Skocz do zawartości

Jak skasować kontrolkę klocków...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po wymianie całego układu hamulcowego cały czas świeci mi się czerwona kontrolka klocków...

Ktoś wie jak ją mogę skasować i czemu tak uparcie się świeci :?:

Opublikowano
Nie skasujesz jej, czujnik trzeba wymienić.

Tam podobno jest przewód który łapie masę z tarczy...

Jesteś pewien że ten przewód się wymienia :idea: :?:

Z tego co wiem to padają czujniki abs-u....

Opublikowano

Powodem świecenia się kontrolki klocków hamulcowych jest przetarty czujnik lub brak styku na wtyczce albo przetarty kabelek.

Gdy już jesteśmy tego pewni to uruchamiamy silnik na czas 30 sek. i kontrolka powinna w tym czasie zgasnąć. Jeżeli nie zgaśnie, to coś pomineliśmy w swoich obserwacjach.

I pamiętajcie że każdy czujnik, który już zasygnalizował koniec klocków, jest ewidentnie do wymiany wraz z klockami.

Opublikowano
U mnie tego czujnika nie ma (nie było, a raczej powinien, jak będę robił hamulce to zrobię i ten czujnik).... żeby te kontrolki się nie świeciły musiałem zewrzeć 2 kabelki które do niego idą. A reset tej kontrolki równał się odłączeniu akumulatora.
Opublikowano (edytowane)
To jest jakis suchar, ze trzeba od razu wymieniac te czujniki. Wiem bo u siebie tez tak mialem. Wymienilem same klocki a tu komunikat o zjechanych klockach dalej wystepuje. W zamiennikach nie daja tego czujnika, albo moze jakas dziwna firme kupilem. Tak mialem w e34. Najlepszym sposobem, na to, zeby nie wymieniac czujnika, to kontrolowac na oko stan klockow i wymienic je przed zwarciuem czujnika do tarczy ;) Edytowane przez Mlodzik18

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
dokładnie. Juz samo myslenie o tym, ze trzeba ten czujnik znalezc , kupic i wymienic jest upierdliwe. W E32 kupiłem klocki ATE i tez nie było tego czujnika :|
Opublikowano

Eeeee no bez przesady, czujnik jest dla wygody i bezpieczeństwa. Faktycznie nie wzystkie, a bardziej - większość firm "klockowych" nie dorzuca czujników, ale są one dostępne bez problemów w sensownych cenach (koło 20zł - wymieniałem). Założenie też nie jest kłopotliwe...

Po wymianie klocków i czujników kontrolka i komunikat CC (Bremsbelage) sam się straci...

Kai