Skocz do zawartości

Dziwne odgłosy z silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano
Witam wszystkich forumowiczów.Posiadam E39 525tds w którym silnik wydaje dziwne odgłosy.Z silnika a konkretnie z jego tylnej części wydobywa się odgłos "cykania" przypominający dźwięk maszyny do szycia.Dzwięk ten pojawia się ok 5 min. po uruchomieniu zimnego silnika,na ciepłym słychac od razu po uruchomieniu.Dzwiek ten zmienia się również po wciśnięciu sprzęgła,czasami nasila się a czasami milknie,po dodawaniu gazu cykanie to przyspiesza wraz z wzrostem obrotów i wydaje mi się że milknie przy ok. 2000 obr.Silnik pracuje równo bez szarpnięc czy falowania obrotami,wkreca się na obroty i jest bardzo żwawy,nie bierze oleju,zużycie paliwa normalne 8-12 l.Już nie wiem o co chodzi i kogo słuchac bo każdy mechanik mówi co innego.Mam dosyc pakowania kasy w nietrafione decyzje mechaników.Dodam że silnik pracuje na oleju Castroll 10W40(przebieg 290 tyś).W silniku wymienione zostały wszystkie 12 szklanek zaworowych oraz sprawdzony łańcuch rozrządu przy okazji też pompa vacum(było wyrobione sprzęgiełko).Potem padła decyzja koło dwumasowe.Zostało wymienione całe sprzęgło(dwumas,tarcza,docisk,łożysko)firmy LUK.Efektów brak tak jak cykało tak cyka :cry: .Denerwuje mnie ten dzwięk i chciałbym się go pozbyc bo to jednak BMW(Bardzo Mądry Wybór).Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pozdrawiam :D
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Nie wiem, jak w TDS'ie. U mnie cykaniem objawił się uszkodzony recyrkulator spalin. Dosłownie - podczas wkręcania się na obroty cykanie nasilało się powyżej 2000-2500 obr. zanikało. Przy okazji okazało się także, że kolektor wydechowy miał lekkie rozszczelnienie na uszczelce. Gdzieś już o tym pisałem - czyszczenie recyrkulatora było mało skuteczne. Tylko wymiana.
Nie pozwól, aby strach przed porażką powstrzymał Cię przed wejściem do gry.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Wymieniałem już kolektor ssący mam ten plastikowy rozszczelnił się na 5-6 cylindzrze u góry stał olej.Przy okazji czyszczony był zawór EGR i działa prawidłowo,wymieniłem też świece żarowe(ciężko palił po wymianie ok).Sam już nie wiem co to jest :( Pod maską jakbym miał maszynę do szycia.
ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mialem takie same objawy:u mnie padalo kolo pasowe,az w koncu skonczylo zywot.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Z tym że u mnie słychac dźwiek jakby od strony skrzyni biegów.To koło jest dośc drogie.Czy jak zdejmę pasek wielorowkowy to sprawdze czy to koło jak będzie na silniku pracowac bez obciążenia?Swoją drogą to tyle zagadek mają nasze BM-ki że głowa boli i tak kocham te auta. :cool2:
ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tez sciagalem pasek i byla cisza,na poczatek wymienilem napinacz paska bo myslalem ze to on cyka,ale po paru dniach cykanie wrocilo i kolo sie zesralo.
  • Moderatorzy
Opublikowano
To zdejme pasek i zobaczę.Szkoda że nie zwróciłem na to uwagi jak urwała się rolka razem z napinaczem :cry2: .Wymieniałem napinacz,tuleję,śrubę razem z nakrętką,obie rolki,siłowniczek napinacza no i pasek.Jak zdejmę pasek i będzie cicho to w końcu może będę miał przyczynę bo już głupi jestem.Dzięki kolego za poradę :D
ec2Wze6.jpg
  • Moderatorzy
Opublikowano
Zdejmowałem pasek i stukanie nadal jest.To jednak nie koło pasowe :cry: Auto idzie do mechanika rozszczelniła się pompa wtryskowa i leje się ropa :cry2: Będzie dokładnie sprawdzona pompa,wtryski,pomierzę ciśnienia na garach zobaczymy może coś trafie.
ec2Wze6.jpg
  • 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Mam pytanie odnośnie wtrysków czy wtryskiwacz może tak stukac?Przy okazji naprawy pompy będe miał sprawdzone wtryski jeżeli okażą się dobre to czy wymienic je profilaktycznie na nowe(koszt końcówki 70 zeta/szt Bosch),czy zostawic stare(nie wiem ile jeszcze pożyją,może więcej jak nowe)?Jak ugryźc ten temat bo już dostaje białej gorączki.To chyba mój ostatni diesel kasa się ciuła na E38 najprawdopodobniej w silniku 4.4 l(zagazuje)może okaże się lepszym/trwalszym autem bo E39 jest niedopracowane w szczegółach a jak wiadomo w nich tkwi diabeł.Nie kazano mi dotykac sie do 4 l biturbo a pozatym w dieslu teraz żadna oszczędnośc ON cena jak benzyny a koszty utrzymania dużo wyższe większa awaryjnośc i wiecej skomplikowanych rzeczy dużo droższych.O nowszych konstrukcjach nie wspomnę od cen części aż się w głowie kręci.Póki co jeszcze muszę pomeczyc swojego kapryśnego Tds-a.Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam.
ec2Wze6.jpg
  • 1 rok później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Niestety dałem sobie spokój.Jak cykało tak cyka.Wysłałem Ci odp na PW.

Pompa jest po uszczelnieniu,sprawdzone wszystkie wtryski-pylą wzorowo.Silnik jest jak brzytwa,nie bierze oleju i nic prócz tego się nie dzieje-łyka paliwo i kilometry.

Prawdopodobnie jest uklepane gniazdo zaworowe,słyszałem też wersję o luzie na sworzniu tłoka.

Przestało mnie to razić w końcu ma 16 lat,z niektórymi problemami trzeba nauczyć się żyć.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

Witam.

Wersja z uklepanym gniazdem zaworowym jest wielce prawdopodobna,ale nie ma się co przejmować bo można tak jeździć następne 16lat :D

CIHY525-ja też kocham te samochody,ale ja jestem jeszcze fanem nie fanatykiem :mrgreen: :cool2:

• Moderatorzy
Opublikowano

Przestałem wnikać w to bo wydałem kupę grosza,a efektów żadnych.

Z tym cykaniem auto jeździ już ze 6 lat (u znajomego też tak było).

Nic się nie urwało przez tyle lat to znaczy, że nie jest jeszcze tak źle :mrgreen:

Ale tamat odgrzaliście sprzed prawie 2 lat (jeden z pierwszych moich tematów) :mrgreen: .

ale ja jestem jeszcze fanem nie fanatykiem :mrgreen: :cool2:

Jeszcze (póki co) :mrgreen:

A dodam jeszcze,że pompa rozszczelniła się po tygodniu od zastosowania tego środka (wpierdzieliło uszczelki).Znalazłem opakowanie jak sprzątałem w garażu dlatego mogę podać nazwę,bo nie pamiętałem.

http://auto-kosmetyki.kupsobie.pl/288-119-large/xeramic-diesel-extra-cleaner-250ml.jpg

ec2Wze6.jpg