Skocz do zawartości

BMW E39 M5 - NA CO SZCZEGOLNIE ZROCIC UWAGE??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.mam pytanie zwiazane z m5 e 39 - poniewaz przymierzam sie do kupna ow modelu z 2001r.na co szczegolnie zwrocic uwage?jakie sa slabe punkty tego samochodu? czy w przyszlosci skazany jestem tylko na czesci oryginalne?prosze o pomoc poniewaz nie sztuka jest kupic m5 a sztuka jest nie kupic dobre niezakatowane m5!!! dodam ze samochod ma przejechane 129tys km i byl bezwypadkowy.Z gory dzieki za sugestie i podpowiedzi!!!pozdrawiam!!!
Opublikowano
Po pierwsze gratuluje wyboru M5 w E39 cos pieknego. Osobiscie bym je zabral do aso owszem wydasz ze 100(tak myślę), ale dowiesz się prawdy o przebiegu i stanie. M5 są stworzone dla osiągów, ale jak wszystko co dla osiągów wymaga wzmożonej czujności i opieki inaczej portfel zaboli. Na pewno serwis na czasie pytanie tylko jaki(historia serwisowa) i warto zwrócić uwagę na stan sprzęgła. Warto tez wniknąć w historie wymian oleju w skrzyni (o ile nie jest L-Life) i dyferencjale (jak wcześniej). Ogólnie myślę ze M5 tylko z pełną historia serwisowa włącznie z rachunkami, w innym przypadku raczej obawiał bym się sporych kosztów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A masz może worek pieniędzy?Po rozmowach z kolegami/pasjonatami na zlotach wiem że to auto nie nadaje się do użytku codziennego nawet ze względu na zużycie paliwa(nie problem przeskoczyc 40l).Obsługa tego auta jest bardzo trudna i kosztowna,silnik bardzo zaawansowany technologicznie,brak zamienników części(podobno to i dobrze)oryginalne są bardzo bardzo drogie.Auto to jest w porównaniu ze zwykłym E39 tylko podobne z wyglądu a różni je po prostu wszystko.Jest to auto na pokaz przejechac sie pokazac i schowac do garażu.No chyba że jak wyżej masz worek pieniedzy :D
ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Cihy525 bredzisz...

Oby była poliftowa no i wiadomo zadbana

Spalanie przy normalnej jedzie po miescie okolo 16l (jak sie posmiga mocniej to urosnie do 22)

Z zamiennikami zadnych problemów jak sie skombinuje zniżke 40% w ic cenny smieszne

Nie wiem jaki kto ma portfel, ale z obliczen koszt przejechania w moim przypadku 1km kosztuje okolo 1zł Proste. Dla mnie nie jest to duzo jak na jazde takim samochodem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cihy525 bredzisz.

Ja tylko przytoczyłem słowa kolegów z którymi rozmawiałem na zlotach.Ale musisz przyznac że M 5 ma niewiele wspólnego ze"zwykłymi" modelami.Po lifcie czy przed co za różnica(bo ma parę innych szczegółów)? Ważne żeby była w stanie bdb.Z tym spalaniem to ty przesadzasz M 5 przy ciągłej prędkości 100-110 pali ok.11 litrów.A 22 litry jak się powciska to bierze 535i mojego kumpla po mieście wychodzi 14-16 litrów(w zależności od ruchu i korków w Wa-wie).A porównanie M 5 do 535i to przepaśc.Jak powiem ci że mój Tds pali 5 to uwierzysz?Chyba nikt w to nie uwierzy.Miałem parę razy okazję przejechac się M 5 w wersji E 39 jak i E 34 która przy ostrej jeździe wychodziła ponad 30.Kolega chce znac prawde o tym co zamierza kupic i napisz mu troche prawdy i przestań słodzic bo tak słodko wcale nie jest.Dlatego niech wypowiedzą się też inni użytkownicy M 5 to kolega sobie porówna opinie i będzie miał bardziej obiektywny pogląd.Co do samego auta to super fura(nawet przed liftem)też mi się podoba ale mnie nie stac.Jeżeli kolega marzy o takim aucie to i tak kupi nie biorąc pod uwagę moich ani twoich sugestii.Mogę tylko życzyc koledze udanego zakupu :cool2:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Przy zakupie M5 szczególną uwage należy zwrócić na wszystko.

