Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam.

A więc tak, chciałbym sam zmienić olej w samochodzie. Teraz jeżdżę na Neste 10w40. Taki olej zalał mi mechanik. Sam trochę poczytałem o tym i chce zrobić tak:

Olej Statoil 5w30.

Filtr MANN

Płukanie silnika Liqui Moly Engine Flush.

Teraz chcę zapytać się czy to dobry olej? Jak jest z tym płukaniem( Bezpieczne? Jak to się robi?). I taka gotową instrukcje jak dobrze wymienić olej. Proszę o pomoc:)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
Opublikowano (edytowane)

Co to za oleje neste, statoil???? :? Jeżeli chodzi o płukanie silnika to nie ma żadnego problemu: najlepiej to zrobić po jeżdżeniu tak żeby silnik się zagrzał. Zalewasz płukankę na wyłączonym silniku, zakręcasz korek i odpalasz silnik. I silnik sobie pracuje 10min na biegu jałowym, po upłynięciu czasu wyłączasz silnik i przechodzisz do wymiany oleju i filtra.

Wymiana oleju:

- podstawiasz kubeł pod miske olejową.

- odkręcasz korek spustowy

- odkręcasz pokrywkę filtra oleju

- otwierasz korek wlewu oleju

- czekasz kilka minut żeby olej spłynął

- wkręcasz korek spustowy

- montujesz nowy filtr oleju

- zakładasz nową uszczelkę pokrywki

- wlewasz nowy olej

- zamykasz korek wlewu

- odpalasz silnik i czekasz z 5min

- gasisz silnik, czekasz z 5min

- sprawdzasz poziom oleju i w razie potrzeby dolewasz

- na drugi dzień sprawdzasz poziom oleju po rundzie po mieście i w razie potrzeby dolewasz.

Edytowane przez yoshimura01
Opublikowano
z tego co wiem to ten flush wlewa się na ciepły stary olej, silnik chodzi na wolnych jakieś 10-15 min i się zlewa, najlepiej jescze zrobic parodniowe płukanko i jeszcze raz zmienic olej, kontrowersyjne te płukanki niejeden twierdzi że tak silnik dobił do końca, co do oleju to patrz na specyfikację acea powinna byc co najmniej a3/b3 - reszta to rzecz względna :wink:
Opublikowano
Co to za oleje neste, statoil????

no i właśnie! nie chciałem aż tak, ale... co to za oleje? można miec dylemat między mobilem a shellem i to jest niska półka..

Opublikowano

w tym samym dieselku jeżdżę od lat na shell 5w40 specjalny dla dieselpartikelfilter - filtra cząstek stałych, tak stoi na opakowaniu, małe niebieske logo na butelce ,niby dobry dla diesla i u mnie sprawdza się rewelacyjnie juz 150 tysi na nim nakulałem i nawet muszę powiedziec że jak kupiłem auto to turbina na zimno głośniejsza była...

polecam ten olej ze względu jakośc= cena, ja zmieniam go co 10 tysi ale powiedzmy, nie płacę pełnej ceny

Opublikowano

Ja jeżdżę we wszystkich swoich autach na olejach NESTE. Mam już trochę lat, więc kiedyś był Lotos i Castrol, Mobil, Shell itp.

Od 3 lat tylko Neste. Jak ktoś nie wie to fińskie oleje, w oryginalnych opakowaniach 4 i 1 litrowych. Z beczki nie leję ze względu na pomysłowość naszych rodaków.

Posiadają specyfikację BMW.

Do 320d używam City Pro 5W40.

Komu w drogę, temu Neste.
Opublikowano

Według płukanie ma sens tylko w jednym przypadku, poszła uszczelka pod głowicą i dostał się płyn chłodniczy do oleju, w wyniku czego zrobiło się masełko zamiast oleju. Wtedy można płukać. W innym przypadku to wydajesz kasę na zbytki.

Diesel ma to do siebie, że po 1000 przejechanych kilometrów olej będzie znów czarny jak smoła.

Jak chcesz mieć sumienie czyste to zmieniaj olej co 10 tys. km i będzie super.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Płukanie dotyczy przeczyszczenia kanałów olejowych i pompy. Dzięki temu są rozpuszczane wszelkie syfy i szlamy również te zapychające smoka. Ja u siebie miałem problem z 3 sekundową czerwoną kontrolką ciśnienia oleju... po płukance usterka minęła.
Opublikowano
no i właśnie w związku z tym krążą "mity" w sieci np że przy płukaniu przekręciło półpanewkę wału... ale znowu nie wiadomo czy silnik nie był obciążany... jak ja robiłem płukankę to do 7min silnik chodził jak zawsze, ale po tej 7ej minucie nagle ucichł... od tamtej pory jest ciągle cicho i elastycznie.
Opublikowano
Jeżdżąc na dobrym oleju nie ma problemów z syfem w kanałach i na smoku.
Opublikowano
hm hm poczytałem trochę, oleje statoil, neste, skandynawskie, zero reklamy, ogrom pozytywnych opinii, naprawde niewiadomo co to ale wygląda że działa, z Liqui Moly w porównaniu, hm hm może nawet, kto wie?