Skocz do zawartości

[E34 M50B20] Trzepanie kierownica.

Byku_Jawor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Problem jest następujący: gdy hamuję trzepie mi kierownicą. Zmieniłem ostatnio tarcze hamulcowe i klocki, trzepanie zmniejszyło się aczkolwiek dalej jest problem. Wiem, że mam wybitą gumę na wahaczu i do wymiany końcówkę drążka - czy to może być przyczyną?? Jak pojadę na trzepaki to wyjdzie mi dlaczego kierownicą trzepie przy hamowaniu!?

Z góry dziękuje i pozdrawiam ;)

BMW E91 ( 16.01.2008 ); N43B20 A

Kolego to chyba jest logiczne ze jak zacisk zaciska sie na tzrczy to wystepuja duze naprezenia na wachacze, wiec jak masz chocby lekko wybity sworzen to powstaja na nim luzy i zaczyna nim trzasc. A uwierz ze leciutki luz spowoduje trzepanie. ja wymieniłem wszystkie wachacze na febi i juz rok spokoju. wymiana jednego na chwile pomoże bo za jakis czas sie sypnie inny sworzen. nie kupuj chinszczyzny bo wytrzeyma ci ze 3 miechy i znow guma szczeli. znam temat bo tak robilem.niestety koszt jest wysoki ale zrobic raz a porzadnie. napewno nie jeden klubowicz mi przyzna racje bo nie jeden to przerabial.

może wahacz być przyczyną, u mnie doszła jeszcze popsuta piasta, bo dopiero po wymianie łożysk z piastami się uspokoiło

co do chińszczyzny to ja założyłem FASTa czy jakoś tak, bo poprostu wtedy nie miałem kasy na nic lepszego i jak narazie od początku roku jest ok, prędzej wymienię wahacze dolne z powodu przetarcia od szurania po asfalcie niż zużycia