Skocz do zawartości

328 Gorące i twarde węże ukladu chlodzenia

turbosux

Rekomendowane odpowiedzi

cześć.

Ostatnio wymieniałem chłodnice wszytsko zlozylem elegancko,zalalem nowym plynem ,odpowietrzyłem.

Dziś jak wróciłem z 50km przejażdżki podkusilo mnie otworzyc maske. jest sucho wreszcie itd,ale.. dotknąłem węża górnego był mega gorący i dosyc twardy. i wentylator sie wlaczał raz i wyłączał .. lekko probowałem odkrecic korek ze zbiorniczka i troche mi sie wylalo tego gorącego płynq.. czy wszystko jest okej??? dodam że wskazówka w pionie nic dalej .. pzdrawiam i czekam na odp:]

poprzednia cholodnica nie rozszczelniła sie tak samoistnie?? mi to wyglada na uszczelke pod głowica nie powinny byc twarde węże , podjedz do jakiegos zakładu a sprawdza zawartosc co2 w płynie i bedziesz wiedziec

Albo uszczelka albo źle odpowietrzony układ. Nie musi Ci wcale kopcić na biało, bo zjawisko to jest obserwowane jedynie wtedy kiedy płyn ci chodzi do komory spalania ale jeśli uszczelka puszcza w drugą stronę to układ chłodzenia będzie Ci się pompował spalinami z komory spalania.

nie starszcie mnie z ta uszczelka seryjnie bo ostatnio włożyłem z 1.5k w furacza i teraz musze sie odkuć :evil: Wiecie one nei sa tak mega twarde zgiac troche sie da ale kurwesko gorące. A ze wentylator sie wlacza na postoju to chyba norma czy nie? no i ta wskazówka w pionie dalej nie idzie wiec chyba nie jest zle..? Jutro odrazu jak wroce z roboty odpowietrze jeszcze raz dluzej poprostu bede to robił.. kopci mi tylko jak jest zimno na dworzu ale to norma..

własnie wróciłem z roboty i ide odpowietrzac tylko niech tam przestygnie troche bo poparzyć sie idzie. jakis najlepszy sposob na odpowietrzenie? pewnie temat byl walkowany neiraz ale tylko podrzuccie wskazówki bo moze zle za pierwszym razem zle zrobilem. odlaczyc wentylator przed odpowietrzaniem? podpowiedzcie coś.. teraz na goracym jak leko odkrecilem korek odpowietrzajacy to sam plyn lecial. wiec stwierdzilem ze niech chwile ochlodzi sie i odkrece od zbiorniczka. pozdrawiam i czekam !

wiec tak po odpowietrzeniu po jezdzie twardawe po zgaszeniu i chwili odczekaniu miekie. dobrze czy zle? dalej probowac odpowietrzac? bo sam plyn mi leci 0 pecherzykow. Dajcie znać

Gdybyś miał uszkodzoną uszczelkę to węże byłyby bardzo twarde i nie miękły by tak szybko po schłodzeniu.

Jeśli podczas pracy silnika da się odkręcić nakrętkę zbiornika wyrównowawczego (ostrożnie) to jest dobrze. Zakręcamy na włączonym silniku.

jakub wiec tak jak mówiłem jak odpowietrzalem i mialem odkrecony korek to byly miekkie wrecz bardzo miekkie na zakreconym juz twarde szczegolnie jak sie przejechałem. Dziś pojde jeszcze raz odpowietrzyc zobacze jak to dalej bedzie. gdzie sie najlepiej udac aby sprawdzic czy mam rabnieta uszczelke w razie czego? dodam ze na korku od plynu i wlewu oleju czysciutko, plyn zielony ,olej olejowy :]

(jak leci zielony plyn to juz dalej nie odpowietrzac czy powtarczac czynnosc caly czas az moze wyleca pecherze ?)

Panowie - uklad chlodzenia w BMW jest ukladem CISNIENIOWYM!!!! zaczalbym sie martwic raczej gdyby weze miekkie i zimne byly niz twarde - wiec nie straszcie kolegi uszczelka pod glowica itd itp - bo nie ma ku temu zadnych podstaw!!!

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Panowie - uklad chlodzenia w BMW jest ukladem CISNIENIOWYM!!!! zaczalbym sie martwic raczej gdyby weze miekkie i zimne byly niz twarde - wiec nie straszcie kolegi uszczelka pod glowica itd itp - bo nie ma ku temu zadnych podstaw!!!

Ja to wiem, tylko cięzko wytłumaczyć jak twarde powinny być.