Skocz do zawartości

320d 136k rurka karbowana od egr zdjecia pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie ma problemu z wymianą tej rurki. Po prostu ściągasz rurę przepływki z wężykiem odmy. Następnie odkręcasz flanszkę od chłodniczki spalin i dalej już trzeba działać przedłużką. Do odkręcenia 4 śruby. Pisałem kiedyś z gościem co miał taki sam przypadek, tylko u niego PRZEPALAŁO tą rurkę w tym miejscu. Problemem była zapchana chłodniczka spalin. Przez co spaliny o ogromnej tem po prostu wypalały cieniutką blachę w najsłabszym "momencie" tj na zgięciu [rozciągnięciu] i powodowały zamulenie się silnika [słabe ciśnienie spalin], smród spalin w kabinie i dym spod machy.
Opublikowano
nie bedzie potrzebny zaden klucz elastyczny. zwykła przedłużka około mniej wiecej 20-25cm i klucz nasada jak sie nie myle 12mm lub 13mm. jakies 15min roboty. polecam jakas skrzynke narzedziawa z allegro za 140zł i wtedy idzie całe bmw rozkrecić hehe
Opublikowano
nie wiesz jaka dlluga przedluzka i czy przypadkiem nie musi byc jakis elastyczny klucz

jak ewentualnie sprawdzic droznosc chlodniczki??

Wystarczy zwykła przedłużka uniwersalnego kpl narzędziowego. Elastykiem tego nawet nie ruszysz! Aha no i WD40 bo śruby będą zapewne BARDZO zapieczone. Drożność- wykręcasz chłodniczkę i zaglądasz w jej bebechy... jest tam kilkanaście przelotów o średnicy 5mm. Jeżeli będą mniejsze i będzie widać grubą, falistą powłokę nagaru lub będą całkowicie zalepione to wtedy chłodniczka to czyszczenia. Chodzi o to, aby udrożnić jej lamele chłodzące.

polecam jakas skrzynke narzedziawa z allegro za 140zł i wtedy idzie całe bmw rozkrecić hehe

hehe :wink: to prawda!

Opublikowano
Najpierw wyskrobać śrubokrętem, a później aceton, benzyna albo ropa i jazda. Uważaj żeby nie uszkodzić tzn nie rozszczelnić płaszcza chłodniczki bo to droga "zabawka" [1800zł nowa].
Opublikowano
przeswit jest ok nie jest zablokowana napewno nie wiem dlaczego ale srubki byly bardzo luzne moze dlatego pekla ta rurka nic wyjecie poszlo b latwo mam nadzieje iz poskaldam to do kupy i mam jeszcze takie pytanie odma to w ktorym miejscu sie znajduje bo moze bym juz odrazu tez wymienil i eszcze jedno czy filterek w zaworze od turbiny ma bardzo slaba pzepuszczalnosc powietrza ??
Opublikowano
Bardzo możliwe że słabo dokręcona rurka wpadała w wibracje i uległa uszkodzeniu. Odpowietrznik [ODMA] znajduje się na pokrywie zaworów tuż na filtrem powietrza. Musisz jedynie zdemontować pokrywy akustyczne i masz go na wierzchu. Membrana filtrująca zaworu turbiny "działa" tak samo jak klasyczny filtr powietrza. Obydwa filtrują [eliminują] zanieczyszczenia o wymiarach powyżej 15 mikrometrów.
Opublikowano

witam ponownie zmienilem rurke lecz po kilku kilometrach znowu pekla?

co moze byc przyczyna? da sie tam, wstawi cos innego lub to zaslepic??

chlodniczka drozna

Opublikowano
Generalnie można zaślepić, ale wzrośnie wtedy ciśnienie w kolektorze wydechowym, a tym samym w turbinie i może dojść do awarii. Jeżeli jest zdeformowana ta łapka to może ją trochę wyklep.
Opublikowano
a czy np poduszki silnika maja na to wplyw?? dziwne ze poszly 2 pod rzad napewno chlodniczka jest drozna zawor egr sie otwiera. katalizator ostatni wywalony ten pierwszy chyba jest pusty . skora tam jest taka cienka rurka wiec chyba nie ma jakis duzych obciazen,, co do zaslepienia to nie bylo by tak jak zaslepienie egr??
Opublikowano
Zerwane poduchy przenoszą silne drgania na wszystkie elementy więc mogło mieć to wpływ, ale jeżeli łapa jest zdeformowana to zawsze będzie ta rurka pękać. Ja mam auto z 98roku [z zerwanymi poduchami] i nic się nie dzieje w recyrkulacji, ale wszystkie uchwyty są "proste". Chcesz zaślepić od razu na kołnierzu kolektora wydechowego?? dlatego napisałem o podwyższonym ciśnieniu. Wiem o tym, bo sam próbowałem z zaślepieniem w tym miejscu no i jak chciałem przeprowadzić jazdę testową to po odpaleniu silnika zaczęło piszczeć, wyć itp dlatego nigdy więcej nie będę ingerował w takie zabiegi, bo można się doigrać sporej awarii.
Opublikowano
Nie mam pojęcia czy to będzie pasowało i czy da radę się spawać... nie lepiej zainwestować te kilkanaście złotych w nową [czyt. nie pogiętą] łapkę??
Opublikowano

witam ponownie lapka jest ok

prawdopodobnie poduszki silnika bardzo trzesie jak poloze kompa to zjezdza odrazu nie wiem czy tak jest w kazdym aucie ogolnie przy robieniu wydechu

mowili ze poduszek nie mam. Co do rurki zlutowalem ja i narazie jest ok

lecz wydaje mi sie ze dlugo nie pochodzi zamowilem nowa uzywke z alledrogo zobaczymy ile wytrzyma, na forum czytalem iz jeden kolezka zmienial kilka razy i to nowa !!! cos ponad 200zl za sztuke. dlatego zanim sie zdecyduje na nowke potestuje uzywane i te polutowane

a jak nic z tego nie bedzie przerobie z .3 litrowki tam jak widze jest rura a nie jakas badziewiasta harmonijka

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

witam! Nie chciałem zakładać nowego postu bo nie wiem w sumie czy to coś poważnego... mianowicie chodzi mi o zdjęcie poniżej, wczoraj jak zdjąłem obudowy plastikowe to z otworu zaznaczonego na żółto, w którym była śrubka trzymająca obudowę po odpaleniu silnika wydobywały się spaliny... Jeśli śrubka jest na miejscu to dymienia nie ma rzecz jasna bo śrubka blokuje otwór.

Niech ktoś napisze czy tak ma być bo wcześniej nigdy tego nie zauważyłem

http://img843.imageshack.us/img843/6383/img4544o.jpg

Edytowane przez kroliksega
Opublikowano

Zdjecia nie widac ale mniemam ze jest toto mocowanie najbliżej przepływki.

U mnie jest to samo. Dmucha z otworu jak nie ma w nim śrubki :) Widać ten typ tak ma :)

Kopcenie pochodzi ze skrzyni korbowej (tak podejrzewam). Będę wymieniał niebawem filtr odmy zobaczymy czy zmniejszy się to kopcenie trochę.

• 2 lata później...
Opublikowano

Koledzy, czy ktos rozwiazal problem ?

Mam E46 330D 184KM i juz 3 rurka mi pekla na tej harmonijce...

Sprawdze chlodniczke EGR, poduszki sprawdzilem... co jeszcze moze miec wplyw na pekanie tej rurki ?

Czy zapchane katalizatory ewentualnie ? auto ma licznikowo 270kkm ale ciagnie bardzo ladnie nic sie nie dzieje pozatym ze przepala mi ta rurke....