Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przeszukiwałem trochę forum i wynika z niego, że silnik z niesprawnym czujnikiem położenie wału nie ma prawa odpalić. Czy to prawda? Pytam bo myślę właśnie nad wykombinowaniem jakiegoś domowego zabezpieczenia i chciałbym zrobić je odłączając ten czujnik szukam jakiegoś nie standardowego rozwiązania :). Moje drugie pytanie jest takie czy przerywając obwód czujnika i próbując odpalić wtedy silnik nie zepsuję czegoś? Nie chciałbym aby coś wybuchło. (dodam że auto mam na gaz więc samo odłączenie pompy paliwa nie jest dobrym zabezpieczeniem bo można odpalić na gazie).

Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano
Odłączenie czujnika przy włączonej stacyjce będzie zdiagnozowane przez układ sterujący wtryskiem jako usterka. System przejdzie w tryb awaryjny i może pozostać w nim, nawet gdy podłączysz czujnik z powrotem. Już lepiej połącz to domowe zabezpieczenie z obwodem zasilania pompy paliwa, albo (i) z obwodem centralki sterującej instalką LPG.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

mialem walniety czujnik i wygladalo to tak ze silnik mozna bylo odpalic tylko chodzil jak traktor :D nie wiem jak sprawa moze wygladac przy zupelnym przerwaniu obwodu czujnika.

Mysle ze moze byc jak pisze kolega ze przejdzie w tryb awaryjny.

Opublikowano

ja kiedys odkreciłem ten czujnik i auto nie chciało jednak odpalić...

a co do zabezpieczenia to nie lepiej odciąc zasilanie na cewki wysokiego napięcia za pomocą przekaźnika i w momencie rozłączenia przewód od cewek powinien zwierac do masy... kazda próba podania napiecia na cewki wywoła zwarcie i powód do zadumy dla złodzieja...

Opublikowano
Ja w mojej mialem uszkodzony i objawialo sie to tym, ze raz auto dobrze odpalalo i wchodzilo na obroty, a raz troche gortzej i nie wbylo tego wejscia. A gdy sie juz tak zle odpalilo to gdy jechalem i wcisnalem gaz do dechy na ktorym kolwiek biegu to zaczynal sie dlawic. Bardzo sie dlawil.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką