piasty i łożyska.

Na początku, odkąd mam ten samochód cały czas mi coś tykało, ciężko było wyczuć co. Odgłos był jakby powierze skadś robiło "css". Okazało sie że to tykanie jest co minute. Okazało się że to zegar :mrgreen: :mad2: sobie poprostu tyka :)

Opublikowano
Hmm. Widocznie Osama zaczął coś majstrować, dawno go z bagażnika nie wyciągałem i bomb mu się zachciewa ;] Dziwny to musi być kamyczek skoro raz się tłucze a raz nie... chociaż opcja z kamykiem nie jest taka zła, parking przed robotą mam cały w takich kamyczkach, parking gdzie stawiam auto - kamyczki, zgadnijcie co u oponiarza - kamyczki :]
Opublikowano
obejrzyj dokładnie opony a jak nic nie znajdziesz, to przełóż przód na tył i wtedy będziesz wiedział czy to na pewno opony, czy może coś innego :)
Opublikowano

:lol:

chyba to nie jest bomba, skoro tu siedzisz i jeszcze z nami piszesz.

A może wyjrzyj przez okno czy auto jeszcze stoi..... :roll: i nie było buuum!?

A serio:

Zwróc uwagę, czy odważnik koła nie wadzi o coś lekko.

Opublikowano
póki nie obejrzysz kół i zawieszenia - coś mogło wkręcić się np. między tarczę/bęben a felgę, to nie ma co dyskutować i gdybać - jak nic nie znajdziesz, to jedź na podnośnik, unieś całe auto i kręć po kolei każdym kołem, obejrzyj autko od spodu .... zgadywanie czy to kamień czy drut jest bez sensu :lol:

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)