Skocz do zawartości

[Z3] Swap M43B18/M52TUB25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przegwintuj na mniejszy rozmiar (malo zalecene rozwiazanie) , albo przyspawaj nowy gwint. Madmarx chyba pisal ze to samo mial.
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
  • Odpowiedzi 190
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
na mniejszy?? :roll: chyba na wiekszy :cool2:

Jesli dobrze pamietam i dobrze rozumiem batima to tam wystaje szpilka z gwintem. Wiec na mniejszy.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

tak tam szpilka wystaje. Narazie tak zostawie bo i tak auta nie ruszam. Sproboje przegwintowac.

Dzisiaj jednak nie robilem nic przy aucie bo czasu nie bylo. W takim wypadku auto probowac odpalac bede dopiero we wtorek - środę.

Sprzedam: tylnie lampy od Z3
Opublikowano

No u mnie cieżko bedzie z tym blacharzem :] chyba ze na lawete wezme heh

Nie no jak odpale juz to wtedy podjade gdzies i mi zrobią.

Opublikowano
Ogarnij migomat i samemu mozna to zrobic ;). Ztego co pisales i ta przedni pas musiales odwiercic wiec bez spawania sie nie obedzie.
Opublikowano
ogarnij = zalatw w tym akurat znaczeniu ;-P
Opublikowano

przedni pas juz pospawałem. Migomat moge pozyczyc.

Sproboje zrobic jak Piotres mi poradziłeś.

Narazie i tak czekam z robotą do środy.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jestem po wstępnej probje odpalenia auta.

Podłączyłem zasilanie itd. zalałem nowy olej, płyny itp.

Po przekręceniu stacyjki jednak rozrusznik nie działa, tak jakby nawet na niego nie szedł sygnał do elektromagnesu.

Posprawdzałem połączenia EWS i niby działa bo słychac w nim przekaznik dzialajacy.

Ma ktos jakies pomysly co moze byc jeszcze powodem niedzialania rozrusznika ?

dodam ze sprawdzilem masę (wyczyscilem laczenie oraz konce przewodu).

Jakieś porady ?::D

• 1 rok później...
Opublikowano
autko śmiga? jakie jeszcze problemy wyszły po drodze?
spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

Auto chodzi bez problemu ;)

Jedynie brak mi sond lambda tych za katalizatorami bo mam inny wydech niz orginał.

Muszę jeszcze wiązkę zmienić na od E39 2xvanos bo tam komputer sterujący silnika był po stronie pasażera jak w Z3 ;) ale to tylko kosmetyka, żeby lepiej wygladało pod maską.

Opublikowano
Auto chodzi bez problemu ;)

Jedynie brak mi sond lambda tych za katalizatorami bo mam inny wydech niz orginał.

Muszę jeszcze wiązkę zmienić na od E39 2xvanos bo tam komputer sterujący silnika był po stronie pasażera jak w Z3 ;) ale to tylko kosmetyka, żeby lepiej wygladało pod maską.

Brak sond powoduje jakies problemy? czy tylko CHECK sie stale swieci?

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

brakuje mi sond lambda za katalizatorem czyli monitorujących. Nie wyświetla mi się nawet CHECK.

Podejżewam jednak, że spalanie mam większe niż powinno być.

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam serdecznie.

Jestem tu nowy Ale bardzo zaciekawił mnie ten temat. Właśnie sam stoję przed dylematem czy ładować do z3 (oryg. 1.9 140KM) silnik m52b28 Ale z BMW e39 przedmiotowej. Czy któryś z was jest mi w stanie po nr vin powiedziec czy on miał już can czy jeszcze nie? Pytanie moje nasunęło się po przeczytaniu tej historii. Mam całego dawce , mogę z niego wyciagnac to co potrzebuje. Czy jest duza szansa ze zagra wszystko ladnie? Przyznam że kilka swapow już w BMW robiłem, mam nawet e30 325i turbo za sobą... Ale ta historia lekko mnie zmrozila. Nie mam problemów z obróbką mechaniczną tylko kabelkologia nie jest moim konikiem. Proszę o pomoc jak sprawdzić czy dawca jest na can czy na analogu?