Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem przeszukałem całe forum ale nic nie znalazłem. Zmieniłem dzis dwie opony na zimowe w mojej E61 o rozmiarze 245/50/18 a z przodu zostały 245/40/18 letnie i wysakuje teraz blay na zółto od ABS, ESP i na czerwono od recznego hamulca. Wchodziłem w komputerze w RPA i nie chce sie zrobic status aktywny. Czy to moze byc ze sa inne wysokosc opon.
Opublikowano

Wszystkie 4 koła muszą mieć taką samą wysokość w przeciwnym przypadku dochodzi ro różnic w prędkości obrotowej kół - koła tylne są sporo większe/wyższe kręcą się wolniej niż przednie co jest rejestrowane przez czujniki ABS-u i abs i esp są wyłączane. Co do czerwonej kontroli to zapewne nie jest od hamulca ręcznego a od RPA (opona z wykrzyknikiem w środku). Aby system RPA mógł zostać zainicjowany samochód musi stać na włączonym zapłonie lub odpalonym silniku. Aczkolwiek nie jestem pewny czy uda ci się go aktywować bo jak ruszysz to samochód wykryje różnice prędkości obrotowej kół i wyświetli czerwona kontrolka i informację o problemie z oponą.

Jak założysz także na przód 245/50/18 wszystko powinno wrócić do normy aczkolwiek to nie jest rozmiar przewidziany do E60 - koło z tą oponą jest za wysokie prędkościomierz będzie przekłamywał no i może też obcierać np na max skręconych kołach.

Opublikowano
A co cię w ogóle skłoniło do tego rozmiaru? Mam nadzieję, że nie kupiłeś tych opon w full price świadomie. Standardowo koło powinno mieć średnicę coś około 650mm, a u Ciebie ma z tyłu 695 jeśli dobrze policzyłem. Z przodu OK bo 646 - to właściwy rozmiar.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano
A co cię w ogóle skłoniło do tego rozmiaru? Mam nadzieję, że nie kupiłeś tych opon w full price świadomie. Standardowo koło powinno mieć średnicę coś około 650mm, a u Ciebie ma z tyłu 695 jeśli dobrze policzyłem. Z przodu OK bo 646 - to właściwy rozmiar.

Skłoniła mnie cena używanych oponek no i wyższy profil na nasze zimowe drogi ale widzę że nic z tego nie bedzie bo na styk weszły na tył a z przodu nawet nie bede próbować. Teraz ma do sprzedanei dwie 18 245/50 run flat w ekstra stanie. Pozdrawiam i dzieki za wyczerpujaca odpowiedz Kowal e-36