Skocz do zawartości

320d Otwieranie bagażnika możliwe tylko z kluczyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to widzisz mozna powiedziec pol na pol bo jak widze koledze cristek ja pomoglem a koledze microuser pomogles ty.

ps . nie jestem tu po to by kolekcjonowac posty czy spierac sie kto ma racje tylko po to by pomagac . bo blad lezy w tym momecie tylko po stronie sprecyzowania pytania a nie po udzielonej odpowiedzi.

Przeczytaj pierwszy post:

Kluczyk poprawnie otwiera bagażnik i z pilota i wsadzając kluczyk do stacyjki.

Natomiast, po uruchomieniu silnika bagażnik nie da się otworzyć ani z kluczyka, ani ręcznie. Trzeba zgasić auto i dopiero wtedy bagażnik się otwiera z kluczyka. Nie znalazłem żadnego przycisku do otwierania bagażnika w tym aucie. Może źle szukam? Jak otworzyć bagażnik w momencie jak auto jest zapalone?

Może nie do końca precyzyjnie się wypowiedziałem, a więc:

Przycisk w klapie nie otwiera bagażnika w ogóle, ani przy włączonym ani przy zgaszonym silniku. Bagażnik da się otworzyć tylko z kluczyka i tylko wtedy gdy nie jest uruchomiony silnik.

=

1. jesli wlozysz kluczyk do stacyjki i przekrecisz go w pozycje 1 to przyciski na nim staja sie NIE AKTYWNE.

2. sprawdzenie samego przycisku klapy co mozna wykonac za pomoca DISA

Prędkość nie zabija, tylko gwałtowne jej wytracenie.
Opublikowano

dalisman, mimo wszystko będę wdzięczny za instrukcje w sprawie ustawień do bagażnika :)

thx wszystkim za pomoc :D

PS. w wolnej chwili rozkręcę listwę w bagażniku i też podłączę do DIS i zdam relacje :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego ja Ci powiem tak: Nie wem jak w serii 5 ale w 3 nie ma osobnego przycisku do otwierania bagażnika. Jest jeden co Otwiera dzrwi ale gdy chcesz otwozyć bagażnik najpierw musisz otworzyć nim wszystkie drzwi w samochodzie inaczej nie otworzysz bagaznika czy to auto jest na chodzie czy tez nie.

Co do Kluczyka to jesli wsadzisz go do stacyjki i przekrecisz go w pozycje , przynajmniej nr 1 to przyciski na kluczyku staja sie nieaktywne w tym celu musisz skorzystać z przycisku który znajduje sie przy awaryjnych.

Jeli dalej Ci sie nie otwiera bagaznik sprawdz styli na kabelkach. Jesli to nie pomaga to pod ta guma co naciskasz ja w klapie bagaznika masz tam taka miniaturowa kosteczke napawde jest ona mała ale rozbieralna. Jej wymiary o moze 1cm na 0,5 cm. Rozbierz ja i przeczyść. U mnie wygladała na nowa ale po przeczyszczeniu problem znikł.

UWAŻAJ gdy bedziesz czyścił zawartość tej kostki jest tam taki mechanizm połązony sprężynką jak to zgubisz to lipa a ta mała kosteczka duzo kosztuje bo chyba prawie 300 zł. Sprawdz to bo u mnie pomogło. Tu masz link jak to wyglada http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL91&mospid=47642&btnr=41_1367&hg=41&fg=60 nr 16 na schemacie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego ja Ci powiem tak: Nie wem jak w serii 5 ale w 3 nie ma osobnego przycisku do otwierania bagażnika. Jest jeden co Otwiera dzrwi ale gdy chcesz otwozyć bagażnik najpierw musisz otworzyć nim wszystkie drzwi w samochodzie inaczej nie otworzysz bagaznika czy to auto jest na chodzie czy tez nie.

1. W serii 3 na ogół nie ma przycisku, ale jak ktoś ma/miał taki kaprys to może go mieć, nr 3 na rysunku:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EU51&mospid=47629&btnr=61_1062&hg=61&fg=35

2. Przycisk na pilocie otwierający bagażnik w standardowej konfiguracji otwiera bagażnik bez konieczności otwierania całego auta (drzwi).

