Skocz do zawartości

Letnie -Zimowe vs Wielosezonowe -> Opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ostatnio rozglądałem sie za oponami i troche poczytałem na temat opon wielosezonowych , duzo pisze iz opony aktualne w sprzedazy a poprzednie to jak dzie a noc :) , czyli o cos lepsze , interesuje mnie Wasza opinia na ten temat czy ktos posiada uff opony załozone ? i moze sie podzielic swoją oceną , czy tez nie zastanawiac sie tylko kupowac lato -zima acha czy do mojej E46 opony 205/60R16 nie bedą za duze ?

E46 2000 r

1.8i

Steptronic

Full Opcja

ślicznotka :)

Opublikowano (edytowane)

nie jeździłem nigdy na oponach wielosezonowych i szczerze mówiąc raczej takowych nie kupie.

jest takie powiedzenie, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.

wielosezonowe - na zimę za twarde, na lato za miękkie.

moje zdanie jest takie, że na lato letnie na zimę zimowe.

choć, z drugiej strony mieszkam obecnie w jednym z krajów skandynawskich i tutaj niektóre opony są sprzedawanie jako wielosezonowe mimo, że mają miękki,wysoki bieżnik i tzw. mikronacięcia ważne w zimie - jak dla mnie są to opony zimowe.

oponki te zdzierają się niestety latem niemiłosiernie.

znajomy kupił takie opony nowe marki cooper rok temu na jesieni. przejechał na nich może 10tys. ale lato zrobiło swoje - w tej chwili ma może 50% bieżnika.

pozdro

Edytowane przez pedros-20
Opublikowano
poczytałem na temat opon wielosezonowych , duzo pisze iz opony aktualne w sprzedazy a poprzednie to jak dzie a noc :) , czyli o cos lepsze
I racja. Ale nadal zimą słabsze od zimowych, a latem od letnich. Ja osobiście nie widzę żadnego argumentu, który mógłby mnie przekonać do zakupu takiego czegoś.

nie zastanawiac sie tylko kupowac lato -zima
:cool2:

czy do mojej E46 opony 205/60R16 nie bedą za duze ?
Będą. Weźmiesz komplet pasażerów i może ocierać.
Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się z przedmówcami , dodam również że proszę zwrócić uwagę na oznaczenie na oponie M+S (Mud+Snow - błoto i śnieg) - to są wg mnie wielosezonowe które na zimę nadają się jak najbardziej , ale latem znikają w oczach. Typowa zimowa opona będzie miała w nazwie winter,frigo, snow itp...

Typową wielosezonową polską oponą jest Dębica Navigator. U mnie we firmie w dwóch autach są one zastosowane, przebiegi zrobiły długie i bieżnik długo trzyma , ale zimą to oni trochę nie przypominają one opon zimowych...

Polscy wulkanizatorzy oponę z oznaczeniem M+S sprzedają jako typową zimówkę.

Edytowane przez micgz

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale Goodyear Ultragrip nie ma w nazwie zimy/śniegu a w testach zazwyczaj jest w czubie ;)

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

za itp zostawiłem ... :P

Każdy chyba wie że ultragrip to zimówka typowa :P

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano

M+S to oznaczenie, które znajdziesz na każdej zimówce i tak ma być. Prawdziwa zimówka ma też inny znaczek: śnieżynkę w trójkąciku. Trzecim wyróżnikiem opony zimowej są lamelki na bieżniku.

Generalnie prawda jest taka, że opony wielosezonowe są do niczego - zarówno w lecie jak i w zimie. Na mokrym większość z nich sobie nie radzi, na suchym też nie za ciekawie. O śniegu boję się pomyśleć. Kupiliśmy compacta na wielosezonowych pirelkach i jest to porażka.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png