Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Świeci mi się kontrolka DSC, po podpięciu do kompa INPA wskazała dwa błedy:

183 steering angle Sensor internal

182 steering angle Sensor CAN bus error

Czy są możliwe inne przyczyny niż uszkodzony czujnik skrętu lub połączenie do niego? Gdzie biegnie wiązka z czujnika? Czy aby dostać się do czujnika wystarczy wyjąć kierownicę? Dużo jest przy tym roboty? Bardzo proszę o pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
miałem tez raz problem z tym czujnikiem skertu. Pojechałem na kompa i dowiedziałem sie ze ma ona tam jakas skale i po prostu on sie w niej nie miescił. Został on ustawiony tak jak powinie i jest ok. Dodam ze przed tym zabiegiem miałem ustawiana zbieżność i jak sie dowiedziałem mogła to być przyczyna palacej sie lampki od trakcji. NIe uderzyłeś moze w krawężnik lub coś w tym stylu ?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
czujnik skrętu się wymienia, jest na kolumnie kierowniczej nad stopami, to porostu potencjometr, jak już zmienisz na nowy to stary rozbierz, zobaczysz upalone nóżki - prócz jednej. roboty dosyc sporo ale nie tak znów dużo - kierownicę ściągasz, plastiki dookoła kolumny, odłączasz wtyczki od urządzeń przy kierownicy, po czym 4 śruby mocujące kolumnę do kasty - opadnie na podłogę,, nie ciągnij tylko pod maską pójdź za śladem i masz dwie opcje rozłączenia , jedną przy samej ścianie grodziowej trudno dostępna ale nie będziesz musiał wyrywac całej obsady ze ściany wraz z kolumną tak jak to ma miejsce gdy rozłączysz przy samej listwie kierowniczej i wyciągniesz do środka całą długośc, ową obsade czasem ciężko z powrotem odpowiednio osadzic, ja tego unikam. co ważne zadbaj aby po rozłączeniu wszystkie elementy spotkały się dokładnie w tej samej pozycji, niczym niepotrzebnie nie kręc, przed rozłączeniem pomyśl i poznacz sobie, tak jest lepiej, po wymianie sensor trzeba initalizowac, ale lampka prawdopodobnie zgaśnie choc nie zawsze, często są problemy z initalizacją gdy coś niepotrzebnie pokręcisz, powodzenia
Opublikowano

Mam podobny problem jak Ty kolego, z tym, że u mnie kontrolka DSC czasami zaplala sie w czasie jazdy(razem z tą drugą od hamulca ręcznego ale w kolorze żółtym) i unieruchamia zupełnie samochod :duh: . Wygląda to tak, że jade sobie spokojnie a tu nagle obie kontrolki zapalają się po czym zapłon jest odcinany zupełnie i samochód momentalnie staje... To jest usterka którą musze naprawić jak najszybciej, bo choć zdarza sie dość rzadko(jak do tej pory 2 razy) to jest niesamowicie niebezpieczna. Za pierwszym razem miałem nawet problem z ponownym uruchomieniem samochodu(musiałem odczekać kilka minut). Podłączając niedawno pod komputer również zauważyłem błąd czujnika skrętu i jak sądze to przez niego(?).

Wie ktoś ile kosztuje nowy czujnik? Używki są w cenie około 200zl(ale to używka, wiadomo o co chodzi :wink: ). Czytałem gdzieś, że czasami trzeba tylko przekalibrować taki czujnik i powinien nadal działać. Ktoś kto przerabiał temat może sie wypowiedzieć?

Dzięki z góry

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czujnik skrętu daje pierwsze oznaki swojego końca własnie błędami. Oczywiście istnieje zawsze jakiś cień podejrzeń instalacji.

Kalibracja niby pomaga, jednak nie jest to rozwiązanie problemu. Ja miałem poprzedniej zimy jednorazową przygodę z tym właśnie błędem i kontrolkami. Podejrzewam, że niskie temperatury mogły mieć wpływ na działanie czujnika. Jak na złość niskie temperatury/zima/śnieg to okres kiedy DSC jest dość przydatne :norty:

Na 100% usterka DSC nie może unieruchomić auta, szwankować musi element odpowiedzialny za pracę silnika, z którego korzysta także DSC. Być może masz zwarcie gdzieś w instalacji lub zły styk w jakimś złączu. Dokładna diagnostyka powinna dać odpowiedź.

Opublikowano
Przepraszam że zadaję idiotyczne pytanie, ale czy mógłbym prosić o instrukcję krok po kroku jak przeprowadzić kalibrację czujnika skrętu w DISie? :oops: BMW mam dopiero od kilku dni i jeszcze nie za bardzo się łapię w obsłudze DISa :/ Spędziłem dziś dwie godziny w garażu, udało mi się rozładować akumulator a kalibracja nie zrobiona :D :oops: Wiem, że powinna być w funkcjach serwisowych ale jakimś cudem nie mogę znaleźć :/
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam. Podłączę się pod temat. Założyłem właśnie nowy czujnik skrętu ale mam problem z kalibracją. Natychmiast po resecie pojawia się ponownie błąd internal a czujnik pokazuje 60 stopni pomimo ustawiania kół wprost przy resecie. Proszę o pomoc.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę późno ale pewnie ktoś tu zagląda od czasu do czasu :D W moim przypadku okazało się, że wadliwy lub nieodpowiedni był nowy, kupiony w ASO czujnik. Inny, używany dał się skalibrować bezbłędnie następnie wykonałem zbieżność u fachowca co gorąco polecam :lol: i wszystko wróciło do normy. W moim przypadku uwalony był faktycznie czujnik (ułamane mocowanie) ale po wymianie na dobrą "używkę" to zła geometria kół była przyczyną zapalania się ponownie kontrolki DSC. HAART za drugim razem jest już prościej i ze trzy razy szybciej :wink:

Zbieżność tylko w dobrym, poleconym warsztacie i z papierem na usługę a najlepiej z wydrukiem. Czarodziejów mnóstwo wokół nie dajcie się golić tak jak ja w ASO. Gniota z powrotem przyjąć nie chcieli bo zakładany i prawdopodobne zakładany niefachowo bo nie u nich. Krew zalewa bo nawet ryski nie miał - igła. Następnym razem nad parą pudełko będę otwierał k..a. :twisted: Pozdrawiam automaniaków.