Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem zadać pytanie do expertów odnośnie webasto.

Rok temu kupiłem te BMW i od czasu kupna miałem odłączone (nie wiem dlaczego) kostki od webasto pod maską.

Zeszłej zimy podłączyłem je i po przejechaniu kilku km zaczęło coś się dymić spod podwozia. (dość sporo szaro-białego dymu)

Odłączyłem kostki i temat był zamknięty- popsute ;)

W tą zimę chciałbym coś z tym zrobić, skoro jest to czemu z tego nie korzystać?

I tu moje pytanie: czy ktoś wie co mogło się stać? drobna rzecz czy raczej poważna awaria?

I czy ktoś jest w stanie opisać zasadę działania tego urządzenia. Czy to dogrzewa silnik na postoju czy podczas jazdy. Czy kiedy webasto działa poprawnie również dogrzewa wnętrze samochodu podczas postoju w mroźne dni? Czy to powinno chodzić cały czas? Czy włącza się poniżej jakiejś temperatury? W samochodzie nie widziałem żadnego włącznika. I na koniec, zasilanie tego jest z akumulatora?

z góry dziękuje za pomoc.

pozdrwiam

Opublikowano
Jest to dodatkowy dogrzewacz spalinowy płynu w układzie chłodzenia dzięki któremu samochód dużo szypciej łapie właściwą temperaturę , pracuje aż temperatura wzrośnie do ok 75*C. A załącza się jak na zewnątrz jest 11 lub mniej stopni. Można go wykorzystać do ogrzewania postojowego ale do tego jest potrzebny pilot i programator. Piszesz że ci kopci cały czas? Bo lubi zakopcić ale tylko jak się załączy.
Opublikowano
Jak kopci na początku to narmaln, ale jeżeli cały czas to znaczy że jest coś nie tak ;/ a spróbuj go odpalić na dłuże ( ale go obserwuj) , bo w końcu cały rok stał nieużywany.
Opublikowano

Witam

Mam pytanie odnoscie webasta bo czasami mi sie zalacza a czasami tylko sam jego wiatrak.Jak je zdemontowac i wyczyscic w srodku.Jezeli juz ktos to robil to moglby napisac instrukcje krok po kroku?

Opublikowano
Witam. Ja wyciągałem teraz webasto bo zmieniałem pompkę obiegową. Trza ją odkręcić od uchwytów co są po boku następnie przewracasz je na bok i odkręcasz pod spodem rure od spalin. Ale co chcesz tam czyścić , tam nie ma nic do czyszczenia. Sprawdź sobie pompkę obiegową co jest z boku czy chodzi , jak przekręcisz zapłon to powinna buczeć lub sprawdź ją na krótko wyjmij wtyczkę i podłącz 12v. Bo jak jest spalona to się webasto nie załączy lub czasem sporadycznie.
Opublikowano
Pompka chodzi slychac ze buczy i na inpie w status takze widaz ze chodzi.Ale mam blad circulation pomp i niewiem dlaczego,moze gdzies ma zwarcie.Mam takze blag glow plug frame czy cos takiego ogolnie zwiazany z swieca i podobno trzeba wyczyscic komore spalania.To mowisz ze nie trzeba sciagac nadkola???A gdzie kupiles pompke??
Opublikowano

.... to co słyszysz kolego to wiatrak komory spalania ! circulation pump to właśnie pompka obiegu cieczy i jeśli ona jest spalona to webasto nie wystartuje !!!!

co do błędu dotyczącego świecy to może jest uszkodzona albo komora spalania tzn. włóknina w środku już wypalona ( jak ktoś zainteresowany to posiadam komorę spalania ze świecą , zapraszam na prv ) , bedzie dymić jeśli jest nagar w komorze i wtedy faktycznie pomaga wyczyszczenie jej ....

natomiast co do pracy samego webasta to można je uruchomić również jako dogrzewacz wnętrza tylko trzeba dołożyć parę rzeczy ale warto ja u siebie założyłem i jestem zadowolony ( osoby zainteresowane również zapraszam na priva , skompletuje zestaw z centralką anteną i pilotem i wykonam wiązkę tylko podłączyć pod auto ) .....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Dzwonilem do tego czlowieka i za pompke chce 350 zł :shock: a za sztyft 80 zł.Cena kosmiczna i powiedzial ze zamienniki moga nie chodzic.Na allegro nie widze zadnych pompek za 150 zł sa ale na wtyczke a z mojej wychodzi juz przewod.Moze ma ktos dobry namiar na sprawdzona pompke?
Opublikowano

http://allegro.pl/webasto-eberspacher-pompka-wody-12v-polecam-i1267932245.html

proszę , ja mam taką samą obciąłem przewód przy starej pompce założyłem konektorki i wpiąłem do nowej pompki i wszystko działa !!!!!

a co do sztyftu to nie koniecznie on będzie problemem bo jak pisałem mógł skończyć się palnik !

Chiptuning Łódź

Opublikowano
Wiec przed chwila chcialem dobrac sie do webasto,ale za grom niewiem jak odkrecic tlumik od dolu bo wyraznie widac ze go tzryma a dojscia tam niema.Co do pompki to slychac jak cos tam sie chrupie mysle ze to iskrzy i dlatego blad,mam jeszcze blad glow plug flame detector zwarcie do masy.Sprawa wyglada tak ze jak odpale samochod to webasto sie zalacza widac to na inpie temp. na swiecy rosnie itd lecz za moment sie wylacza i po paru sekundach zalacza sie sam wiatrak.
Opublikowano
Było ciężko wyciągnąć ale sie da jakoś to zamontowali. Odkręć tą blachę co jest obok weź drugą osobę niech przechyli mocno webasto na bok ile się da i od spodu jest opaska na klucz 10mm , najlepiej małą nasadkę z przedłużeniem i grzechotka i musi pójść.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Mam e46 320d 1998r sedan. Czasem jak wylaczam samochod slysze jakby szum z tego webasta ale się nie uruchamia. Zabzyczy pare razy i staje. Poprzedni wlasciciel mowil mi ze najpradopodobniej spalona jest swieca. Czy ktos wymienial ową? Czy to moze byc przyczyna swiecy? Jaki jest koszt naprawy? Czy da się to zrobic samemu?
Opublikowano
Najpierw zdiagnozuj webasto może byc Inpa ... Zaburzona jest sekwencja startu przez niesprawny któryś element ...zrobisz diagnostykę pieca i podglad parametrów jego pracy i będzie wiadomo ... Ja stawiam na pompie obiegu cieczy ...ale to w ciemno ... Jak pokazesz parametry to Ci powiem ...sama świeca nie występuje osobno tylko razem z palnikiem a to koszt około 550 zl plus nowe uszczelki ze 130 zl bez których nie radzę rozbierać pieca ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
faktycznie droga zabawka ale bardzo fajna , błąd ze wszyscy wyposażenie i ewentualny jego serwis ludzie porównują do aktualnych cen modelu , zapominają ze kiedyś te auta kosztowały sporo więcej ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
Witam.Chcialbym dolaczyc sie do tematu. W mojej bmce tez jest webasto,i sterownik[programator] na srotku podsufitki.Wszytko pieknie chula,po ustawieniu aktualnej godziny[na tym programatorku] az do ustawienia godziny kiedy ma sie to zalaczyc. Na czas wszysko odpala,przy lewym blotniku to urzadzanko buczy, w kabinie tez dmuchawa chodzi,i panel klimatyzacji jest wlaczany,i pokzuje na jaka temperature ostatnio zostawilismy auto... do tej temperatury powinno grzac.U mnie to wszytko smiga ,ale niestety nie grzeje,leci tylko zimne powietrze. Pewnie jest cos upalone. :evil: Moze tu kolega 'TC' pomoze [zgory dzieki]
Opublikowano
No nie wiedziałem,bo jestem troche świeży w tym temacie.Ale oczywiście sprawdze jak mówisz ,i dam znać co i jak.
Opublikowano
No nie wiedziałem,bo jestem troche świeży w tym temacie.Ale oczywiście sprawdze jak mówisz ,i dam znać co i jak.

Plus nawiew tylko strzałką do góry i siłą dmuchawy bez auto na 2 kreski ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
witam czy to normalne ze webasto załącza sie na plusowych temperaturach np. dzis plus 4 i chodziło non stop a jak zgaszę silnik to słychac jak webasto głośno pracuje identyczny głoś jak by samolot startował :D :D :D po wyłączeniu silnika a obudowa od webasto gorąca czy to normalne ?????????