Skocz do zawartości

320d uszkodzony silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam,

mam pytanie do was odnosnie mojego modelu.

w ostatnich dniach silnik zaczał "turkotać", głosniej pracował na wyższych obrotach.

Podczas jazdy pedał sprzęgła opadł, zaczął się trząść. Przypadkowy mechanik powiedział, że sprzęgło do wymiany (komplet), ale że prawdopodobnie również wał. Wział 500 za rozkręcenie auta, ale nie chciał podjąć się dalszej roboty.

Zabrałem od niego auto i postawiłem u siebie do zaufanego mechanika. Zajmie sie nim we wtorek. Ale mam pytanie czy jest mozliwe aby padł wał skoro silnik pracował mimo uszkodzonego sprzęgła? tzn nie mogłem dalej jechac, ale silnik nie zgasł sam.

i jeszcze jedno pytanie, slyszalem ze w tych modelach padają wały, ale czy jest mozliwe aby wał pękł sam czy musi mu coś pomóc jak np. uszkodzone sprzęgło?

Pytam bo nie wiem czy sprzedać auto jesli okaze się ze wał jest pęknięty czy jednak zrobic, kupic nowy motor. Szkoda mi sprzedawac auto bo jest naprawde zadbane, niezniszczone.

Proszę o rade.

Tomek

Edytowane przez tomek1979
Opublikowano

500 zl za wyciągnięcie skrzyni biegów?

Jakby co mam u kolegi 4 takie silniki na części, coś się sklei.

Opublikowano
trzęsło i to konkretnie. Ten mechanik u mnie, co ma naprawiac we wtorek, powiedział ze kolo dwumasowe na bank, a moze komplet trzeba będzier wymienic. Martwi mnie najbardziej ten wal, czy to wogole mozliwe zeby pękl od awarii sprzęgla tymbardziej, ze silnik nie zgasł.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wał pękał ale w modelach przed liftem a w poliftowych nie słyszałem.
Opublikowano

witam ponownie.

Niestety diagnoza najgorsza z mozliwych - źle zamontowane sprzęgło spowodowało uszkodzenie wału.

Potrzebuje nowy motor.

Ma ktoś nowy motor?

Będe wdzięczny za jakieś info.

Opublikowano
nowy motor? takiego to chyba nawet w salonie bmw nie kupisz ;) a tak na powaznie porozgladaj sie za jakimiś anglikami na allegro peło jest tego na czesci i moze jakis silniczek w miare zadbany z jakims sensownym przebiegiem kupisz
Bayerische Motoren Werke
Opublikowano
szukam, 4 tys niewyjęte + 2 tys za przekladke, oleje, filtry, uszczelki, itd. zastanawiam sie czy wogole robic ten samochod czy lepiej go nie probowac sprzedac bez silnika.
Opublikowano

Kolego wydaje mi się ze przesadzasz u mnie silnik rozwalila klapka i ten remont kosztował 7000 a byłoby taniej gdybym nie wpadł na pomysł kupienia silnika który okazał się szrotem. Ale do rzeczy wejdź na stronę www.auto58.pl zadzwoń i zapytaj ile taka naprawa, dodaj 30% do ceny i zastanów się wtedy czy jest sens to robić. Jeśli dwumas i sprzeglo ok to chyba sam wał nie będzie jakimś kosmosem

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tworzymy własny styl, który kształtuje się poprzez pomysł na architekturę...

www.pwarchitekci.pl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
no tak, moze caz koszt naprawy nie będzie az tak wielki, ale z drugiej strony czy lepiej wymienic cały dół silnika (blok+tłoki+wał) czyl tylko sam wał?
Opublikowano
wymiana wału to wcale nie taki głupi pomysł, nie musisz wyciągac silnika czy rozbierac góry, wystarczy tylko naprawde dobry, nieporysowany, nieszlifowany itd. wał plus oczywiście nowe panewki, uszczelniacze itp, to znów nie taka kosztowna sprawa ale tylko pod warunkiem że masz pewnośc co do góry silnika, jeżeli narzekałeś na nierówną pracę, spadki mocy wycieki wody, oleju czy olej w dolocie to lepiej poszukac nowego silnika, u mnie kosz to ok. 2000pln, wyżej opisaną naprawę spokojnie zamkniesz w 1000
Opublikowano

jak dotąd na nic nie narzekałem, silnik pracował równo, moc była.

Silnik jest już dawno rozebrany, mechanik powiedział, że do wymiany jest sam dół.

Najlepiej wymienic kompletny dół, a nie poszczególne elementy więc dlatego szukam dołu silnika lub całego słupka. Boje się, że jak wymienie tylko wał to moze cos nie grac.