Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam takie pytanko moje bmw e 90 nie ma sterowania radiem w kierownicy co mnie bardzo denerwuje , widziałem ze na allegro można kupic wszystkie gadżety jakie potrzebne do montażu czy przyciski w kierownice , plastik na kierownice itp. pytanie jest takie czy ktoś przerabiał ten temat i wiem może jak to ogarnąć proszę o pomoc jeśli ktoś sie orientuje. dodam ze mam radio seryjne mp3 z bluetooth
Opublikowano
Kolego niestety to nie jest taka prosta spawa po pierwsze kierownica ze sterowaniem nie bedzie dzialala jezeli nie wymienisz calej naby bo na kierownicy sa sciezki ktore musza wspolgrac z naba. do tego dochodzi orginalny interfejs + okablowanie. Caly zabieg moze sporooo kosztowac.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Temat się pojawił i za razem skończył bez podania konkretów :cool2:

Kierownica (standartowa) e90 z przyciskami to koszt 250-300zł, przełączniki zespolone pod kierownicę 200zł + kodowanie tego wszystkiego (spokojnie zrobi to ktoś z forum za 100-200zł) Koszt rzędu 600-700zł za udogodnienie w aucie wartym 50-60 tyś to chyba nie "duuużoo" tylko kwota do przełknięcia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Piszesz trochę niejasno. Najlepiej wymienić kierownicę na taką samą jaką masz, bo poduszka zostaje ta sama. Jeśli posiadasz taką kierownicę jak w aukcji to oczywiście możesz sobie taką sprawić. Do tego trzeba zmienić moduł przełączników zespolonych, i tu trzeba dobrze poszukać, bo jest ich wg realoem kilka rodzajów. Musisz sprawdzić po nr jaki masz zamontowany i znaleźć wersję podobną + obsługa sterowania.

Instalacji raczej nie trzeba przerabiać bo sterowanie śmiga na magistrali danych (CAN, LIN czy jeszcze co innego). Zawsze możesz zadzwonić do ASO i ściemnić ze chcesz zrobić u nich taki zabieg, co będzie wymieniane i za ile :wink:

Na allegro i tu na forum można znaleźć kilka osób zajmujących się przeróbkami aut z USA, nawigacjami itp (oczywiście BMW). Zapytaj ile kosztowało by programowanie (+ ewentualnie montaż) i upewnij się co potrzeba do takiego zabiegu. Ja mam pewność tego, że to co napisałem wystarczy w 99%. Jak bym zamontował coś takiego sam miałbym 100% :cool2: