Skocz do zawartości

Jak długo czekaliście na samochód?

jr3wp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanko, głównie do tych co już otrzymali swoje zamówione 5'tki, ale również do tych którzy kupowali w Polskim kanale dystrybucyjnym inne modele... Wydaje mi się, że na swój samochód oczekuję zbyt długo... Dealer zbywa mnie pokrętnymi wymówkami... a to, że już jest w centrali, a się okazało, że była mała pomyłka i to był kogoś innego samochód, ale mój na dniach będzię... myślę, że ktoś tu ściemnia... ale dlaczego? Miałem niby czekać niby 2-mce w tyle fabryka wyrabia się z zamówieniem (maksymalnie 3-mce), 5-tka produkowana jest w europie więc przez to czas oczekiwania dosyć ktrótki, na X6 np czeka się do 6-mcy bo produkowane w Stanach... Właśnie mineły 3-mce., a mojego auta niema... za chwile będzie grudzień, a później nowy rok i jak dostane je w grudniu to za kilka tygodni będe kilkanaście tyś w plecy... to jakaś chora sytuacja...

Ja swoją F10 zamawiałem w połowie września i zgodnie z umową odbiór mam wyznaczony na połowę listopada. Nie masz w umowie nic na temat naliczania upustu za każdy dzień zwłoki?

Nie mam umowy... umowa jest ustna potwierdzona wpłatą, z tego względu, że w salonie przy wyborze modelu targowałem większy upust, nie chciano mi go dać, dopiero za kilka dni przedstawiciel dealer'a zadzwonił i potwierdził, że dadzą negocjowany upust... rozmowę nagrywałem i zaliczkę przelałem na konto dealer'a (nie fatygowałem się do salonu kolejny raz, ze względu na odległość i czas)... więc nie mam wyznaczonego dnia odbioru... tylko ustne zapewnienie od 2 do 3-mcy...

Cytat z ogólnych warunków sprzedaży BMW:

3.3. Sprzedawca będzie związany 6-tygodniowym terminem wydania pojazdu, rozpoczynającym się w dacie upływu terminu określonego w Zamówieniu („Termin Wiążący”). Powyższy termin może zostać skrócony przez Sprzedawcę.

3.4. Jeśli wydanie pojazdu nie nastąpi w Terminie Wiążącym, Kupujący może wezwać Sprzedawcę listem poleconym z pisemnym potwierdzeniem odbioru do wydania pojazdu w innym terminie, nie krótszym niż 2 miesiące od daty otrzymania wezwania przez Sprzedawcę.

3.5. W przypadku, gdy z przyczyn, za które Sprzedawca ponosi odpowiedzialność, wydanie Kupującemu pojazdu nastąpi z uchybieniem Terminu Wiążącego, Sprzedawca udzieli Kupującemu rabatu odpowiadającego 0,03 % Ceny Pojazdu za każdy dzień opóźnienia, jednak nie więcej, niż 4 %. Do rabatu, o którym mowa powyżej, art. 484 § 1 zdanie drugie Kodeksu cywilnego stosuje się odpowiednio.

Cytat z ogólnych warunków sprzedaży BMW:

3.5. W przypadku, gdy z przyczyn, za które Sprzedawca ponosi odpowiedzialność, wydanie Kupującemu pojazdu nastąpi z uchybieniem Terminu Wiążącego, Sprzedawca udzieli Kupującemu rabatu odpowiadającego 0,03 % Ceny Pojazdu za każdy dzień opóźnienia, jednak nie więcej, niż 4 %. Do rabatu, o którym mowa powyżej, art. 484 § 1 zdanie drugie Kodeksu cywilnego stosuje się odpowiednio.

Nawet posiadając umowę wychodzi, że to 120zł dziennie przy wartości mojego samochodu... to śmieszne... ale muszę Was przeprosić... to czekanie wydaje się być wiecznością, a to ja się pomyliłem... samochód zamówiłem 19 sieprnia 2010, 23 sierpnia dealer potwierdził wpływ zaliczki na konto... czyli ma czas do 23 listopada... :) a ja od poniedziałku nie daję im, żyć :) w mojej głowie uroił się termin 23 października jako wiążący... sierpień wliczyłem jako pierwszy miesiąc :) dzisiaj mi to delikatnie (jak na moje zachowania) wyperswadowano... ale ponoć samochód ma być już pierwszym tygodniu listopada :) zobaczymy :)

Ja swoją własnie odebrałem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

zamówiona 2 sierpnia do Polski dotarła 23 pazdziernika, więc w miarę planowo.

---------------------

Born Most Wanted

Past:

E34 518 orientblau, A4 B5 2.8 V6 30V, E60 525d monaco , Vectra Caravan Cdti 150 KM F11 520d M Sport,, F10 535d M Sport

Future:

Far Far away F10 M5 Competition