Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dziś przymierzałem się do wymiany płynu chłodniczego, ale na razie poległem.

Nie miałem za wiele czasu i warunków, tzn kanału lub podnośnika. Na samym początku spotkał mnie nie mały problem... nie znalazłem w chłodnicy korka spustowego. W bloku nawet nie szukałem, bo bez kanału, rozkręcania dolnej obudowy silnika nawet nie ma pewnie co marzyć o łatwym dojściu.

W jaki sposób wymienialiście płyn chłodniczy w E91 330d? Jak najlepiej zrobić odpowietrzenie w tym silniku?

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli nie ma korków spustowych, zwykle robi się to tak, że luzuje się połączenie węża elastycznego na dole chłodnicy, lub innego elementu jeszcze niżej położonego. Po rozszczelnieniu łapiemy stary płyn do wanienki. Proszę nie zapomnieć o odkręceniu korka z naczynia wyrównawczego. Po wypuszczeniu dobrze jest sprawdzić czy wszystko ściekło przez pomiar ilości starego płyny.
Opublikowano
Ja zrobiłem to tak jak kolega wyzej opisal. Odpiąłem wąż i spuściełem cały plyn. Ja mam 2.0d. Po spuszczeniu wiekoszci plynu odpoaliłem samochod na dosłownie sekunde i od razu zgasiłem, w celu "wyrzygania reszty". Zalałem nowy zwykły borygo i po robocie :))
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Korki masz w chłodnicy po jednej i drugiej strony, u mnie zielone plastikowe skręty. Są pod spodem chłodnicy. Musisz zwalić całą płytę pod silnikiem, tę małą co jest przykręcona do zderzaka też. Nie próbuj odkręcić kluczem całych korków bo chłodnica do wymiany tylko wkrętakiem środek. Dobrze ją odpowietrzyj bo R6 ciężko się "odpychają". Ja mam N46B20 czyli 2.0i i są tam 2 odpowietrzniki. Musisz popatrzeć jak masz w klekocie pewnie podobnie.
Krzysztof
Opublikowano

Odpowietrzników mam co najmniej 2 (na RealOem widziałem chyba 3).

Pod spodem nie sprawdzałem czy jest korek spustowy, ale to całkiem możliwe.

W najbliższych dniach odpuszczę sobie wymianę płynu, bo zdrowie mi nie dopisuje :cry2: - kręgosłup.

Szkoda że nie mam kanału lub podnośnika, było by dużo łatwiej i szybciej.

Mam kupiony koncentrat Shella, 1:1 jest do -34'C.

Jeśli ktoś wymieniał w E91 330d, to proszę o sugestie.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Korek spustowy jest w chlodnicy ale zeby go zobaczyc trzeba zdemontowac intercooler.Bo to co widac od spodu to intercooler a nie chlodnica plynu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Żeby dobrze odpowietrzyć odkręć korek wlewu w zbiorniczku wyrównawczym, odpowietrznik na zbiorniczku i drugi odpowietrznik na wężu.

Korek spustowy masz po prawej stronie stojąc przodem do samochodu na dole chłodnicy. Ja zdemontowałem intercooler żeby był dobry dostęp do korka. Po spuszczeniu starego płynu i wlaniu nowego około 5l odpal samochód, zakręć korek ale nie zakręcaj odpowietrzników. Sprawdź kilka razy poziom płynu ( dolewaj w zależności od poziomu) i jak odpowietrznikami zacznie wypływać płyn zakręć je. Zgaś samochód.

Po całkowitym wystudzeniu samochodu sprawdź poziom płynu i ewentualnie dolej.

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
Opublikowano

Dzięki za wszystkie podpowiedzi i pomoc.

Korek spustowy zlokalizowałem na RealOem, odpowietrzników pod maską zauważyłem tylko dwa, ale chyba są trzy (RealOem).

Na razie nie mam warunków do wymiany, tzn np kanału lub podnośnika, a z lewarka na razie nie będę tego robił.

Szkoda że zlokalizowanie spustu płynu w bloku silnika jest takie trudne i pewnie dostęp beznadziejny.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Płyn już wymieniony. Starego płynu zeszło mi ok 5,5 litra - nie za dużo, ale zalałem 3/4 koncentratu i resztę wodą destylowaną. Zmieniałem płyn z pomocą lewarka i nawet nie szukałem korka spustowego płynu w bloku silnika.

Rozkręcania trochę było bo korek spustowy umiejscowiony jest w beznadziejnym miejscu - od spodu z prawej strony, pomiędzy intercoolerem.

Demontowałem:

- osłona pod silnikiem,

- osłona pod intercoolerem,

- demontaż wiatraka elektrycznego chłodnicy,

- demontaż intercoolera (wystarczy odpiąć jeden przewód, ale ja ściągnąłem cały intercooler i wymyłem go chemią i karcherem aby pozbyć się zewnętrznych zabrudzeń oraz oleju ze środka),

Znalazłem 3 odpowietrzniki. Sama wymiana oraz odpowietrzanie raczej łatwe i do wykonania w domowych warunkach, choć mi zeszło parę godzin (głównie przez brak kanału / podnośnika, i demontaż sporej ilości części).

Płyn ściekał jakieś 30 minut, może dłużej.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 7 lat później...
Opublikowano

Witam,

Na wstępie chciałbym wspomnieć że sprawa dotyczy e90 320d ale chyba nie ma różnicy. Otóż chciałem zmienić płun chłodniczy zdemontowałem i wymyłem pzy okazji IC. Wziąłem śrubokręt obróciłem i tak oto uwaliłem śrubę do spustu płynu tak jak na zdjęciu. Śrubę spustową zamówię drugą. Moje pytanie czy muszę zluzować tą czarną nakrętke aby ją wyjąć czy wystarczy że odkręce śrubę spustową bo tak robilem i ukręcilęm ją a siły nie użwałem. Druga sprawa czy może ktoś ma jakieś foto gdzie zbajduje się śruba spustowa do płynu w bloku silnika? Czy wystarczy że dokupie taką śrubę spustową starą wykręce i będzie ok?

0b7764509106efb8med.png

17a672ec3f569cbcmed.jpg

• 2 lata później...