Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś spotkał się z zapachem spalin w kabinie, ale występującym sporadycznie?

Na 99% nie z kolektora - brak sadzy i dodatkowego hałasu, dobre osiągi. Nigdzie żadnego kopcenia, nawet po ciemku z latarką nie da się znaleźć.

Opublikowano

Webasto chyba powinno być, ale nie zaglądałem pod nadkole. Smrodek pojawiał się dopiero zeszłej zimy, bardzo rzadko. Wcześniej tego wewnątrz nie czułem.

Plecionka jest czysta - zero śladów sadzy - jak się upewnić?

Smrodek mam wrażenie , że najsilniejszy z tyłu po lewej - no ale wiadomo - tam jest wydech - tylko dlaczego do środka to się przedostaje.

Ostatnio mam nawet wrażenie, ze jak otwieram lewe tylne drzwi to już to czuję - nawet zgaszony motor - autko stoi kilka godzin.

Co bardzo ciekawe, czasem jak wyłączę sprężarkę klimy to problem jakby zanikał.

Opublikowano
Mam ten sam problem.Czuć spaliny zaraz po odpaleniu silnika, a potem w trakcie jazdy smrodek ustępuje. Mój mechanik postawił na uszczelkę kolektora i jakąś od turbiny. Zostały wymienione ale smrodek spalin zaraz po odpaleniu rano pozostał. Dzisiaj samochód jest ponownie u mechanika jak uda mi się rozwiązać problem to napiszę co było przyczyną. Chyba że ktoś to już przerabiał i ma jakąś gotową receptę zanim ponownie wymienią mi jakieś części bez potrzeby.
Opublikowano
a zobacz na zimnym jak odpalasz na otwartej masce moze bedzie widac dym skad wychodzi, mam chyba podobna przypadlosc ale poki co zadnym problemow poza wlasnie sporadycznie pojawiajacym sie smrodem
Opublikowano
Masz DPF ??

tak

jak sie wypala DPF to czuć taki smród na zewnątrz auta szczególnie , być może przemieszczasz się cały czas w mieście i samochód chodzi cały czas lub często na dopalaniu DPFa , łatwo to zauważyć ma wtedy bardziej basowy podzwięk , trzyma wyżej obroty i wydobywa się wtedy dziwny smród

Opublikowano
Masz DPF ??

tak

jak sie wypala DPF to czuć taki smród na zewnątrz auta szczególnie , być może przemieszczasz się cały czas w mieście i samochód chodzi cały czas lub często na dopalaniu DPFa , łatwo to zauważyć ma wtedy bardziej basowy podzwięk , trzyma wyżej obroty i wydobywa się wtedy dziwny smród

Wszystko jasne, ale dlaczego spaliny dostają się do kabiny.

Na zewnątrz na ogół z wydechu śmierdzi, nawet jak zapalam rano