1.Przed liftem miały problemy z klekoczącym vanosem,(delikatne pukanie jest normalnym zjawiskiem nie ma żadnych skutków ujemnych).Najlepiej zmierzyć moc i przyśpieszenie,żeby po zakupie nie okazało się,że twoja m-ka jest przypadnięta i zostało jej np.350KM,gdy np.objedzie Cię jakaś S-ka(bo wtedy się załamiesz).Jeżeli nie jeżdziłeś takim autami to nie wyczujesz czy zbiera się jak nalerzy.B.często mają przypadnięte przepływomierze.

2.Tzw.furczenie napędów,(objawy ciągłego katowania)

3.Hamulce próby z większych prędkości.

4.Sprzęgło nawet na filmikach widać,że wiele emek ma przypalone-objaw przy mocnych próbach przyśpieszeń przeciąga,uślizguje się

5.0-100 powinna mieć jakieś 5-5.3s,100-200 10s,0-200 15s (tylko czy właściciel pozwoli Ci na takie testy,jak napisałem wyrzej inaczej bez pomiarów nie stwierdzisz czy nic jej nie boli)

6.Najwarzniejsze-nie oszukujmy się większość tych z ogłoszeń to tzw.ulepy

7.Itd itp...

Ktoś kto decyduje się na zakup M5 musi sobie zdawac sprawe,że to auto pochłania pieniądze i nie jest ekonomiczne.NIE ZADAJE GLUPICH PYTAN ILE PALI?-pali 100zł dziennie lub 50zł na parę kółek po mieście.Odrazu zdaje sobie sprawe,że co i raz wpakuje troche(pare tysiaków) kasy.

Gdy jakiś napaleniec kupi za ostatnie uzbierane pieniądze takie auto,do tego jeszcze zarabia za mało to póżniej widać okazje na allegro uklejeniców wymęczonych i wylepionych przez amatorów,lub z patentami.

Ja na jakiś czas zamydliłem sobie oczy 540-tka.

Powodzenia w znalezieniu pięknej sztuki. :)

Opublikowano
Cihy525 bredzisz.

Ja tylko przytoczyłem słowa kolegów z którymi rozmawiałem na zlotach.Ale musisz przyznac że M 5 ma niewiele wspólnego ze"zwykłymi" modelami.Po lifcie czy przed co za różnica(bo ma parę innych szczegółów)? Ważne żeby była w stanie bdb.Z tym spalaniem to ty przesadzasz M 5 przy ciągłej prędkości 100-110 pali ok.11 litrów.A 22 litry jak się powciska to bierze 535i mojego kumpla po mieście wychodzi 14-16 litrów(w zależności od ruchu i korków w Wa-wie).A porównanie M 5 do 535i to przepaśc.Jak powiem ci że mój Tds pali 5 to uwierzysz?Chyba nikt w to nie uwierzy.Miałem parę razy okazję przejechac się M 5 w wersji E 39 jak i E 34 która przy ostrej jeździe wychodziła ponad 30.Kolega chce znac prawde o tym co zamierza kupic i napisz mu troche prawdy i przestań słodzic bo tak słodko wcale nie jest.Dlatego niech wypowiedzą się też inni użytkownicy M 5 to kolega sobie porówna opinie i będzie miał bardziej obiektywny pogląd.Co do samego auta to super fura(nawet przed liftem)też mi się podoba ale mnie nie stac.Jeżeli kolega marzy o takim aucie to i tak kupi nie biorąc pod uwagę moich ani twoich sugestii.Mogę tylko życzyc koledze udanego zakupu :cool2:

Przykro mi ze nie wierzysz, mam ja od 5lat i takie wlasnie jest spalanie a przedliftowych sie nie kupuje bo jak np. polecisz nad morze to wez ze soba dwie banki oleju a tws droooogi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ktoś kto decyduje się na zakup M5 musi sobie zdawac sprawe,że to auto pochłania pieniądze i nie jest ekonomiczne.NIE ZADAJE GLUPICH PYTAN ILE PALI?-pali 100zł dziennie lub 50zł na parę kółek po mieście.Odrazu zdaje sobie sprawe,że co i raz wpakuje troche(pare tysiaków) kasy.

