Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Jak w temacie. Kupiłem kamerę cofania, w innych tematach czytałem, że trzeba ją podłączyć do tunera TV, który jest w bagażniku. Szukałem ale w bagażniku mam tylko zmieniarkę płyt i nawigację. Mam oczywiście dużą navi 16:9. i telewizję. Czy to możliwe że nie mam tunera a mam telewizję? W takim razie jak podłączyć kamerę ? Proszę o porady. Pozdrawiam i dziękuje !
  • Moderatorzy
Opublikowano
Tuner jest pod kołem zapasowym obok akumulatora
Opublikowano

Dzięki za informacje, tuner już znalazłem. Ale nie wiem jak podłączyć tą kamerę cofania. Według instrukcji jaką znalazłem na forum( to była instrukcja jak podłączyćją do e38 i e39)- tam tuner jest gdzie indziej i są inne kostki. U mnie są chyba 2 czarne , i jeszcze jakieś 2, 1-biała i 1-czarna.

Takie wtyczki jak na tym zdjęciu: http://www.kzk.neostrada.pl/BMW/Kamera/Kamera4.jpg , też mam ale są nie podłączone, leżą obok tunera(jakby były na wszelki wypadek do podłączenia czegoś jeszcze). Jeżeli ktoś już podłączał kamerkę u siebie w x5 to proszę o jakieś informacje. Pozdrawiam

• Moderatorzy
Opublikowano
Daj fotkę jak to wygląda.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Te trzy wtyczki biała,niebieska i czarna są od PDC.

Tuner TV masz na prawo od tunera radiowego pod tym czarnym plastikiem.

• Moderatorzy
Opublikowano
Zwykły przekaźnik 12V a sygnał do niego bierzesz z zasilania żarówki cofania.
Opublikowano

Czyli tak do wtyku 17 w niebieskiej wtyczce podłączamy przekaźnik , który idzie od świateł cofania. A do wtyków 13 i 14 z białej kostki podłączamy kable od kamery?

Mam jeszcze jeden problem a mianowicie nie mogę rozebrać tych wtyczek może macie jakiś sposób jak ją rozebrać żeby nie połamać. Z góry dziękuję za pomoc.

• Moderatorzy
Opublikowano
Obejrzyj dokładnie, wtyczki maja zatrzaski jak je podważysz to wyjdzie wewnętrzna wtyczka z obudowy i dopiero w tej dłubiesz....
Opublikowano
Witam.czy kolega Panel97 poradzil sobie montazem kamery cofania?tez mam e53 z 2004 roku z telewizorem (nie mam navi) czy moge zatem podpiac kamere cofania??jaką?moze byc z diodami podczerwieni zeby w nocy tez bylo widac?prosze o opis krok po kroku.chetnie zaplace jesli ktos mi w tym pomoze.moze znacie jakis specow w wojewodztwie malopolskim?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Jak nie ma nawi a jest TV??Na głównym ekranie w desce??
Opublikowano
Jak nie ma nawi a jest TV??Na głównym ekranie w desce??

Chyba jest mozliwa taka kombinacja. Grafika ekranowa komputera jest generowana przez tuner TV, tak samo, jak w przypadku uszkodzenia modulu nawigacji.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
tak drodzy koledzy-nie mam navigacji a mam tv i to na dodatek odblokowany do odbioru w czasie jazdy .ale nie odchodzmy od tematu.moze ktos zna sie na tym zeby krok po kroku opisac jak podpiac kamere cofania zeby zalaczala sie w momencie wlaczenia biegu wstecznego??chyba ze znacie jakiegos speca z malopolski to chetnie sie do niego zglosze.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Nie wiedziałem że takie są??W SA nie istnieją chyba, może ktoś okroił instalację?

Oglądanie TV w czasie jazdy to żaden cud, trzy kliknięcia i masz wolną TV.

Jeśli chodzi o montaż kamery to przy minimalnych zdolnościach manualnych wykonasz sam wg. opisu

http://moto.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=95396