I sprawa najważniejsza, problem z otwieraniem tylnej klapy w e46 to w 99% uszkodzony przewód w wiązce klapa-nadwozie, ale wtedy najczęściej w ogóle nie działa otwieranie, albo czasem coś sie samo otworzy. e46 ma nieszczelna listwę nad rejestracją co skutkuje śniedzeniem/przypalaniem miedzianych styków oraz połączeń przewodów. To jest najczęstsza przyczyna problemów. Ja przerabiałem to u siebie i znajomego. Przyczyna to brak masy na styczniku, lub walnięty sam stycznik.

Zmiana ustawień w DIS czy NCS to fajna rzecz, ale nie można naprawić uszkodzenia zmianą opcji w sterowniku, a jeżeli nie działa przycisk to poprzedni właściciel musiał być debilem, aby zażyczyć sobie wyłączenia go programowo :duh: Kwestia ryglowania to inna sprawa.

Opublikowano

Oj ludzie ludzie ale mieszacie :lol: Wniosek jest jeden jedyny i chyba dla wszystkich jasny więc nie ma co robić bigosu .

Oczywiście gdy wszystko jest sprawne i nie ma mowy o usterkach to :

Otwieranie bagażnika z pilota możliwe jest bez zapłonu w każdym przypadku . Po aktywacji zapłonu jest fabrycznie nie aktywne .

Otwieranie z listwy na klapie możliwe jest zarówno z włączonym zapłonem jak i bez pod warunkiem że oczywiście zamek klapy jest otwarty .

I na koniec jeszcze polecam zainstalować sobie dodatkowy przycisk zgodnie z instrukcją kolegi zielo :

viewtopic.php?f=15&t=133404

którym to będziecie mogli otworzyć sobie klapę na aktywnym zapłonie kiedy będziecie chcieli pod warunkiem że zamek klapy również będzie otwarty . Koszt tego jak widać jest "śmieszny" a instrukcja kolegi zielo jest jak najbardziej prawidłowa bo sam jak kiedyś doposażałem w to swoje coupe to z niej skorzystałem . Ów przycisk jest większym standardem w serii 5 a najczęściej spotykany w e46 jest w touringach a szkoda bo się przydaje i to dosyć często ale problemu nie ma większego bo koszta nie są spore i można to zrobić samemu .

Polecam na przyszłość aby uniknąć nieporozumień nie zabierać się za kodowanie tylko najpierw sprawdzić stan instalacji i włączników bo nic się samo z siebie nie dzieje a takie usterki są niestety dość powszechne w e46 .

http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. W serii 3 na ogół nie ma przycisku, ale jak ktoś ma/miał taki kaprys to może go mieć, nr 3 na rysunku:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EU51&mospid=47629&btnr=61_1062&hg=61&fg=35

2. Przycisk na pilocie otwierający bagażnik w standardowej konfiguracji otwiera bagażnik bez konieczności otwierania całego auta (drzwi).

I sprawa najważniejsza, problem z otwieraniem tylnej klapy w e46 to w 99% uszkodzony przewód w wiązce klapa-nadwozie, ale wtedy najczęściej w ogóle nie działa otwieranie, albo czasem coś sie samo otworzy. e46 ma nieszczelna listwę nad rejestracją co skutkuje śniedzeniem/przypalaniem miedzianych styków oraz połączeń przewodów. To jest najczęstsza przyczyna problemów. Ja przerabiałem to u siebie i znajomego. Przyczyna to brak masy na styczniku, lub walnięty sam stycznik.

Zmiana ustawień w DIS czy NCS to fajna rzecz, ale nie można naprawić uszkodzenia zmianą opcji w sterowniku, a jeżeli nie działa przycisk to poprzedni właściciel musiał być debilem, aby zażyczyć sobie wyłączenia go programowo :duh: Kwestia ryglowania to inna sprawa.

Nie zrozumiałeś tego co napisałem, Pisałem o przycisku wewnatrz auta a Ty piszesz o przycisku na kluczyku. Chodzi mi o to ze jak wychodzisz z auta otwierasz swoje drzwi idziesz do bagażnika i chcesz go otworzyć to najpierw tym przyciskiem obok awaryjnych musisz go nacisnać zeby otwarły sie wszystkie drzwi w aucie i po tym mozesz otworzyc bagażnik ręcznie (przyciskiem w klapie)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii