Skocz do zawartości

320D Skrypt DDE3.0 z INPA do silnika M47-Diagnoza po polsku!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam chciałem się z wami podzielić owocem mojej jednodniowej pracy, a mianowicie przetłumaczonym skryptem DDE 3.0 z INPA. Jak wiecie nie został on przetłumaczony na angielski ( przynajmniej w mojej wersji INPA) co bardzo mi przeszkadzało gdyż nie bardzo znam niemiecki, a nie zawsze chciało mi się tłumaczyć co oznacza konkretne słowo. Jak znalazłem możliwość pomyślałem, że nie będę tłumaczył na angielski, tylko od razu na polski, co by nam polakom łatwiej było :D . Może ktoś mnie już uprzedził i post ten nie ma sensu, ale ja nie znalazłem. Jeśli znajdę więcej czasu przetłumaczę resztę, ale na razie pozbyłem się niemieckiego. Aby zainstalować ten polski skrypt należy:

1. ściągnąć ten plik na dysk:http://rapidshare.com/files/426869627/dde30.rar

2. rozpakować go

3. skopiować oryginalny plik (kopia bezpieczeństwa) w inne miejsce, a znajduję się on w"C:\INPA\SGDAT" jeśli INPA zainstalowana jest na C

4. podmienić plik C:\INPA\SGDAT\DDE30.IPO tym rozpakowanym plikiem

I to chyba wszystko można testować. Jeśli znajdziecie jakiś błąd to piszcie poprawimy. W paru miejscach nie byłem pewny tłumaczenia, na pewno będziecie wiedzieć gdzie, jeśli będziecie mieć pomysł na lepsze dajcie znać też to podmienię. Piszcie też czy u was działa, oraz jeśli będziecie mieć jakieś problemy to postaram się pomóc. Życzę miłej diagnozy silnika po POLSKU :D

Edytowane przez trandolf
Opublikowano
Dokładnie tylko, że ten skrypt ściśle tyczy się użytkowników E46, a dokładnie 320D z silnikiem M47. Tutaj ich najwięcej dlatego zdecydowałem się temat utworzyć w tym dziale. Jeśli admin będzie uważał inaczej to proszę o przeniesienie.
Opublikowano
Przy diagnozie silnika są jakieś 2 rodzaje pamięci pamięć główna pod F1 i pamięć "cień" pod F3. Nigdy nie miałem tam błędów, więc nie wiem o co dokładnie tam chodzi, czemu jest jakaś oddzielna pamięć. Normalny odczyt pamięci jest dokładny masz więcej danych np jaki błąd, jaka nazwa, kiedy wystąpił, przy jakich warunkach. A w szybkim możesz się tylko dowiedzieć ile błędów było w pamięci, przy jakiej ilości motogodzin był robiony odczyt wcześniejszy i aktualny. Przy szybkim nie dowiesz się nawet jakie błędy wystąpiły.
Opublikowano
Jeśli jest ktoś zainteresowany nie tylko diagnozą silnika po polsku to zapraszam do wątku:http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=138723&start=0 Są tam dostępne inne skrypty spolszczone.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Chciałbym odświeżyć temat

Jestem posiadaczy BMW z silnikiem M47. ostatnio zakupiłem kabel diagnostyczny i posiadam INPA jednak nie mam w nim DDE3.0

na forach jest sporo linków do ściągnięcia jednak wszystkie dawno wygasły.

Mógłby ktoś wystawić ten plik odnowa? :)

Opublikowano
Masz na pewno skrypt DDE30, otwórz plik C:\INPA\CFGDAT\E46.ENG w notatniku i usuń średnik przed linią "ENTRY= DDE30,DDE 3.0 for M47,", zapisz plik i uruchom INPA powinien być już widoczny DDE30.