Skocz do zawartości

320d pojedyńcze puknięcie z tył auta [skrzynia, dyfer,...]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pytanie do Was Panowie. Otóż czasami (nie jest to reguła) dojeżdżając np. do świateł, hamując słyszę takie pojedyncze puknięcie, wydaje mi się, że pojawia się to podczas redukcji z 2 biegi na 1. Skrzynia (steptronic) nie szarpię, biegi zmienia bardzo dobrze (jest to mój trzeci automat). Aha samochód kupiłem niedawno, mój tata obejrzał go od spodu, samochód był czyściutki, nie było żadnych wycieków. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem albo wie co to może być? Auto to E46 320d M47 03.2001. Pozdrawiam

Opublikowano

zy to puknięcie występuje jednorazowo, podczas ruszania, i po zatrzymaniu, podczas ruszenia na wstecznym ???

Jeśli tak, to sprawdź czy nie pęka ci podłoga przy lewej, tylnej tulei ławy.

Sprawdź również same tuleje na ławie czy nie są pourywane. Jeśli coś z tych rzeczy bedzie nie tak a po wymianie dalej będzie pukać, wtedy napisz, to powiem ci co musisz jeszcze pospawać na koniec.

Opublikowano
puknięcie występuje tylko (jak pisałem wcześniej czasami) podczas hamowania. na wstecznym czy też podczas gwałtownego ruszania nic się nie dzieje. puknięcie te występuje również gdy np. stoję w korku i dodam gaz i go gwałtownie puszczę. czytałem o podłodze i z tego co się doczytałem to BMW zmieniło tą usterkę w marcu 2000r. możesz mi pokazać na realoem gdzie są te tuleje na ławie? dzięki.pozdrawiam
Opublikowano
z tego co się doczytałem to BMW zmieniło tą usterkę w marcu 2000r. możesz mi pokazać na realoem gdzie są te tuleje na ławie? dzięki.pozdrawiam

A gdzie to wyczytałeś ? Trochę to dziwne, skoro w e46 z 2005 roku, nr tulei i ławy (inne części tego elementu też), mają te same nr i oznaczenia co w e46 z lat 1998, ... to ciekawe co też tam mogli zmienić...? :whistle:

Tuleje ławy to części nr 2 i 4 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=ET36&mospid=47639&btnr=33_0839&hg=33&fg=30