Skocz do zawartości

e39 zmiana kol z 16 cali na 18 czy 19 ? LATO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka bedzie roznica ?

czy miedzy 18 a 19 bedzie roznica w komforcie jazdy ? i jaka roznica bedzie w cenach opon ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano

bo jak założyłem to pierw wydawało się że jest lepiej niż na szesnastkach ale z czasem odczuwa się jakie są twarde no i wymiana elementów zawieszenia to czysta radość

nie mówiąc już że dwa razy felgę musiałem dać prostować a trzecim razem poszły dwie opony

jak potrzebuje się auto do jazdy codziennej to 17 -tki pozostają największym kompromisem między wyglądem a komfortem

teraz będzie o to wielka wojna ale pisza to ze swojego doświadczenia

Opublikowano
gdybyśmy mieli niemieckie drogi,to nawet 19-ki byłyby łokey....,ale...,sam mam 17-tki i na zime i na lato i koszmarnie sie na tym jedzie( ale fajnie wygląda ))))))) )
Opublikowano
Potwierdzam słowa dajana 18'' i było czuć plomby na bruku na 17'' też troszkę telepie ale jest lepiej - o niebo lepiej, 16'' na zwykłym zawiasie = komfort ale na glebie (miałem H&R) też telepało, teraz mam 17'' z e39M i narazie odpukać dziury nie straszne, kupując weż lepiej 17'' ale coś BMW niż piękne lśniące z kilometra 18'' made in china bo po pierwszej dziurze zobaczysz różnicę stopów z jakiego wykonano felgę.
Opublikowano
thefi dobrze pisze ,ja też miałem 17 kupione piekne i lśniące niby włoskiej firmy, autostrada, po pru dziurach porobiły się jak jajo,kupiłem potem 17 bmw m pakiet rewelacja. polecam auto 530d kombi
Opublikowano

Ja się zastanawiam nad zejściem z 17" na 16". Rozmawiałem z moim zaufanym mechanikiem i jako wady 17" w stosunku do 16" wymienił:

- samochód nie pływa na koleinach jak się ma 16"

- zawieszenie mniej się zużywa na 16"

- komfort jazdy (odczuwanie nierówności) o wiele lepsze na 16"

Dodatkowo dochodzą koszty felg i opon. Oczywiście wiele się mówi o felgach Made in China, a te są najtańsze. Co do jakości to mam z postów 20% ZA i 80% PRZECIW - wnioski nasuwają się same...

Ceny opon to już przepaść... Na 18" i 19" nie patrzyłem, ale już przy porównaniu 16" i 17" różnica jest do 70%, w zależności gdzie kupujesz i jakie opony. Oczywiście mowa o nowych oponach.

Moje zdanie - zostań przy 16", a planowane wydatki wpakuj w wymianę czegoś, co być może wartoby już wymienić. A jak Cię gniecie nadmiar gotówki i KONIECZNIE chcesz coś optycznie zmienić, to przejdź na 17" i jakieś łądne feluski markowe.

PS. W książce wozu masz jak byk, że max w E39 to 17". Pewnie z czegoś to wynika... :roll:

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
  • 2 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
Witam kolegów na forum.Odnośnie kół sam zmieniłem felgi na 18 cali szerokośc 8,5".Zależy na czym ci kolego zależy czy na komforcie czy na wyglądzie.Co do jazdy po naszych drogach jeździ się fatalnie,prowadza w koleinach-myszkuje i auto robi sie dużo twardsze,dziury i nierówności odczuwa się wyraźnie na kierownicy(zawias standard) :cry:Trzeba się nauczyc jeżdzic(przyzwyczaic).Dodam że mam opony 225/45R18 przód i 245/40R18 tył(czyli trochę węższe niż katalogowe).Ale za to wygląda bosko no i ten parapet :D :D :D
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Ja mam tak jak rekomenduje BMW w tym modelu czyli na lato max 17' oponki 235/45/17. Na dobrych drogach jest ok, komfort drastycznie spada na dziurach, nierównościach i koleinach. Zima- 16' oponka 225/55/16, komfort podróżowania dużo większy ale niestety nie prowadzi się już tak pewnie przy większych prędkościach w ostrych łukach.
Opublikowano
niestety nie prowadzi się już tak pewnie przy większych prędkościach w ostrych łukach.

no zimowe z zasady mają miększą gumę

są mniej napompowane

i troszkę wyższe

w nowoczesnych zimówkach najbardziej mi brakuje polskich wzorów bieżnika

nawet kiedyś gość w telewizji o tym mówił -- powiedział że nie chce by cicho się toczyły i były ekologiczne i ekonomiczne

chce po prostu z zaspy wyjechać

Opublikowano

dzieki za sporo odpowiedzi. ja sam mam i na lato i na zime 225/55/16 i jest jak jest.

przez kilka dni mialem zalozone takie fele : http://allegro.pl/oryginal-bmw-alpina-x5-21-cali-i1262286425.html

oponka 265/35 efekt zajebis...y no ale spora roznica w komforcie.

no ale cos za cos.

jednak wydaje mi sie ze 19 bedzie piekna :)

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
nikt tego nie podważy -- będzie piękna

ja takich nie moge bo potrzebuje autem jeździć :D

dlatego jeżdżę na standardowych 16" i fajnie wygląda i komfort też jest! :) na nasze drogi szkoda zawieszenia!

Opublikowano
nikt tego nie podważy -- będzie piękna

ja takich nie moge bo potrzebuje autem jeździć :D

dlatego jeżdżę na standardowych 16" i fajnie wygląda i komfort też jest! :) na nasze drogi szkoda zawieszenia!

też już nie stadartowe a luksusowe bo e39 homologowana była na 15-stkach

na 16-stkach najlepiej się jeździ - nie kładą się już tak jak 15 a nadal jest komfortowo

ja dałem się namówić na 17" i szczerze to bardzo żałuję tego -->> jeden sezon a dwa razy felga prostowana a i był przypadek że felgi nie uszkodzone a dwie opony przecięte więc na śmietnik a w dodatku były na osiach innych marek więc musiałem wymienić wszystkie 4 sztuki ...

wahaczy międzyczasie nie licze ...

szkoda gadać

Opublikowano

Wiecie, w końcu ktoś to wszystko poskładał i pomierzył, żeby w manualu podać sprawdzone dane... A tam 18", a tym bardziej 19" nie znalazłem...

Ale co kto lubi :mrgreen: - ja uznaję E39 jako samochód luksusowy, a nie - dajmy na to - cuper :wink:

Dajan: RESPECT bracie :cool2: Ja 17" zostawiłem u gumiarza razem z oponami jak zakładałem aktualne 16". Komfort SUPER - nie pływa, nie trzęsie, nie fruwa, a feluski podobają się nawet mojej lepszej połowie :cool2: A wszystko (z oponami zimowymi) za 2200. ALL CHINA :twisted:

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!