Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
radio standard BMW, czy muszę dokupić wiązke kabli ? czy wystarczy, że kupie kierownicę na allegro i ją zamontuję?Czy muszę w kompie zakodować dodatkowe wyposażenie. Edytowane przez toker30
Opublikowano
z tego co wiem to należy kupić kiere multi i od kiery pociągnąć przewody do radia , jest miejsce w fabrycznym radyjku aby podłączyć sterowanie z kierownicy . Niestety nie wiem jak to wykonać to tylko słyszałem.
Opublikowano
ja bym obstawial ze podrodze bedzie jeszcze jakis moduł sterujacy niestety :p ale tylko strzelam :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W Z4 trzeba pociagnac pare kabelkow i zakodowac.

Calosc zajmuje <1h.

Beste Maschine der Welt
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Na stronie BMW Polska wyczytałem że kierownica wielofunkyjna jest wyposażona w dwa przyciski programowalne.

Czy to dotyczy tylko tych kierownic które posiadają przyciski po prawej stronie z oznaczeniem gwaizdki i karo? i co tam można programować?

Ja nie mam tych przycisków z gwiazdką i karo lecz w tym miejscu mam przycisk zeminarki i obiegu wewnętrznego klimatyzacji, czy ta kierownica ma również jakieś przyciski programowalne?

Opublikowano

Kolego przyciski "gwiazdki" są na kierownicach samochodów z iDrive - wtedy je programujesz.

Samochody bez iDrive - w miejscu gwiazdek jest obieg zamknięty/zmiana źródła.

Jeżeli masz samochód bez kierownicy multifunkcyjnej, oprócz samej kierownicy, dokodowania wyposażenia potrzebne Ci jest

1) taśma z obsługą multifunkcji (niestety są też bez)

2) moduł manetek z obsługą multifunkcji (znowu - niestety są tez bez)

Temat niedawno przerabiałem w rodzinnym E87.

• 5 lat później...
Opublikowano
Pytanko - mam kierownicę sportową M-pakiet BEZ multifunkcji, ale z tempomatem. Co zrobić, by jak najmniejszym kosztem doposażyć multifunkcję? Czy muszę wymieniać całe gniazdo sterujące u dołu i kierownicę, czy wystarczy np. że kupię blendę z przyciskami (o taką jak tu np: http://img24.otofotki.pl/obrazki/kg435_4142546_DSCN2222.JPG ) podepnę i ewentualnie zakoduję?
Opublikowano
Czyli zdemontować i zobaczyć, czy jest wtyczka na multi.. dzięki, nie chciałem się za to zabierać bez pewności, że taka możliwość w ogóle istnieje ;)
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam, wybaczcie, że odkopuje stary temat ale szukając na google odsyła mnie tylko do tego tematu.

Panowie, zakupiłem piękną 120i E81 z przebiegiem 106 tys. wszystko ładnie pięknie ale jest... biednie wyposażona. Najbardziej mi przeszkadza brak multifunkcji w kierownicy. Mam gołą kierownice ale skórzaną, bez tempomatu i klawiszy na kierze. Pomózcie, bo zgłupiałem. Chciałbym zrobić żeby było zgłaszanie radia i przełączanie no i jak już się przy okazji da to i tempomat.

Czy jeżeli zakupię taki zestaw przykładowo :

https://allegro.pl/kierownica-bmw-e90-x1-e87-e84-multi-skora-sport-i7658931522.html (lub same klawisze)

oraz takie przełączniki

https://allegro.pl/bmw-e81-e87-manetka-przelacznik-zespolony-9123043-i7622805003.html (chyba są pod multifunkcje?) i jeżeli taśma (bo jest chyba widoczna na zdjęciu?) nie jest w zestawie to jeszcze takie coś? https://allegro.pl/tasma-airbag-multifunkcja-bmw-e87-e81-lift-07-11r-i7522629124.html

to co jeszcze będę potrzebował ? oczywiście poza zakodowaniem tego wszystkiego? Z tego co kojarzę w VW jeszcze coś się doczepia pod kierownicą, jak to jest w BMW?

Proszę o odpowiedź :) Pozdrawiam

PS. przy okazji czy jest ktoś z Wrocławia co by mógł mi to zakodować? montaż pozostawię sobie ;) tylko chciałbym się dowiedzieć o kodowanie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak już zamontujesz to ja jestem niedaleko Wrocławia jakby co.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć, odświeżę temat.

Czy możecie zerknąć na zdjęcia czy mam taśmę multifunkcyjną aby kiere z multifunkcja dołożyć? Mam tempomat założony od nowości.

f2ae60bb260549e5m.jpg 9e8f7bae0f50e5dfm.jpg 3253cb77b40edb08m.jpg cc118f1a38c1cbe4m.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 lata później...
Opublikowano
Nie, nie masz pinów w czarnym gnieździe po prawej stronie, musisz zmienić pająka :)

Nie pająka, a taśmę na taką o numerze 9122509