Skocz do zawartości

320d - Silnik od Rovera do E46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie znalazłem odpowiedzi więc zakładam nowy temat.

Czy ktoś się orientuje czy silnik od Rovera 75 będzie pasował do e-46 2.0 d ? Silnik lub dół silnika? Z tego co wiem to rodzaj tych silników to M47.

Opublikowano
Z tego co ja się orientuję silnik w roverze jest to silnik od bmw M47 tylko słabsza jednostka 116 KM. Nie jestem jedynie pewien osprzętu tego silnika, podejrzewam, że w większości powinno być to samo. Pewny jestem natomiast, że rower miał plastikową pompę od sprzęgła i to nagminnie tam siadało :D
Opublikowano

Pompa sprzegla siada w roverze 75 to prawda ale ta od bmw pasuje i trzeba tylko rurki dopasowac :)

Co do silnika to z tego co ja wiem to jest to CR czyli jednostka M47N w wersji 116 i 131ps (taka posiada moj ojciec).

Odma filtry itp pasuja. Pewnei wtryski turbo tez. Niestety gdzies czytalem ze glowica i miska olejowa sa juz podobne ale inne.

Swap powinien byc do wykonania ale radzil bym zalozyc posta na http://forum.roverki.eu/index.php?sid=4ebc373a2417e18e390923a03355dddd

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Silnik jest niby ten sam, zasilanie paliwem już nie. Rover miał od początku CR 116 KM a potem pojawiła się wersja mocniejsza CDTi z mocą 136Km też CR. Z uwagi na róznice w sposobie ułożenia silnika (napęd) i system zasilania, raczej nie ma sensu myśleć o swapie, bo pewnie jest możliwy w jakimś stopniu, ale wysiłek nie będzie wart efektu.