Skocz do zawartości

[E60/61] centralny zamek nie działa z pilota

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ktoś wie gdzie w sedanie e90 znajduje się odbiornik pilota ? ten który jest pod plastikową listwą na klapie bagażnika w combi ?
Opublikowano
znajduje się pod pokryciem trzeciego światła stop - mam na myśli antena diversity, sama antena odbiornik jest w klapie bagażnika, również pod tapicerką lub w uboższej wersji normalnie w szybie.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam mam podobny problem z centralnym zamkiem dwa kluczyki oba działają z odległośći 10cm od samochodu po wymianie Diversity (używaka) działa mi ale tylko z trzech metrów od samochodu i moje pytanie czy sprzedający sprzedał mi uszkodzony diversity dostałem gwarancje na 10 dni i nie wiem gdzie już i czego szukać.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam. Od jakiegoś czasu mam problem z otwarciem zaryglowanego bagażnika (e60). Tzn. podchodzę do zamkniętego/zaryglowanego bagażnika z kluczykiem (np. w kieszeni), łapię za klamkę nie mogę otworzyć bagażnika. Dopiero jak odrygluję drzwi, czy to z kluczyka, czy przez dotknięcie klamek tylko w drzwiach, to dopiero łapiąc za klamkę mogę otworzyć bagażnik. Odkryłem, że można otworzyć zaryglowany bagażnik. Jeśli zbliżę kluczyk do lewej strony zderzaka lub przyłożę do tylnej szyby. Czy to wina jakiegoś wzmacniacza? Wszystkie inne metody otwierania i zamykania działają normalnie, nawet z dużej odległości. Radio też gra normalnie.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

koledzy prosze o pomoc

mam e61 2005r. 520d w manualu 163km org (dpf wybity, zmieniona mapa) z idrivem

kupiłem jakis miesiąc temu i po 3 dniach przestał działać zamek centralny z obu pilotów. sprawdzałem 2 razy wszystkie bezpieczniki, wymieniłem kable w klapie z prawej strony (od modułu diversity), kupiłem moduł diversity, i dalej nic...

miesiąc czasu się z tym naciągam i powoli mam coraz większą ochote porębać ją siekierą ...

za kazdym razem jak otwieram ręcznie z kluczyka uruchmia sie alarm który po miesiącu doprowadza do szaleństwa...

pozatym wstyd, auto z wyższej półki otwierać ręcznie jak ludzie patrzą i wycie tego alarmu

podpowiedzcie mi co mam zrobić jeszcze, czy mogł sie gdzieś jeszcze kabel przerwać, bezpiecznik spalić, może moduł komfortu?

sam nie dam radu już

pliss !!

Opublikowano
może wysypały ci się kluczyki z ews? najlepiej jakbyś się gdzieś podpiął i zczytał auto, sprawdzisz od razu gdzie leży problem, na oko to już chyba sporo powymieniałeś, próbowałeś initalizowac kluczyki?
  • 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Podepnę się pod temat, ponieważ ostatnio zaczął mi świrować centralny w pilocie. Z kluczyka działa wszystko jak ma być ale z pilota raz otworzy raz nie czasem zamknie czasem zero reakcji klapy z pilota już w ogóle nie chce mi otwierać ;/ Wcześniej było wszystko ok a teraz świruje gdzie zacząć szukać przyczyny ??
Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano
Podepnę się pod temat, ponieważ ostatnio zaczął mi świrować centralny w pilocie. Z kluczyka działa wszystko jak ma być ale z pilota raz otworzy raz nie czasem zamknie czasem zero reakcji klapy z pilota już w ogóle nie chce mi otwierać ;/ Wcześniej było wszystko ok a teraz świruje gdzie zacząć szukać przyczyny ??

Zmień baterie mimo tego ze pod miernikiem bedzie ok

Opublikowano

wymontowałem przed chwilą diversity i wyczyściłem styki na szybie te które łączą sie z modułem diversity. Niestety żadnych zmian centralny dalej nie działa.

jakies podpowiedzi jdzie znajduje się element 2

http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NA71-EUR-04-2004-E60-BMW-530i&diagId=65_1324#65209193832

http://obrazki.elektroda.pl/4143695500_1501919158_thumb.jpg

Opublikowano
Zdemontowałem tylny prawy słupek i nic tam niema tylko poduszka i kable od diversity pod podsufitka też nic niema tylko kable od płetwy no i diversity.

Nadal szukam elementu 2 z posta powyżej

ZAKŁADAM NOWY WĄTEK BO INTERESUJE MNIE E60 A NIE E61 :)))

viewtopic.php?f=73&t=326576

jakaś męda mi usunęła posta nikt tu nie szanuje mojego czasu i pracy

Gdzie jest ten post co go zrobiłem. Troche czasu mnie to kosztowało żeby umieścić wszystkie opisy i zdjęcia KU....wa

• 3 lata później...
Opublikowano

Odgrzeję kotleta bo mam ten sam problem. E61 lift. Nie działają oba kluczyki. Baterie dałem nowe ale nic nie pomogło. Ktoś pisał, że inpa można sprawdzić ten moduł czy wysyła sygnał. Zrobię test wg filmu najpierw:

Co oprócz tego można zrobić?

I jak się koduje kluczyk? Może się rozkodowały.

EDIT:

Temat rozwiązany.

Zrobiłem test diversity wg filmu:

Rozebrałem wg instrukcji:

202009161_qqxqnae.jpg

U mnie jest więcej kabli bo to jest bogatsza wersja. Napięcia powinny wyglądać tak:

202009161_qqxqnan.jpg

U mnie nie było napięcia na 1 i 2 pinie. Zatem wg jednego z komentarzy pod filmem:

"Zawias z prawej jak i lewej strony jest podzielony na dwie części. Film przedstawia pomiar w prawym zawiasie prawej części - tutaj znajdują się przewody od centralnego zamka zasilania wzmacniacza FM oraz podgrzewania szyby, dociąganiem klapy, przycisku szyby, przeciwmgielne podświetlenie tablicy, wsteczne. Zaś z prawej strony lewa połówka(koryto) zawiasu jest odpowiedzialna - prawa lampa tył. Lewa strona i lewy zawias - Prawa połówka - przewód antenowy do radia, przewód od podgrzewania szyby oraz wężyk od spryskiwacza. Lewa połówka zawiasu, przewody do łapy lewej oraz podnośnika klapy."

zabrałem się za rozbieranie. Uwaga przy odkręcaniu śrub zawiasu bo sprężynuje i nam wystrzeli. Kabel najlepiej wciągnąć do środka auta przez tylny prawy głośnik. Demontujemy głośnik odkręcając dwie śrubki na ramie głośnika nie na głośniku i go odpinamy. Odkręcamy jedną śrubkę z zaślepką kabli. Wyciągamy nasze kable wcześniej wyjmując je z metalowego tunelu koło zawiasu. Musimy go delikatnie rozgiąć (na dole i na górze trzyma).

U mnie przy wciągnięciu do kabiny kabli ujrzałem taki widok:

202009161_qqxqnaw.jpg

Zatem wszystko jasne. Połączyłem kable i wszystko zaczęło działać. Łącznie z modułem comfort access.

Chciałem bardzo podziękować koledze z filmu bo bardzo mi pomógł w namierzeniu usterki.