Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ok, dzięki

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 1 rok później...
  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja też miałem lekki wyciek z kolektora.

Zdemontowałem kolektor, sprawdziłem słynne klapki, został wyczyszczony ropą/chemią i zostały założone nowe uszczelki i z powrotem założony. Na razie nie zauważyłem jakiś wyraźnych wycieków, a minęły dwa miesiące.

Moim zdaniem jeśli klapki są OK, to koszt jest zbyt duży aby zakładać nowy kolektor żeby zlikwidować drobne wycieki.

Jeśli mocno cieknie i klapki są już w złej kondycji to wiadomo że nie na już wyjścia.

Cena nowego kolektora do 330d bez rabatów to prawdopodobnie 1954.38 zł.

Chris demontaż kolektora to trudna sprawa? przybliż mi może procedurę jak go ściągnąć od czego mam zacząć a z czyszczeniem to już sobie poradzę. :)

• 3 lata później...
Opublikowano

Odświeżę temat, żeby nie zakładać nowego. Przymierzam się do wymiany kolektora ssącego w bmw e83 3.0d, gdyż drogą dedukcji, po zauważonym wycieku od spodu auta , przypomniałem sobie , że przy wymianie świec i ściągnięciu kolektora silnik pod nim był zabrudzony. Od spodu też widać spocenie jakby na skrzyni biegów, aż do samego dołu,a wszystko to przecież idzie w linii prostej. Wniosek, że mam tak jak jeden kolega z postów wcześniej nieszczelność w kolektorze i czas go wymienić.

Wszędzie w starych postach ludzie piszą o cenach kolektora w przedziale od 1600-2000 zł w tym w ASO, jednak nigdzie nie znalazłem w takich cenach kolektora.

Teraz moje pytanie czy ta cena przez ten czas tak skoczyła, czy też może wiecie, czy gdzieś jeszcze można dostać kolektor w takiej cenie jak ww. a jak tak to gdzie? Najtaniej widziałem na alledrogo, gdzie niby aso wyprzedaje za 2400zł.