Skocz do zawartości

E39 523i/96 Pęknięta plastikowa śruba (schowek na narzędzia)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pękła mi śruba plastikowa (w części gwintowanej) zamykająca schowek na narzędzia pod klapą bagażnika.

Próbowałem skleić :

-poxipolem

-super glue

-kropelką

i przy próbie zamknięcia klej "puszcza".

Czy ma ktoś pomysł czym to skleić?

pozdrawiam

sandworm

Opublikowano
Mam ten sam problem. Klejenie nic nie daje, za duże siły działają. Jedyne wyjście to kupić kolejną. Zastanawiam się czy można w ASO taki mały drobiazg zamówić. Wie ktoś może?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W BMW każdy drobiazg da się zamówić, to nie Renault, więc pewnie się da. Jak nie to na allegro są całe te schowki za 40-50 zł. Więcej pewnie wydacie na różne kleje i stracicie czasu niż to warte. Nawiasem mówiąc, szukałem i nie mogę znaleźć na realoem tego schowka na narzędzia, może komuś się uda, to będzie wiadomo czy sama śruba występuje osobno.
Opublikowano

Ja dałem do tokarza, który całkowicie stoczył mi resztę gwintu, dotoczył i nabił tulejkę plastikową na uprzednio stoczoną śrubę i wytoczył na niej od nowa gwint.

Wydaje się, że to trochę roboty, ale dla fachowca to nie było wcale ani trudne ani pracochłonne i najważniejsze że działa. :D

Opublikowano

Panowie więc sprawa wygląda następująco:

Zamówiłem w Fusie;

śruba 6pln, gniazdo do śruby 5 pln.

Wiec ceny mega śmieszne, a problem z głowy :mrgreen:

Opublikowano

Mi ta śruba pękła +/- w połowie wysokości. Druga połowa została w gnieździe w klapie bagażnika. Tą tkwiącą część przewierciłem cieniutkim wiertłem, a w część z motylkiem wkręciłem wkręt bez łebka, który przy zamykaniu trafia dokładnie w wywierconą dziurę. Tym sposobem wszystko działa jak należy, tylko trochę więcej trzeba się nakręcić przy otwieraniu schowka.

Koszt 0zł.

Opublikowano

Się podłączę pod temat, jeśli można... :cool2:

Czy któryś z kolegów mógłby podesłać fotkę jak wyglądają schowki w Touringu w bagażniku? Moja Buńka jest zjechana strasznie i chcę ją dopieścić. Jeden schowek działa mi prawidłowo, ale jest zajęty przez NIVO (zbiornik LPG w kole...), a drugie drzwiczki mają zwalone plastiki i się nie zamyka ładnie. Ale to co mnie ciekawi, to jak wyglądają te schowki wewnątrz! Coś mi się nie chce wierzyć, że BMW zrobiło taki chlew, jaki ja w nich mam (gołe blachy, kable na wierzchu, masakra jakaś...).

Jak by się ktoś poświęcił, to byłoby mi bardzo miło :P .

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
ostatnim razem trafilem chyba na nieuczciwego sprzedawce bo tym razem owa srubke dostalem od magazyniera w gratisie i to na dodatek dwie :) - ta sama srubka jest w e46 i w 39 i wystepuje oddzielnie, koszt to niecale euro
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Też miałem problem z tą śrubą. Próbowałem kleić, ale nic nie trzymało. Poradziłem sobie jednak z tym w inny sposób. W urwanej końcówce wywierciłem malutki otworek po czym od czoła wkręciłem niewielki wkręt łącząc obie części. Trzyma się bez żadnego problemu już 3 lata.
Opublikowano
Też miałem problem z tą śrubą. Próbowałem kleić, ale nic nie trzymało. Poradziłem sobie jednak z tym w inny sposób. W urwanej końcówce wywierciłem malutki otworek po czym od czoła wkręciłem niewielki wkręt łącząc obie części. Trzyma się bez żadnego problemu już 3 lata.

:D :D :D I to się nazywa polski duch! wszystko idzie naprawic, po prostu wszystko, pozdrawiam!

Opublikowano
Się podłączę pod temat, jeśli można... :cool2:

Czy któryś z kolegów mógłby podesłać fotkę jak wyglądają schowki w Touringu w bagażniku? Moja Buńka jest zjechana strasznie i chcę ją dopieścić. Jeden schowek działa mi prawidłowo, ale jest zajęty przez NIVO (zbiornik LPG w kole...), a drugie drzwiczki mają zwalone plastiki i się nie zamyka ładnie. Ale to co mnie ciekawi, to jak wyglądają te schowki wewnątrz! Coś mi się nie chce wierzyć, że BMW zrobiło taki chlew, jaki ja w nich mam (gołe blachy, kable na wierzchu, masakra jakaś...).

Jak by się ktoś poświęcił, to byłoby mi bardzo miło :P .

http://img836.imageshack.us/img836/5581/dsc00258b.jpg

http://img577.imageshack.us/img577/7227/dsc00259.jpg%5Bimg%5Dhttp://img825.imageshack.us/img825/2250/dsc00260aa.jpg

na pewno cię to nie cieszy ale tak to niestety wygląda w oryginale, jak tylko zdejmiesz welurowane pokrywy z wierzchu

Opublikowano
Dzięki H_A_R_T :D Dobry z Ciebie człowiek! Ale między nami stan mnie trochę irytuje z 2 powodów: 1. To jest po prostu brzydkie, 2. GDZIE JA MAM AKUMULATOR, SKORO TAM GO NIE MAM??? :cry2:
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

nie masz aku w bagazniku?

zerknij w takim razie pod tylna kanape - ale byloby to co najmniej dziwne.

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
Ale między nami stan mnie trochę irytuje z 2 powodów: 1. To jest po prostu brzydkie

bo to nie schowek na ładne rzeczy tylko przedział dla aku i bezpieczników :D :D :lol:

Opublikowano
tak, ale w e60 potrafili już założyc kształtowane filcyki za pokrywami schowków, tylko ze względów estetycznych bo pracy nad autem to nie ułatwia :mrgreen: elementy te są w miarę elastyczne więc może dałoby się je jakoś do e39 dopasowac... nie próbowałem
  • 1 rok później...
Opublikowano

Panowie, te śruby to jakaś lipa. Nie można ich za mocno dokręcać bo pekają w połowie.

W każdym razie jest do kupienia w Auto Fusie -> Wawa, Ostrobramska 73 tel 22 613 90 03

Ta śruba ma numer: 71111179444

Kosztuje 8,88 netto

Ewentualnie rozgrzać nad palnikiem gazowym w miarę cienki wkręt metalowy. Na gorąco wkręcić w jedną część śrubki, później w drugą. Ta śruba jest na tyle gruba, że wkręt ą złapie.

Tak zrobiłem i działa.

• 3 lata później...
Opublikowano
http://prntscr.com/99vsvn Mój problem wygląda tak... W linku podsyłam zdjęcie , ktoś doradzi mi jak to można doprowadzić do porządku ? Któryś z poprzedników zamknął klape na klej kroprlke czy jaki tam inny a potem zapewnię na silę musiał rwać , z tego co oglądałem to z samego wejścia na śrubę i samą śrubę to nie da się z tym nic zrobić.