Spalanie przy normalnej jedzie po miescie okolo 16l (jak sie posmiga mocniej to urosnie do 22)

Nie wiem jaki kto ma portfel, ale z obliczen koszt przejechania w moim przypadku 1km kosztuje okolo 1zł Proste. Dla mnie nie jest to duzo jak na jazde takim samochodem

To bardzo podobnie co nasze 540 (M62 i S62 sa bardzo podobne i maja bodajze ten sam blok), moze spalanie wieksze, ale przy tych opcjach silnikowych, umowmy sie - nie dyskutujmy o benzynie, zgodnie z przyslowiem; Szczesliwi benzyny nie licza.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Wypowiem się i ja, choć gófno w sumie wiem, bo używałem e39 M5 przez równo tydzień. Na temat awaryjności czy też materiałów eksploatacyjnych nic nie powiem, bo mnie to nie dotyczyło, nic się przez tydzień nie posypało :) . Mogę coś natomiast powiedzieć na temat spalania - nie przekroczyłem nigdy 15 litrów, nigdy! Pokonałem 5 razy dystans do pracy i z powrotem - 45 mil, czyli lekko ponad 350 km, plus weekend to na pewno nie więcej niż 500km.

Nigdy wcześniej nie prowadziłem auta RWD ani żadnego innego BMW i autentycznie tej e39tki się bałem. Do tego wyjazdy o 6 rano, jazda po lewej stronie, kiera po prawej - dziwnie było, serio! Nie próbowałem driftować, ani nic z tych rzeczy, choć kilka razy delikatnie wyszło samo. Czasami śmigałem szybko, ale tego przyspieszenia ani prędkości tak nie czuć zza kiery. Dopiero zerknięcie na prędkościomierz wyjaśnia sprawę. Ogólnie tak się spinałem podczas jazdy tym autem, że zauważyłem iż ma 6 biegów dopiero, gdy po auto wrócił właściciel - Mark i mi pokazał. :lol:

Ogólnie wyposażenie fajne, w Anglii doceniłem grzane fotele i system audio (dobrze grał, pewnie Hi-Fi). Ogólnie to było ponad 5 lat temu, teraz wiedziałbym niemal wszystko o tym aucie, wtedy byłem "młodym gniewnym" i z zapałem katowałem swojego Seata turbo. Ale to auto mimo strachu i niepewności zaszczepiło we mnie zainteresowanie marką i tak doszedłem małymi kroczkami do swojego obecnego e39.

P.S. Miał wydech Eisenmann, ja w Seacie miałem Remusa i myślałem, że ten cały Eisenmann to jakiś shit :lol:

Podsumowując - kup Subaru Imprezę STI, heh!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cichy525 jeśli nie masz o czymś pojęcia to się nie odzywaj...

Hej.Dobre 12(nawet niecałe)-16.Kurde po co miec diesla jak można M5.Chyba też sobie kupie :D

Już się nie odzywam.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

To sobie kup.

Nudne juz sa te tematy o "spalaniu"...

Chcesz ekonomii, to kup sobie cos mniejszego. Po co marnowc kase dla ekojazdy.

Ja absolutne minimum zuzycia paliwa osiagnalem jadac nudnie w trasie za kolega, ktorego zapedy powstrzymywala zona. Wyszlo 11.4L/100km przy sredniej predkosci nieco ponad 70km/h na odcinku okolo 400km.

Na codzien wychodzi miedzy 18 a 22L/100km. W miejskich korkach uzywam Jeepa z automatem, bo nudzi mnie pompowanie sprzeglem. M5 traktuje jako pojazd rekreacyjny i jezdze bardzo dynamicznie na kretych, pustch drogach. W trasie mozna przy rozsadnej jedzie zejsc ponizej 15L/100km.

To tyle...

I jeszcze jedno. Samochody o duzej mocy, z duzymi silnikami, moga miec bardzo duza rozpietosc zuzycia paliwa, zalezna od stylu jazdy, warunkow drogowych.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg