Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów

Jestem na tym forum pierwszy raz i z góry przepraszam jeśli robię coś nie tak..Jutro jadę oglądać betę 328i sedana ze skrzynią TIPTRONIC z koncówki 1999r i tutaj prośba do Was na co mam wrócić szczególną uwagę przy oględzinach tego auta.?

Karoserię sobie sprawdzę bez problęmów no ale mechaniki BMW nie znam,jakie słabe punkty ma ten motorek,jakim olejem powinien być zalany,ogólnie proszę o jakieś pomocne wskazówki...

Narazie padło na E46 choć nie wykluczam E39 z takim samym motorkiem wiec tak czy inaczej padło teraz na markę BMW i mam nadzieję że będzie godnym następcą mojego obecnego Xedosa V6..

Dzięki z góry za pomoc

Opublikowano

Godnym następcą po obecnym aucie będzie na pewno :-) nie pożałujesz.

Specjalistom nie jestem, ale widzę że jeszcze nikt ci nie odpisał, a czasu masz mało, więc moja rada: generalnie silnik benzynowy w bmw , i to 6 garów, jest bardzo trwały. Ale pod warunkiem że ktoś o niego dbał. Czyli:

- bardzo dobre oleje (w tym modelu i roczniku najlepiej pełny syntetyk np. Castrol 5w40)

- przegląd dokładnie wg wskazówek komputera. Ciężko to raczej sprawdzić :-) ale dopytaj o to

- silnik powinien chodzić idealnie równo. Żadnego falowania obrotów, żadnego szarpania, wycia, piszczenia itd. Może to i oczywiste, ale w porównaniu z innymi samochodami, R6 w bmw chodzi naprawdę idealnie :-)

- silnik nie powinien się grzać. Ani trochę , i to w żadnych warunkach. Jak już osiągnie odpowiednią temperaturę (połowa wskaźnika) możesz trochę poszaleć, dać mu więcej po garach. właściciel nie powinien mieć nic przeciwko. I temperatura nie powinna się podnieść ani o minimetr.

- biegi - mają wchodzić bardzo dokładnie, z wyczuwalnym "klikiem", ale to nie znaczy że wskakują lekko, same z siebie, jak w japońcach. Masz czuć że zmieniasz bieg, że bieg wskoczył na soje miejsce (fajne uczucie :-)

- no i generalnie: bmw z dużym bendzyniakiem prowadzi sie jak "kawał męskiego auta". Patrząc na to z czego się przesiadasz, to niech cię nie zdziwi że sprzęgło jest dość twarde, że wszystko jest twarde i sztywne. Masz mieć wrażenie że prowadzisz sztywne, idealnie zmontowane auto, w którym nic nie skrzypi, nic nie lata luźno. Wszystko jest mega precyzyjne. Jak będziesz czuł jakieś luzy, to znaczy że coś jest nie tak choćby z zawieszeniem.

Nic więcej chyba nie podpowiem. Tak jak napisałem: nie jestem super znawcą od techniki, moje auto ktoś mi serwisuje, ale cenię sobie idealnie utrzymany wózek. Podaję tylko moje subiektywne odczucia na co zwrócić uwagę. I proszę tego nie zjechać :-)

e36 320i

e39 525i

f36 428i

f15 40d - obecnie

e30 330i - w trakcie budowy

http://www.wheelandsteel.com

Opublikowano

- biegi - mają wchodzić bardzo dokładnie, z wyczuwalnym "klikiem", ale to nie znaczy że wskakują lekko, same z siebie, jak w japońcach. Masz czuć że zmieniasz bieg, że bieg wskoczył na soje miejsce (fajne uczucie :-)

Tu się nie zgodzę. Biegi w BMW nie chodzą fajnie. Nie wiem jak w najnowszych modelach, ale w e46 to jest ogólnie niezbyt dopracowane.

Opublikowano

Tu się nie zgodzę. Biegi w BMW nie chodzą fajnie. Nie wiem jak w najnowszych modelach, ale w e46 to jest ogólnie niezbyt dopracowane.

hmmm, w tych którymi jeździłem było identycznie jak w moim e39. Skrzynia bardzo udana. Ale nie mam na co dzień e46 więc może czegoś nie dostrzegam

e36 320i

e39 525i

f36 428i

f15 40d - obecnie

e30 330i - w trakcie budowy

http://www.wheelandsteel.com

Opublikowano

Bo jeździsz e39 i e46 ;) Ja ostatnio wsiadlem po dlugiej przerwie do sluzbowego mondeo i wow, różnica spora jest na korzyść forda.

Ale i tak dla mnie niedoscignionym wzorem skrzyni biegow jest honda s2000 :pray:

Ps. U mnie wszystko ok ze skrzynia, bo ostatnio nawet jechalem inna 325 i biegi wchodzily tak samo.