Skocz do zawartości

[530d] Znowu automat. Cuda się dzieją.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Początkowo wpisałem się w wątku o automatach ale chyba jest dawno martwy, bo ostatnio ktoś tam w czerwcu zaglądał. Jeśli tam jest ten wpis niepożądany to proszę skasować. Chciałbym, żeby ktoś mi poradził co może dolegać mojej skrzyni i jaki będzie orientacyjny koszt naprawy. Może ktoś poleci warsztat ze Śląska? Podobno w Mysłowicach są dobrzy magicy, którzy zajmują się tylko ASB (Pałka czy jakoś tak). Przejdźmy do problemu. Kupując swoje wymarzone BMW wiedziałem, że skrzynia niedomaga, ale była to moja wymarzona Becia w wymarzonej konfiguracji. Silnik to prawdziwa igiełka i głownie jego stan się dla mnie liczył a cena była zachęcająca. Skrzynia wchodzi w tryb awaryjny praktycznie każdego dnia - ZAWSZE RANO! Odpalam auto, zapinam D jedzie super, zmiana na 2 bieg jedzie super, zmiana na 3 bieg - BUM, mocne szarpnięcie i GETRIBENOTPROGRAMM. A teraz najlepsze. Gaszę auto, wyciągam kluczyk, odpalam ponownie i skrzynia pracuje jak nowa. Zmienia na 2 bieg - super, wrzuca 3 - super. Dla mnie wielka zagadka. Od tego czasu skrzynia pracuje idealnie i mogę jechać w trasę 500km. Dopiero jak autko postoi w garażu a rano uruchomię to znów 3 bieg - walnięcie i tryb awaryjny. Ktoś mi podłączył kompa i wychodzi błąd 3 biegu czy tam elektrozaworu 3 biegu, nie pamiętam. Przypominam uprzedzającym, że zaraz się rozsypie skrzynia - jeżdżę z tym problemem 4 miesiące i nic się nie zmienia ani na lepsze ani na gorsze. Póki co zbieram fundusze a nawet nie wiem regeneracji i wymiany czego mam się spodziewać. Dodam, że skrzynia dobrze pracuje, redukuje, nie ma drgań samochodu, kick down działa bez zarzutu ale zawsze gdy rano wsiadam w auto jest walnięcie na 3 biegu i tryb awaryjny. Opanowałem to aby nie wyłączać ciągle auta i ponownie zapalać - daję manual i zmieniam na manualu aż do 3 biegu a później na D i jest OK. Z tym, że na manualu zanim zapnie się 3 bieg bardzo długo przeciąga i zmienia nawet po 5-10 sekundach bez pałowania. Jak już RAZ zmieni skrzynia jak nowa! To jest jakieś chore ale myślę, że Wy więcej wiecie. Ktoś ma jakieś domysły? Skrzynia na złom i szukać używki czy regeneracja coś da? Co do oleju to PODOBNO był wymieniony, a jak jest to nie wiadomo. I pytanie do wszystkich czy sprawdzenie tego i sama diagnoza jest jakoś makabrycznie płatna? Chciałbym najpierw sprawdzić u magików co i jak i jakie będą koszta, ale jak mi policzą za samo wyjęcie i rozebranie 1000zł to lepiej od razu brać się za robotę.
Opublikowano

Trochę czytałem o tych skrzyniach i mogę tylko powtórzyć żebyś zbadał poziom oleju w skrzyni.

Jeśli nie to może tarczki lub konwerter.

Who's got the key to my beema ? :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli tylko na zimnym oleju to sie dzieje, to sprawsdz poziom oleju. Zimny olej ma mniejsza objetosc, wiec prawdopodobnie jest go za malo. Nie przeginaj i nie wlewaj go zbyt duzo, bo bedziesz mial dokladnie odwrotna sytuacje - w awaryjny wejdzie po rozgrzaniu. Sprawdzil bym rowniez stan oleju. Czy wiesz kiedy byl wymieniany? Jesli nie to, to wtedy mozna przystapic do ingerencji w podzespoly ASB.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Czyli panowie sprawdzić stan oleju i ewentualnie dolać/wymienić? Skoro coś z olejem to dlaczego tylko na jednym biegu są problemy? I jeśli wybulę 800zł za wymianę oleju w skrzyni a to nie pomoże i konieczna będzie wymiana jakiegoś podzespołu to olej jak rozumiem zalewany od nowa i 800zł z ostatniej wymiany w plecy? Tego się trochę boję.
Opublikowano
najpierw sprawdz stan ( poziom ) oleju w odpowiedniej temperaturze ( chyba 50 st ) . jak bedzie za malo to dolanie oleju nie jest tak kosztowne ( 800 zl ) a moze bedzie przyczyna

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano
Czytałem już ten poradnik. Chętnie sam bym się za to zabrał ale nie mam dostępu do kanału. Choćbym nie wiem jak bardzo chciał, bez kanału nie dam rady. Wiem, że jest to do opanowania i wystarczy olej kupić a w serwisie niestety za taką wymianę biorą za to spore $$$. Może ktoś jest ze Śląska z kanałem. Jakoś się może dogadamy (oczywiście nie za dziękuję ;) )
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg mnie to też nie ma nic wspólnego z olejem bo tak to by skrzynia cały czas pracowała źle, a nie tylko na zimno i tylko na 3 biegu.

Uważam, że to wina elektrozaworu, ale jeżeli po rozgrzaniu chodzi ok, to może jest to tylko kwestia jest blokowania się. Ja miałem w swoim 530d taki problem że na 2 i 3 przerzucał mi z poślizgiem i to była właśnie wina elektrozaworów (tak to zdiagnozował mój mechanik i miał rację). U mnie pomogło wlanie specjalnego patentu smarującego elektrozawory. Dodaje się to do oleju (około litr o ile kojarzę). Pojeździłem kilkaset km i problem zniknął i już nigdy się nie pojawił. Proponuję wymienić olej i przy okazji nalać tego płynu z olejem. Niestety nie pamiętam jak się to nazywało, ale na upartego mogę się dowiedzieć u gościa, który mi to dolewał, bo mój mechanik nie miał tego wynalazku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://www.automatyczneskrzynie.pl/

Oni mi dolewali tego. Przedzwoń i powiedz, że nie jesteś z Łodzi ale Twój znajomy u nich właśnie miał dolewany taki patent w 530d i prosiłbyś o podanie nazwy tego specyfiku, bo zacinają Ci się elektrozawory. Jak Ci nie podadzą to postaram się dowiedzieć z w jakiś inny sposób. Niestety mi się coś kojarzy, że to jest produkt niedostępny w sprzedaży normalnej i raczej mają to tylko serwisy, więc może być problem.

Koszt nieduży a zanim zacznie Ci ktoś w skrzyni grzebać, to lepiej spróbować prostszych metod, bo jak Ci już ktoś zacznie to mała szansa że kiedykolwiek skończy. :)

Opublikowano
jestem z tychow i mam kanal - jak co to dzwon. info na PW

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........