Skocz do zawartości

320 wymienilem olej w skrzyni i teraz szumi;/

swayze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie ostatnio wymienilem olej w skrzyni biegow na texaco 75w90.Od tego momentu kiedy autko jest zimne ciezko wchodzi 2 bieg a pozniej jest dobrze.ALe to nie jest problem, od momentu wymiany oleju cos zaczelo lekko huczec, kiedy jade na 3,4,5 biegu slysze lekkie huczenie w aucie, dodam ze kiedy wcisne sprzeglo huczenie znika.Co to moze byc?

• Zasłużeni forumowicze

Na skrzyni powinieneś mieć taką żółtą naklejke nr 2

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HB51&mospid=47370&btnr=23_0116&hg=23&fg=05

Ja lałem mobil ATF 220 z fluidem do automatów i jest ok.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Właśnie u mnie zadnej naklejki na skrzyni nie ma;/ Zalałem Texaco 75W90. Dzisiaj jezdzilem po idealnie prostej nawierzchnii i zaobserwowalem nastepujace objawy:

-auto kiedy jest zimne 2 bieg ciezko wchodzi lecz bez zgrzytów,slyszalne lekkie szumienie nawet na zapietymbiegu i wcisnietym sprzegle. Dopiero kiedy wrzuce luz szum ustepuje\

-Kiedy silnik jest juz cieply zadnych z powyzszych objawow nie ma

Czy mam sie niepokoic?:)

• Zasłużeni forumowicze
Jesteś pewny że kupiłeś olej do skrzyni biegów a nie do tylnego mostu?Bo z danych oleju 75W90 wnioskuje że jest to olej przekładniowy zbyt gęsty do skrzyni biegów ponieważ tam są łożyska igiełkowe.Podjedz do sklepu motoryzacyjnego gdzie sprzedawca jest kumaty i zapytaj jaki powinieneś mieć olej,bo przyjdzie zima -20*C i skrzynia ci się wysypie.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Nie znam sie za bardzo na tych olejach ale to nie przeszkadza ze to do automatow? Slyszalem ze tez synchronizatory rdzewieja przez to w manualach.Czy zgadzacie sie z ta opinia?
Masz 2 rodzaje naklejek na skrzyni biegow, w zaleznosci od koloru lejesz odpowiedni olej. Naklejka jest po prawej stronie skrzyni dosyć wysoko.

Na 90% bedziesz mial tam pomaranczową naklejke z napisame ATF - oil automatic transmision.

Wchodzi 1,1 lita jak dobrze pamietam a polecam nalac http://www.caroil.com.pl/index.php?op=showcommodity&item=47

Nie sluchaj dzieciakow po zawodowce którzy głoszą swoje teorie w podwórkowych warsztatach. Lej to co trzeba albo szukaj nowej skrzyni.

Zalej ORYGINAŁ BMW

Ręczne skrzynie przekładniowe: zespoły z pomarańczową wywieszką z napisem 'ATF Oil', TQ DEXRON III; zespoły z zielona wywieszką z napisem 'Special Oil', SMX-B. Wywieszki są umieszczone obok korka wlewu oleju.

Zespoły ręcznych skrzyń biegów z żółtą naklejką z napisem 'MTF-LT-1': BMW Part No. 83 22 9 408 942; zespoły z żółtą naklejką z napisem 'MTF-LT-2': BMW Part No. 83 22 0 309 031; zespoły bez naklejek: EP 80W / Dynadrive. Naklejki są umieszczone obok korka wlewowego oleju.