Skocz do zawartości

330d buczenie pompy wspomagania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej,

rano, zaraz po odpaleniu zimnego 330d przez pierwsze kilkaset metrów buczy mi pompa wspomagania przy kręceniu kierownicą (dźwięk przypomina mi pracę pompy wspomagania w starym polonezie). po chwili się uspokaja, po odpaleniu ciepłego również. skontrolowałem stan oleju ATF w układzie wspomagania, poziom oleju to gdzieś tak ok. 4cm poniżej korka. dla porównania zajrzałem do 320d i jest go więcej, prawie max (minus kilka mm).

1. czy taki ubytek może powodować w/w objawy? a może powinienem już rozglądać się za nową pompą? :cry2:

2. jak to jest właściwie z olejem do wspomagania, powinienem zlać cały i zalać nowy, czy może dolać tylko?

3. jaki olej ATF, Dextron II, Dextron III czy whatever?

4. ile go wchodzi?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
jcell mam takie same objawy czy wymiana plynu ci pomogla?

pomogło mi dolanie trochę płynu (sprawdzałem w 320d i było więcej, więc dolałem tak by w 330d było tyle samo).

ale oprócz tego namierzyłem przetarty wąż idący od zbiorniczka płynu wspomagania (zaraz przy zbiorniczku).

przetarcie jest na tyle małe, że płyn nie ucieka, ale prawdopodobnie dostaje się przez niego powietrze.

nie naprawiłem tego jeszcze z braku czasu, ale przy większej ilości płynu przestało buczeć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy na korku od wspomagania jest miarka , musi być stan bo w przeciwnym razie moze buczeć wspomaganie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Kolego a kontrolka klockow sie zapala jak mij termin wymiany plynu? Jest wogole cos takiego bo mi sie zapalila a klocki i tarcze wymieniane byly 3 miechy temu! E46 330d
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Odświeżam temat ponieważ u Mnie jest to samo co u kolegów,

ale kontrolka od klocków Mi się nie zapala.

Zacznę od dolania ponieważ też mam nie szczelny ten wąż od zbiorniczka .

zaraz podjedzie kolaga z 320 i zobaczymy stany w 330 D powinno być tyle samo co w 320 D ??

Opublikowano

Mam to samo tylko, że u mnie bardziej odgłos "rzędźenia" niż buczenia, stan płynu ok, dzieje sie tak na zimnym silniku - wolne obroty, gdy dodam gazu już nie rzęzi czy wymiana płynu może pomóc?

Dźwięki tego typu tylko bez trzasków

• 3 lata później...
Opublikowano
Cześć wszystkim. Czy zdjagnozowal ktoś buczenie jak kolega wspominał i dodał filmik mam identycznie czy to wina pompy wspomagania ??